Precizari despre Dosarul Electronic de Sanatate  

2.185

Conform  deciziei Curtii Constitutionale, sunt declarate neconstitutionale dispozitiile art.30 alin.(2) si (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si sintagma “sistemul dosarului electronic de sanatate al pacientului” din cuprinsul art.280 alin.(2) din acelasi act normativ, iar statului ii revine obligatia de a proteja si garanta caracterul confidential al informatiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelasi nivel cu cel care instituie sistemul i informatic.

Dosarul electronic de sanatate (DES) reprezinta unul dintre elementele principale ale sistemului informatic integrat si are drept scop cresterea calitatii si eficientei actului medical prin accesul la date si informatii medicale relevante, furnizarea de date si informatii statistice necesare politicilor de sanatate, precum si transformarea pacientului intr-un factor activ al protejarii si promovarii propriei sanatati.

Conform cerintelor Uniunii Europene, incepand cu anul 2020 este nevoie de o interoperabilitate si uniformizare a sistemului medical la nivel european.

Aceasta inseamna ca Romania va trebui sa aiba pregatit un pachet complet si functional, format din DES, reteta electronica si Cardul National de Asigurari de Sanatate, impreuna cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

Toate aceste elemente duc la protejarea asiguratului, a intregului sistem national de sanatate si a bugetului national.

Precizam ca DES respecta toate cerintele impuse de Uniunea Europeana prin Regulamentul General de Protectie a Datelor Personale (GDPR). De aici si gradul de criptare al informatiilor sau sistemul de securitate multilayer: semnatura calificata a medicului de familie, matricea de securitate pentru pacient si parola proprie a pacientului.

Pentru a fi un program cat mai relevant, intreg continutul DES a fost intocmit, stabilit si agreat cu medici specialisti din toate domeniile medicale. Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate intreprinde in prezent demersuri pentru dezvoltarea acestui sistem, prin includerea tuturor furnizorilor care nu au fost cuprinsi in prima parte a proiectului. Este vorba despre furnizorii de servicii paraclinice, de recuperare, ingrijiri la domiciliu, stomatologie, dispozitive medicale si de consultatii de urgenta la domiciliu. Totodata se are in vedere dezvoltarea unei interfete catre alte sisteme informatice similare, din celelalte state membre UE, astfel incat cetatenii romani care au probleme de sanatate sa poate fi diagnosticati si tratati in conditii de siguranta si calitate corespunzatoare a serviciilor medicale.

Conform art. 147 alin. (1) din Constitutia Romaniei “dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.”

Stimati pacienti va rugam sa asteptati rezolvarea tuturor aspectelor legale pentru ca Dosarul Electronic de Sanatate sa fie functional  si va aduce multe beneficii intregului sistem de sanatate inclusiv pacientilor.

Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here