Alta lume, alta era iar romanul tot spera
Suntem in preajma alegerilor prezidentiale. Nevoile romanilor sunt numeroase.
Oare cate nevoi ne vor promite dar mai ales se vor realiza dupa alegerea noului presedinte al Romaniei.
PIRAMIDA NEVOILOR
Abraham Maslow, a reuşit să ierarhizeze nevoile omului într-o piramidă, care îi va purta numele pentru eternitate: Piramida lui Maslow.
Maslow, a luat toate nevoile omului şi le-a grupat în cinci categorii, în funcţie de importanţa lor.
Astfel la baza piramidei a aşezat nevoile primare, cele care sunt comune omului şi animalelor, sau mai bine zis nevoile instinctive. Această categorie, aflată la baza piramidei, cuprinde nevoile fiziologice: hrană, apă, aer, igienă, somn, sex şi o temperatură constantă a corpului. Fără aceste nevoi nu am putea exista, ele sunt înăscute şi ne însoţesc pe întreaga durată a existenţei noastre terestre.
Pe a doua treaptă a Piramidei lui Maslow, se află nevoile de siguranţă. Aceste nevoi apar doar atunci când cele fiziologice sunt îndeplinte. Nevoile de siguranţă ţin de integritatea fizică, de securitatea casei şi a familiei. Pentru copii nevoile de siguranţă sunt cruciale.
Urcăm pe a treia treaptă a piramidei pentru a descoperi nevoile de iubire şi apartenenţă. Ele includ apartenenţa la un grup, nevoia unei familii , a prietenilor şi implicarea într-o relaţie intimă non-sexuală.
Penultima treaptă a Piramidei lui Maslow, este rezervată nevoilor de stimă. Sau mai bine zis nevoilor de recunoaştere, venite din partea altor indivizi cât şi nevoiei autorespectului. Dacă aceste nevoi nu sunt îndeplinite poate apărea descurajarea, iar pe o perioadă de timp îndelungată complexele de inferioritate.
În vârful Piramidei lui Maslow, sunt aşezate nevoile de auto-actualizare. Acestea rezultă din plăcerea instinctivă a omului de a fructifica la maximum capacităţile cu care este înzestrat, pentru a deveni din ce în ce mai bun. Maslow susţine că oamenii care au atins starea de auto-actualizare intră într-o stare de transcedenţă, în care nu sunt conştienţi doar de potenţialul lor, ci şi de întregul potenţial al speciei umane.
Primele patru nivele sunt ale nevoilor “deficiente”, omul nu simte nimc special dacă aceste nevoi sunt realizate, dar dacă nu sunt realizate simte o stare de disconfort interior. Nevoile din partea superioară a piramidei sunt numite nevoi de “creştere”, ele nu dispar atunci când sunt satisfăcute, motivând inividul în continuare.
Celebra „piramidă a nevoilor” sau „ierarhia nevoilor”, piramidă le fel de cunoscută precum sora ei mai mare din Gizeh sau piramida de sticlă din fața intrării muzeului Luvru.
Dar omul nu este blocat pe un nivel al piramidei, ca într-un joc de calculator, iar accederea pe o treaptă superioară este posibilă chiar dacă nivelul anterior lasă loc de îmbunătățiri. Dar nu-i mai puțin adevărat că aceste nevoi sunt interdependente. Se condiționează reciproc.
Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.