Primarul din Buhusi, acuzat de incompatibilitate

5.528

turcea

Ionel Turcea, primarul orasului Buhusi, a fost acuzat ca ar fi in stare de incompabilitate deoarece a facut parte din Consiliul de Administratie al spitalului din localitate.

Ionel Turcea, primarul buhusean, a fost membru al Consiliului de administratie al Spitalului Orasenesc. Luna trecuta, „Consiliul Local, spune primarul, a adoptat o noua hotarâre prin care am fost numit membru al Consiliului de Administratie (C.A) si pentru acest an.”

In acest context, au aparut voci puternice care sustin ca primarul se afla in incompatibilitate. Primarul Turcea adauga: „Dupa hotarârea Consiliului Local din martie, mi-am dat demisia din C.A., in termen de 15 zile. Nu am fost la sedinta acelui C.A. care trebuia sa aprobe tichetele de masa. Pentru mine este insa o onoare ca am facut parte din acest C.A. Daca A.N.I. ma trimite in judecata, voi câstiga in instanta. Am facut lucruri foarte bune la acest spital. Ma mândresc cu asta. Spitalul a primit acreditare, este o unitate de referinta. Legea este proasta. Nu am favorizat pe nimeni, nu am primit niciun leu de aici”.

Directorul spitalului, dr. Mouhannad Toron, ne-a precizat: ,,Membrii C.A., ca reprezentanti ai comunitatii, sunt numiti de Consiliul Local. Aceasta nu este treaba mea. Eu nu verific asemenea probleme”. Chiar daca si-a dat demisia, pentru perioada in care a fost membru in C.A., Ionel Turcea poate fi sanctionat.

„Fara a face referire la o anumita persoana cu functie publica, va pot confirma faptul ca prezenta primarului in consiliul de administratie al unui spital din subordinea respectivului Consiliu Local este clar incompatibilitate”, a declarat Dorian Pocovnicu, prefectul judetului Bacau.

Ion Fercu, Silvia Patrascanu – desteptarea.ro

11 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  Stiti ca nu sunt simpatizant al PSD si s-ar parea ca incerc sa iau apararea cuiva.

  Amintesc ca se intentioneaza de ceva vreme sa se infiinteze o asociatie de dezvoltare intercomunitara pe domeniul medical.

  Avand in vedere:
  GHID PRIVIND CONSTITUIREA, ÎNREGISTRAREA, ORGANIZAREA ŞI MANAGEMENTUL ASOCIAŢIILOR DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ CU OBIECT DE ACTIVITATE SERVICIILE DE UTILITĂŢI PUBLICE EDITURA MINISTERULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR – Bucureşti, iulie 2009.

  CAPITOLUL 3 – Organizarea şi funcţionarea asociaţiilor intercomunitare de utilităţi publice
  3.2. – Adunarea generală este organul colectiv de conducere al asociaţiei, are rol şi atribuţii deliberative şi este formată din reprezentanţii legali ai tuturor unităţilor administrativ-teritoriale membre, de regulă PRIMARII comunelor, oraşelor şi municipiilor sau preşedinţii consiliilor judeţene membre în asociaţie.
  ….
  rezulta automat ca : primarul poate face parte din consiliile de administratie si respectiv din adunarile generale
  deasemenea

  Finanţare pentru infrastructura serviciilor de sănătate din FONDURI STRUCTURALE
  Pot beneficia de alocare financiară nerambursabilă prin această schemă de finanţare:

  – autorităţile administraţiei publice locale (din mediul urban şi rural – municipii, oraşe, comune) – Consiliul Judeţean, Consiliul Local;

  – parteneriate sau asociaţii de dezvoltare intercomunitară (ADI) constituite între unităţiadministrativ-teritoriale de la toate nivelele (municipii, oraşe, comune).
  Obiectivele Programului:
  Modernizarea şi echiparea spitalelor judeţene – conform studiului MSP , pentru zona Centru este eligibil spitalul judeţean Covasna (trebuie avuta in vedere HCL de la Covasna pentru ORBAI)

  Modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriilor (din spitale şi de specialitate)
  Tipuri de activităţi eligibile:
  – modernizarea clădirilor spitalelor şi ambulatoriilor;
  – modernizarea utilităţilor generale şi specifice spitalelor şi ambulatoriilor;
  – crearea/ modernizarea în spitale/ ambulatorii, a facilităţilor de acces pentru persoane cu
  dizabilităţi fizice;
  – achiziţionare echipamente pentru spitale şi ambulatorii

  deasemena

  Finantarea Spitalelor Text extras din: Lege nr. 95/2006 – privind reforma în domeniul sănătăţii

  din legea 95
  ART. 121
  Finantarea exercitiilor, a pregatirii si a interventiilor in caz de accidente colective, calamitati sau dezastre se face de la bugetul de stat si bugetul autoritatilor publice locale.
  Art 170
  (2) SPITALUL VA FI ÎN PERMANENŢĂ PREGĂTIT PENTRU ASIGURAREA ASISTENŢEI MEDICALE ÎN CAZ DE RĂZBOI, DEZASTRE, ATACURI TERORISTE, CONFLICTE SOCIALE ŞI ALTE SITUAŢII DE CRIZĂ ŞI ESTE OBLIGAT SĂ PARTICIPE CU TOATE RESURSELE LA ÎNLĂTURAREA EFECTELOR ACESTORA.

  Ordonanta de urgenta nr. L62 privind transferul ansamblului de atributii si competente exercitate de Ministerul Sanatatii Publice catre autoritatile administratlei publice locale

  LEGE nr. 51 din 8 martie 2006 (*actualizata*) serviciilor comunitare de utilitati publice (actualizata pana la data de 12 noiembrie 2009*)

  LEGE nr. 213 din 17 noiembrie 1998 (*actualizata*) -privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia -(actualizata pana la data de 26 martie 2004*)

  LEGE nr. 307 din 12 iulie 2006 – privind apararea impotriva incendiilor [extrase]
  ART. 14
  Primarul are urmátoarele obligatii principale:
  a) asigura elaborarea planului de analiza si acoperire a riscurilor si aplicarea acestuia;

  MANUALUL PRIMARULUI PENTRU MANAGEMENTUL SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ ÎN CAZ DE INUNDAŢII

  COMITETELE LOCALE PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ.
  COMPONENTA C.L.S.U.:
  PRESEDINTE: PRIMARUL;
  vicepresedinte: viceprimarul;
  membri: secretarul comunei, orasului, municipiului, dupa caz, si reprezentanti ai serviciilor publice si ai principalelor institutii si agenti economici din unitatea administrativ-teritoriala respectiva, precum si manageri sau conducatori ai agentilor economici, filialelor, sucursalelor ori punctelor de lucru locale care, prin specificul activitatii, constituie factori generatori de situatii de urgenta.

  Legea nr. 481/2004 privind protectia civila, republicata 2008
  Art. 27
  primarul
  f) coordoneaza activitatea serviciilor de urgenta voluntare;
  g) aproba planurile de cooperare cu localitatile invecinate si organismele neguvernamentale

  Lege 215….. actualiza 04.11.2014
  art61 si art 62 si 63. si 64.

  Daca cititi aceste date nu rezulta incompatibilitate dupa cum prezinta domnul prefect.

  Ca sa fie incompatibilitate ar trebui sa fie scos din legea 95 art 170 aliniatul 2. =)).. se da o HG si se rezolva

  Oricum avand in vedere ca se intentioneaza realizarea unei asociatii de dezvoltare intercomunitara pe domeniul medical, si tinand cont de modalitatea de reprezentare in cadrul asociatiatiei rezulta ca primarul trebuie sa faca parte din consiliul de administratie.

  Asadar sunt si argumente pro si argumente contra.

  Bineinteles ca specialistii in acest domeniu vor lua o decizie …

  Ceea ce pare interesant sunt prevederile din 215 care asimileaza primarul ca fiind reprezentantul statului in plan local, echivalentul prefectului ca reprezentant al guvernului in teritoriu.

  Unii vor zice de ce ii iau apararea primarului…. altii vor zice ca este bine.. fiecare cum crede… insa am adus contra argumente prefecturii =)). Pe logica juridical adevarul e undeva la mijloc.

  Ma gandesc ca cu aceasta ocazie se va lua in discutie mai repede problema finalizarii procesului de infiintare asociatiei de dezvoltare intercomunitara, inceput inca de anul trecut si toate problemele se vor sfarsi cu bine, cu conditia ca “GHID PRIVIND CONSTITUIREA, ÎNREGISTRAREA, ORGANIZAREA ŞI MANAGEMENTUL ASOCIAŢIILOR DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ CU OBIECT DE ACTIVITATE SERVICIILE DE UTILITĂŢI PUBLICE EDITURA MINISTERULUI ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR” sa fie inca in vigoare.

  Toate cele bune

  Rezmires Daniel

 2. Salut florin…. ce poate fi penibil in a cunoaste legislatia tarii in care traiesti ? Daca scriam de rau… asa ca primeam laude ? Orice om trebuie sa aiba cunostinte legislative… mai ales daca il intereseaza subiecte cu caracter juridic si politic…. ca sa nu fie penibil cand discuta despre un subiect despre care nu stie nimic. Multi indruga verzi si uscate dar sunt in stare sa aduca si argumente ? Tu poti aduce argumente pe acest subiect… strict referitor la subiectul articolului ?… sau ar fi o discutie penibila despre presupuneri. Toate cele bune.

 3. Domnule Razmires, ce a-ti intentionat sa transmiteti! Sincer , prin aceasta interventie din cite va cunosc, NU VA RECUNOSC! Simplu, Primarul -Turcea Ionel, conform legii, dupa aprox. 14 ani de administratie locala la Buhusi, este un novice in aceasta problema sau a fost si este un blestem pentru comunitate, conducind orasul dupa bunul plac, ignorind legea .
  I-mi pare rau ca fiind traitor in acest oras , te complaci in mocirla de administrare a primarului, interventia dv. nedefinita , nu o va avantaja pe sotia dv.-medic in spital.

 4. Ce am vrut sa transmit ?. Buna intrebare…. un lucru pe care multa lume il uita.. de prezumtia de nevinovatie se aplica oricui … in cazul de fata si unui reprezentant al Psd. Credeati ca m-am inscris in psd ?…nu .. sunt din pmp…. dar asta nu inseamna ca tratez oamenii cu dubla masura. Exista argumente ca incompatibilitatea in cazul de fata, din punctul meu de vedere nu sta in picioare. Zicea cineva ca nu am mai intrat de mult timp pe net… acesta il consider un subiect important si acesta este punctul meu de vedere. Cred ca daca toata lumea s-ar implica cu argumente pro si contra… orasul ar fi departe. Stiti ca orice hcl trece prin votul consilierilor si cu avizul pentru legalitate al departamentului juridic ? E hcl aprobata… inseamna ca e legal. Un primar nu trebui sa fie jurist… poate fi pictor, mecanic sau chimist depinde ce alege lumea… numai in romanica lui ponta se intampla ca oamenii sa stie de toate in acelasi timp. Eu cred ca membrii clb care au aprobat asa ceva au responsabilitatea. In 215 primarul initiaza hcl…. consilierii voteaza… dep juridic avizeaza pt legalitate… asta este regula. Toate cele bune.

 5. Domnul primar este “incompatibil” si cu tot ce este in orasul nostru. Strazi neasfaltate, centrul orasului plin de caini, apa oprita cu zilele, mizerie peste tot.

 6. Plecaciunile sunt acte de umilita ,nicidecum a cunoaste unele legi sau hot. E bine sa cunoastem ridicolul propriului rol. Ar fi fost mult mai intelept sa vorbim de performante nu de un comportament lipsit de discernamant ?

 7. Daniel Rezmires, e drept ca primarii pot fi chimisti, mecanici, artisti sau pur si simplu oameni, dar nu trebuie, dupa parerea mea, sa fii jurist ca sa-ti dai seama ca nu e normal ce s-a intimplat. Primarul trimite bani de la Primarie la o institutie din subordine, iar acolo este membru in Consiliul de Administratie care hotaraste cum se cheltuie si pe ce!
  Si inca ceva, Primarul avea dreptul sa propuna o persoana care sa-l reprezinte acolo. De ce nu a delegat reprezentarea? Scapa oare controlul direct? Nu vi se pare ca cineva care vrea sa faca totul sau sa controleze totul risca sa fie, din cind in cind, incompatibil?

 8. D-le Razmeres,
  Daca cunoasteti atat de bine situatia va rugam sa ne spuneti si noua cat personal are spitalul Buhusi . Personal atat medical , auxiliar dar si cei angajati ca PFA

 9. Salut. Nefiind angajat al sob si nici cons local, nu stiu nr de personal si nici nu mi-ar fi util sa stiu… insa stiu ca se emit hcl care precizeaza ceea ce ai intrebat… gasesti pe net sau intrebi un consilier.
  Nu inteleg de ce nici de paste cand toata lumea ar trebui sa se gandeasca la lucruri mai luminoase tot incercati voi sa aruncati cu pietre…nu puteati avea si voi rabdare cateva zile…ce era important de stiut in prima zi de paste…. nr de personal… inteleg… dorinta de cunoastere nemarginita…
  Sunteti asa de curati ? Nu va inteleg de ce sunteti asa porniti.. Daca puteti ajuta bine daca nu asta este… E pacat cand unii vad literele dar nu inteleg si sensul cuvintelor. Macar de Paste lasati politica ca oricum nu foloseste… toate cele bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here