Orașul meu (Partea a VII-a)

7.226

Să ne reamintim:

Pe strada principală a “orașului de sus”, Nicolae Bălcescu, în case de tip vechi, numai cu parter, se găseau principalele magazine, puncte de informare cu caracter cultural , de informare ideologico-politică și nu numai. Mulțumesc pe această cale d-lui prof.Ciprian Zaharia, care și-a dat acordul să revedem imagini din arhiva d-lui Dorel Plăeșu.

orasul7

oras7_2

oras7_3

oras7_4

imagini din arhiva d-lui Dorel Plăeșu

La stadionul mare exista și teren de volei, unde își susținea meciurile din campionatul județean echipa de băieți, “Textila Buhuși”. De asemeni erau amenajate și terenuri de tens de câmp la școala 4, școala 2 și școala profesională, două pe ciment și unul pe zgură. Existau destui amatori pentru practicarea acestui nou sport la Buhuși.

Pe terenurile de sport amintite se organizau serbări câmpenești, “Ziua învățătorului”, concursuri școlare , precum: “Cea mai bună patrulă școlară de circulație”, “Sanitarii pricepuți”,  “Prietenii pompierilor”,atletism, întreceri de handbal între școli. Unele echipe au participat și la concursurile naționale, ocupând locuri fruntașe (doi, trei,).

Întrecerile sportive atrăgeau sute de spectatori, care veneau să asiste la aceste manifestații, un bun prilej de petrecere a timpului liber pentru locuitorii micuței urbe  moldovene.

stadion

Foto prof. Gligor  G.

polivalenta Foto prof. Mihaela Borcieanu

Prima sală de sport a orașului era vis-a-vis de gară, o sală mică, dar  utilă antrenamentelor echipelor de handbal, volei , box ș.a.,pentru timpul nefavorabil, în special iarna. După construirea unei frumoase săli de sport  pe str. Libertății, activitatea sportivă s-a mutat aici: handbal, volei, fotbal copii, tenis de câmp, tenis de masă, șah, box  ș.a.

 Cinematografia, un alt mijloc  de destindere, atrăgea din ce în ce mai mulți amatori de vizionare  a filmelor, a avut ca urmare  construirea a două lăcașuri  în acest  sens: sala de sport despre care am amintit și Casa de Cultură, pe a cărei scenă se dădeau spectacole de teatru, (în oraș poposind  multe trupe cu actori renumiți), spectacole de dansuri și muzică populară, filme. Filarmonica din Bacău venea  ades cu lecții de educație muzicală. Deasemeni aveau loc concursuri ale brigăzilor artistice ale comunelor din raionul Buhuși.

cinema

Foto prof. Gligor G.

casa de culturaFoto prof. Borcieanu Manuela

Prin amenajarea pârâului Orbic, s-au creat două lacuri de acumulare, o altă  zonă frecventată de    buhușeni în timpul liber, așa cum vom vedea în episodul următor.

Prof. Gligor G.

8 COMENTARII

 1. vag,fara amanunte picante,cu informatii care s-ar potrivi la fel de bine oricarui orasel din Moldova acelor vremuri,Eu unul nu regasesc in niciun fel BUHUSIUL in aceste texte

 2. DL PROF. GLIGOR G.
  APRECIEZ IN MOD DEOSEBIT CONTRIBUTIA DOMNIEI VOASTRE DE A PUBLICA MOMENTE DIN TRECUTUL ORASULUI BUHUSI.
  SANT CONVINS DE FAPTUL CA DOMNUL BALTER CARE A FOST CETATEAN SI PROFESOR DE LICEU VA POATE PUNE LA DISPOZITIE AMANUNTE SPECIFICE ORASULUI BUHUSI.
  “AMANUNTE”…….. :
  PROFESORII :SENTEA CONSTANTIN,ETLIS ,ENGLER,PERLMAN,MIHAILESCU,CIBOTARU,BEJAN
  DOCTORI:IONESCU,GHELBERC,CERPAC,NAGLER
  OAMENI DE VALOARE DEOSEBITA:RABINUL FRIDMAN,POPA FILIMON,RABINUL ROLER,ACDEMICIANUL ROLLER,MARGULIS
  INGINERII:MELMAN,LEIBOVICI,KOLEMBERG
  FOOTBALL:COJOCARU,DUTU,DIACONESCU,NEMES,CAPATANA,MAYER,EFTIMIE(A JUCAT IN NATIONALA ROM.)VAIDA,KOVACY,LEONTE,GHEORGHIU,UNGUROIU(NATIONALAROMANIEI) SI SEFULADMINISTRATIV DL .MANASCU

  CU APRECIERE SI CONSIDERATIE
  P.B.A.WEXLER

 3. O intrebare: amanuntele picante ,la care face referire d-l Balter, au facut parte din viata orasului ? Aveti senzatia ca tinerii stiu de ele? Asteptam de la d-l Balter amanunte si imagini nepicante si foarte interesante. Monografia orasului, la care se lucreaza, are capitole distincte despre conditiile fizico-geografice ale asezarii, despre invatamant, personalitati de seama ale orasului, despre rolul populatiei germane asupra dezvoltarii economice ,sportive etc., despre populatia evreiasca si rolul ei asupra dezvoltarii orasului, bisericile si manastirile din zona si rolul lor, activitatea sportiva a orasului, activitatea turistica, transporturile, agricultura, industria istoricul primariei localitatii, viata medicala,s.a.m.d. De fiecare capitol raspunde cineva. In monografie vor fi toate amanuntele de care dispunem momentan. Asteptam date, imagini, materiale , documente, chiar povestiri din auzite.Cand nu contribui cu nimic, este usor sa critici!

