Orașul meu (Partea a IX-a)

7.394

Așa cum arătam în episodul anterior, pe pârâul Orbic s-au creat două lacuri de acumulare. Pe cel mare s-au adus bărci și hidrobiciclete și s-a amenajat un ponton pentru închirierea lor în scop recreativ. În mijlocul lacului trona un catarg cu steagul Republicii Socialiste România, iar pe malul lacului a fost construit un frumos restaurant cu specific pescăresc. Fiecare întreprindere din oraș a construit câte o căsuță din lemn cu 2-3 camere, căsuțe ce puteau fi închiriate pentru una sau mai multe zile, având toate utilitățile necesare, curent electric, apă curentă, canalizare. Imaginile de arhivă sunt grăitoare.

lac1

lac2

lac3

lac4

lac5

Din arhiva prof. Gligor G.

Restaurantul “Pescărușul”, o construcție interesantă, avea la parter bar și sală cu mese, la etaj o sală mare specifică unui restaurant, cât și câteva separeuri, amenajate cu covoare persane, fotolii, fețe de masă (altele decât cele obișnuite), pentru “tovarășii cu ștaif”, iar pe terasă se găseau deasemeni mese și scaune, unde puteai servi produsele specifice localului.

Lacul fiind populat cu pește, se înțelege că oricând puteai comanda preparate pescărești..

Între restaurant și lac, erau barăci care ofereau mici și bere la sticlă, celor care doreau sa le consume la mesele existente pe aleiele amenajate în zonă.

Sâmbăta și duminica, cât și in alte zile de sărbătoare, zona “Lacului de agrement” era neîncăpătoare, datorită sutelor de amatori care veneau aici sa peteacă câteva ore de relaxare.

Un amănunt deloc de neglijat: copacii de pe dealul din zona lacului, au fost sădiți de elevii buhușeni, sub supravegherea cadrelor didactice și a instructorilor de la Școala Profesională. