Premiat la TIFF 2019, scurtmetrajul animat „Opinci” scoate la lumină incredibila poveste a buhușeanului Dumitru Dan

3.547

Dumitru (Demetrie) Dan, profesor, geograf, glob-trotter, s-a născut la Buhuși, în ziua de 14 iulie 1890.

În 1910, el pleacă împreună cu trei prieteni într-o calatorie la pas, in jurul lumii, cu scopul de a castiga cei 100.000 de franci pe care Touring Club de France ii oferea celui care reusea sa faca turul lumii pe jos. Calatoria nu a mers asa cum planuisera cei patru: prietenii lui Dan nu au facut fata greutatilor ridicate de calatorie si au murit, iar el a ramas singur sa termine expeditia, intrerupta pentru cativa ani buni de Primul Razboi Mondial. In 1923, Dumitru Dan trece linia de finish si isi primeste premiul, mult devalorizat.

Scurtmetrajul OPINCI, în regia lui de Anton şi Damian Groves, a câștigat anul acesta Premiul „Zilele Filmului Românesc” pentru scurtmetraj la TIFF. 

„Povestea lui e ca un spectacol de film”, spune Anton Groves (regizor, Studioset) despre intamplarile prin care a trecut Dumitru Dan, povestite de un prieten. Ascultand o astfel de poveste, sunt anumite intrebari care se nasc de la sine: de ce nu e Dumitru Dan un fel de erou national? De ce stie atat de putina lume despre realizarile acestui om? Si asa s-a ajuns de la intrebari la “hai sa facem noi, Studioset, ceva ca sa promovam ce a facut Dumitru Dan” si la proiectul pentru scurtmetrajul Opinci.

Dumitru Dan in viziunea ilustratoarei Maria Surducan, aici tanar flacau calusar plecat prin lumeDumitru Dan devenit, peste ani, Dan de la Asigurari care ii spune povesti fiicei lui

„Eu cred ca este nevoie de niste eroi romani. Numai de rau se aude despre Romania in afara, in Europa. Iar omul asta a facut niste lucruri foarte deosebite. Sa calatoreasca 6 ani pe picioarele lui si sa nu renunte nici dupa 6 ani de razboi…nu stiu daca mai exista azi oameni care sa faca acest lucru. Asta e o poveste foarte tare pe care lumea n-o stie. Speram insa ca Opinci sa nu atraga doar romani. E o poveste internationala, ne-am dori sa-l vada si strainii ca pe un proiect cu potential”, mai spune Anton, pentru iqads.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here