Orașul meu (Partea a V-a)

6.573

Satul Buhuși, se găsea așezat favorabil de-alungul căii de comunicație ce exista din vechime pe valea Bistriței, între Bacău și Piatra. Din această cale de comunicație pornea vechiul drum al Romanului, ce urma valea Orbicului.

Așadar, exista și o încrucișare de drumuri, care a creat pe terasa I a Bistriței un loc de înoptare,”Rateș”.

han

han2

han3

han4

Din arhiva prof. G.Gligor

Hanul de la gura Orbicului este monument istoric și de arhitectură laică. A fost construit pe timpul domniei lui Petru Rareș, tip rateș (han poștal fortificat) și se număra în urmă cu vreo 30 de ani printre cele mai bine păstrate hanuri moldovenești. Este construit din cărămidă, are ziduri foarte groase, iar la subsol sunt crame imense în care se păstrau proviziile de hrană și vinurile.

Hanul de la Orbic a jucat un rol inportant pe drumul comercial de pe valea Bistriței. Aici poposeau carele ardelenești și moldovenești încărcate cu mărfuri. Ulterior, prin construirea șoselelor și a căii ferate, în han a fost instalată moara orașului, care a funcționat zeci de ani. În fapt, astăzi trebuie să vorbim despre fostul rateș, pentru că a ajuns o ruină; scrie prof. Manuela Borcieanu, în lucrarea sa. De fapt, imaginile sunt elocvente.

La iarmaroace și la hanul “Rateș”, veneau oamenii locului și din împrejurimi, nu numai pentru schimbul de mărfuri, ci și pentru a petrece câteva ore.

(va urma)

Prof. George Gligor

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here