Orașul meu (Partea a VIII-a)

7.985

Fabrica de Postav avea și o trupă de teatru, care dădea frecvent spectacole, urmărite cu interes de locuitorii urbei și nu numai.Trupa avea succes și în desele turnee din afara orașului, cât și la concursurile organizate la nivel național.

program teatru

program teatru2

Din programul colectivului de teatru “Suveica” al Fabricii de Postav, Buhuși, 1956-1958

teatru

Din arhiva prof. Mahu Maria

Dragostea pentru sport a determinat înființarea în timp a patru terenuri de fotbal, astfel: stadionul mare în drumul spre Blăgești lânga gârla fabricii, gârlă ce aducea apa necesară pentru spălarea lânii în fabrică, altul pe terenul pe care s-au construit ulterior căminele școlii profesionale, stadionul 1 Mai, pe strada Marginea și un teren numit “Maracana”, la nord de păduricea de salcâmi ce duce spre Runc. Există și patru terenuri de handbal în 7, unul la Școala Profesională, unul la stadionul mare, unul la școala nr.4 , unul la școala nr. 2 ,și unul la scoala nr. 5. Despre sport și alte activități culturale, în episodul următor.

Nici timpul liber al elevilor nu a fost omis. În acest scop, în pădurea Runc a fost amenajată o tabără cu căsuțe din lemn, unde, în timpul vacanței de vară, elevii, supravegheați de cadre didactice, petreceau 6-12 zile. În tabără veneau și elevi din alte județe.

Tabăra era dotată cu cantină și sală de mese, deservite de personal calificat. De asemeni, tabăra avea un teren de sport pentru fotbal și volei. Pe pârâul din apropiere se amenajase și un bazin din beton, pentru înnot.

După 1990, căsuțele și cantina puteau fi închiriate pentru sărbătorirea unor evenimente familiale, pentru sărbatorirea absolvenților liceului sau ai școlilor generale.

În prezent tabăra este desființată, terenul fiind retrocedat proprietarului, iar căsuțele degradate.

tabara

tabara2

tabara3 tabara4

 

 

 

 

 

 

Un alt loc căutat de buhușeni și nu numai era „Grădina zoologică”, important loc de acumulare de cunoștințe de specialitate: despre animale și viața lor. Sub îndrumarea custodelui și a profesorilor de bilogie, vizitatorii făceau cunoștință cu viețuitoare care nu trăiesc la noi în mod natural, ca: lei, maimuțe, păsări exotice, iaci, ponei, pești de acvariu etc. Existau și animale din fauna țării noastre: cerbi, căprioare, urși bruni, ș.a.

leu

papagal

Din arhiva  prof.  Gligor G.

Prof. George Gligor

8 COMENTARII

  1. Multumesc pentru ceea ce ati scris, felicitari, am fost foarte emotionata cand am vazut echipa de teatru. Acolo este si tatal meu si sunt mandra, sunt mandra ca m-am nascut in Buhusi si o sa am numai amintiri frumoase.

  2. Stimata doamna, imi face o placere deosebita sa pot aduce asemenea bucurii buhusenilor, atat celor care au prins orasul vechi, dar si tinerilor care nu stiu mai nimic despre istoria urbei. Candva, orasul a luat premiul intai pe tara la curatenie si infrumusetare.Era numit orasul trandafirilor si ne mandream cu acest titlu.

  3. Da, este adevarat. Fiind crescut la Buhusi,mi-aduc aminte de acel premiu primit pentru curatenie si ànfrumusetare.Si daca sànt stabilit àn alta parte, mi-au ramas àn minte , locurile copilariei. Pacat ca sànt prea departe , si nu pot veni mai des, sa revad orasul….Ultima data am fost àn 2009,dar pentru putin timp.

  4. dar despre craterele de pe strazile din cornisa,aparute cu un secol in urma,nu se zice nimic si astea sunt un obiectiv turistic,ar trebui promovate,asa poate primesc vreo 100 de recenzii.

  5. Dar despre intreruperile aproape zilnic de energie electrica din zonz Cornisa ? Despre faptul ca astepti o gramada de timp sa redeschida PENNY MARKET cand nu este curent , ce sa mai zicem ? Dar despre faptul ca abia sa dat in folosinta scarile care fac legatura cu partea de jos a orasului si iluminatul nu functioneaza deloc , si sunt destule persoane care lucreaza shimbul 2 , si se intorc seara pe intuneric , ce putem spune ? Dar despre intreruperile aproape zilnic a apei din oras ce sa mai spunem ? Dar despre ……. Dar despre …….

  6. D-le viceprimar,
    La intrarea in parcul din Buhusi exista o poarta din lemn masiv , scluptata, ne spuneti unde este ! , sau ne spuneti cand va apucati de lucru ( trotuare nu, strazi nu, dar mizerie si gunoi cat cuprinde ).Daca nu stiati poarta e din 1986.
    Multumesc,

  7. Nu aici e locul reclamațiilor! Aici e vorba de munca unui buhuşean , muncă ce se poae răsplăti cu un mare MULȚUMIM! Mi-am amintit cu plăcere de anii copilăriei, locurile frumoase de altfel pe unde umblam… Îmi amintesc cu plăcere câtă lume ieşea seara la plimbare. Îmi amintesc de cofetăria “Bujorul” in centrul oraşului, unde intram şi mirosea a vanilie şi scorțişoară, alături era”Domnul Munteanu” cu produse de patiserie… Dar de “Gogoşerie şi patiserie La Romaşcanu ” vă amintiți? Pateuri calde cu brânză, brânzoaice, gogoşi…? Chioşcul de ziare de lângă “Casa de Cultură”? Şi multe, multe amintiri…

  8. Multumesc initiatorului ,felicitari din tot sufletul !! Mi-a trezit o amintire
    Frumoasa si duioasa ; mi-am revazut fratele ,Damian Ion( din pacate,
    Plecat la Dumnezeu !! Si chiar de restul trupei de teatru ,I-am recunoscut
    aproape Pe toti!!
    Ce surpriza minunata !
    Domnul sa va binecuvinteze!!
    Georgeta Damian ( Moisiu ). Florida- USA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here