 4. Nu am intentia sa intru in polemica cu dl.Gligor,vreau doar sa amintesc doua aaspecte:
  a)are dreptul sa exprime o parere critica oricine caruia I se adreseaza un text;si sper ca inca mai fac parte din aceasta categorie
  b)viata unei comunitati nu e doar statistica si date seci;e compusa din fapte,intamplari si oameni(mai ales oameni) care,impreuna,dau culoarea
  si pulsul adevarat al vremurilor.:tutungiul din colt care prezida “parlamentul”
  targului,medicull care canta dumnezeieste lieduri de Schubert ,tanarul professor de matematica,venit de la Pojorata,care a asediat politehnicile din tara cu sute de absolventi ai liceului.Si multe,multe altele.Asta am inteles prin amanuntul picant.
  c)Daca dl.Gligor s-a simtit lezat ii cer, cu toata sinceritatea,scuze

 5. Doresc sa fac cateva precizari in legatura cu articolele temei:”Orasul meu”, pentru a inlatura confuziil ece s-ar putea crea unora dintre cititori,care ar putea sa se intrebe, de ce unele aspecte nu sunt relatate, altele par a fi picanterii.
  Este in stadiul final lucrarea “Moniografia Orasului Buhusi”, lucrare foarte ampla, care si-a propus sa reliefeze toate aspectele legate de istoricul orasului, cu amanuntele obtinute pana in prezent din studii, documente,relatari credibile.
  Monografia cuprine multe capitole, fiecare capitol fiind repartizat unui colectiv.Amintesc pe cele mai importante:
  -Buhusi- asezare fizico-geografica,relieful,clima, apele, fauna, flora,populatia,aspecte urbanistice, economia, turismul etc.
  -Istoricul familiei Buhus.
  – Colectii si colectionari
  -Invatanant, cultura, sanatate,
  -Personalitati buhusene.
  -Activitatea sportiva
  -Despre populatia evreiasca din oras
  -Despre populatia poloneza si alte minoritati
  -Istoricul primariei Buhusi
  -Biserici si manastiri
  -Romii si populatia nomada
  -Transporturile s.a.
  Asa dar, articolele publicate fac referiri la capitolul realizat de colectivul din care fac parte, dar si acestea in rezumat. Nu-mi permit sa relatez aspecte studiate de alti colegi,
  .Nu mi-ar fi fost greu sa amintesc despre primul roman in Groenlanda- C.tin Dumbrava,despre Dumitru Dan ,buhuseanul care a facut ocolul lumii mergand pe jos, despre marea regizoare Elisabeta Bostan, despre actorul Geo Barton,despre istoricul Roller, despre medicii Ghelberg si Ionescu,despre unul din cei zece mari matematicieni ai lumii-Daniel Tataru,decanul fac. de Matematica de la Univ. Berkley s.a.,
  In schimb, ma intreb de ce au disparut nume de strazi, cum ar fi :Eugen Alcaz, Dr.Mayer, Popa Ghita, primul intemeietoe al Scolii de baieti. Avem in schimb trei strazi cu numele “Siretul”, dar o strada cu numele de C-tin Dumbrava, Dumitru Dan, nu!
  Revin cu rugamintea: daca aveti amanunte despre alte personalitati
  buhusene. nascuti aici, trimiteti-ne datele si le vom inscrie cu draga inima. De asemeni daca aveti vederi din vechiul oras, fotografii, nu le tezaurizati, se vor pierde si nu vor fi valorificate la adevarata lor valoare istorica. Cu multumiri, prof. Gligor
  .´´.
  ´´´

 6. Domnule Wexler, multumesc cu intarziere randurilor d-vs.Sper ca precizarile mele v-au convins ca nu mie imi revine sarcina sa dezvolt capitolul legat de personalitatile Buhusiului, dar precizarile facute le voi da colectivului respectiv. Acum cativa ani a venit din Brazilia d-l Gerald Dinu Reiss pentru a vedea locul unde a trait bunicul Domniei sale. Am avut placerea sa stam de vorba in limba romana si sa vada imagini din orasul vechi. Atunci nu aveam documentatia primului pahar cu apa baut la inaugurarea conductei care aducea apa in Buhusi.(cred ca ati citit). Pe pahar scrie ca unul din directorii Fabricei era un domn Reiss.Nu stiu daca era vorba despre bunicul d-luiGerald sau nu . Mi-a dat adresa d-sului de mail, l-am contactat dar nu mi-a raspuns.Poate imi dadea amanunte interesante despre acel director Reiss. Din pacate, asa se pierd uneori fapte, oameni importanti, evenimente etc. Sunt persoane care sunt reticenti a ne da amanunte, fotografii, obiecte (pe care le restituim dupa fotografiere), sau ne intreaba cat dati? Trist, dar adevarat!!! Raman al d-v , cu stima, prof.Gligor G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here