Pesta porcină – în atenția cetățenilor orașului Buhuși

2.516

In contextul epidemiologic actual generat de evoluția Pestei Porcine Africane pe teritoriul României, vă aducem la cunoștință Cerințele minime de biosecuritate pentru exploatațiile nonprofesional e în care se cresc porcine domestice:

· porcinele domestice din exploatațiile nonprofesionale trebuie deținute în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcine domestice;

· animalele nu sunt hrănite cu resturi alimentare/lături ce conțin resturi de la carnea de porc gătită în familie;

· nu există contact între porcii domestici și orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreți, inclusiv de la cei vânați sau morți;

· Scroafele/vierii nu sunt scoase/scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;

· în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de așternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricții.

Deținătorii porcinelor domestice în spații neîngrădite și neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreți este strict interzisă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 407/2006, cu modificările și completările ulterioare (stâni, cantoane silvice, etc.).

Deținătorii porcinelor domestice domestice din exploatațiile nonprofesionale au obligația să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternicit, potrivit legii, modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploatațiile limitrofe, numărul animalelor moarte către D.S.V.S.A. Bacău la TEL VERDE 0800800096, tel:0234586233, fax: 0234586372, email:office-bacău@ansvsa.ro.

În cazul apariției pestei porcine africane, proprietarii animalelor care vor fi ucise în vederea eradicării bolii vor beneficia de despăgubiri în conformitate cu H.G. nr. 1214/2009 cu modificările și completările ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here