Platforma Industriala Buhusi: finitta la comedia

2.269

Administratorul firmei ARRES, ing. Dorin Antalut, ne-a trimis un document – „press statement” – semnat de asociatul sau, italianul Fabio Roverati. Reamintim ca, în aprilie 2007, aceasta firma a încheiat cu reprezentantii Consiliului Local Buhusi un contract de concesionare pentru realizarea Platformei Industriale Buhusi, din interiorul SC STOFE Buhusi, pe trei parcele de teren cu o suprafata de 72390 mp si constructii de 9751 mp.
Obiectivele concedentului SC ARRES SRL erau: crearea unui numar de 5.100 locuri de munca, intr-un termen de 2 ani;realizarea investitiilor in valoare de 18.000.000 lei, in termen de 10 ani. Praful si pulberea s-au ales de acest vis pe care noi l-am definit din start a fi o mare utopie… De ce? Iata, pe scurt, continutul declaratiei de presa…
Consiliul Local Buhusi, acuzat de practici de guerrilla
Partenerul firmei Arres sustine ca relatia dintre „compania noastra si Consiliul Local a început pe baze foarte gresite si a ajuns chiar si mai rau”, desi „Arres, împreuna cu partenerii implicati în proiect,
si-a dedicat toate eforturile si resursele înca din 2005, când prima licitatie câstigata de Arres a fost suspendata”. Dupa ce a realizat o expertiza tehnica pe cheltuiala proprie, Arres a constatat ca toate cladirile, cu o singura exceptie (care nu se afla în proprietatea integrala a Consiliului Local) sunt improprii „desfasurarii oricaror activitati economice în siguranta”, costurile estimate cu renovarea fiind mai mari decât constructia altor obiective noi. „Consiliul Local nu stia de aceasta circumstanta, pâna când Arres a aflat de aceasta, cu ocazia verificarii statutului de proprietate al acestei zone! Acest lucru a fost doar stadiul preliminar al comportamentului gresit al Consiliului, care a cauzat deja daune grave si, practic, a periclitat viabilitatea proiectului, înca de când Arres, împreuna cu partenerii, a stabilit relatii serioase cu investitorii internationali la începutul anului 2007 (…) Conform rezultatului expertizei tehnice, Arres vine cu o cerere de demolare a cladirilor considerate din punct de vedere tehnic improprii pentru orice utilizare civila”. Consiliul Local este acuzat de faptul ca, fara nicio explicatie, a autorizat, netinând seama de expertiza tehnica, demolarea a doar 30% din totalul cladirilor, „producând astfel efecte negative asupra viabilitatii proiectului si a institutiilor financiare contactate, care au condus la nefinalizarea acestora pâna la pierderea acestor oportunitati”. În ce stadiu se afla relatiile ARRES-Consiliul Local? „În acest moment, Consiliul Local adopta tactica de «guerrilla», procedând la interferente în activitatea societatii, solicitând rapoarte cu stadiul lucrarilor, dupa numai câteva luni de la acordul cu prelungirea la sase ani a conditiilor de realizare a contractului.”
„ARRES nu a facut nimic”
“În ciuda crizei globale care a afectat în România capacitatea de a atrage investitori, Arres a continuat procesul de demolare si pregatire a zonei, tinând cont de refuzul Consiliului de a include toate cladirile necorespunzatoare din expertiza tehnica în demolare. Consiliul solicita acum a fi platita redeventa prevazuta în Caietul de Sarcini si contractele de concesiune la cea mai ridicata rata, pentru cladiri care au fost estimate în totalitate NESIGURE si IMPROPRII pentru orice activitate viabila, concluzia expertizei tehnice nefiind niciodata contestata din punct de vedere tehnic”. Arres si partenerii au devenit, astfel, nemultumiti cu aceasta problema si au decis în comun încheierea (cu sensul de renuntare, reziliere; n.n., I.F) acestui contract, devenit imposibil de executat un proiect de dezvoltare în aceste conditii si “intentioneaza a denunta atitudinea negativa manifestata de Consiliu, împotriva planului de afaceri privat”.
Ion Fercu

desteptarea.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here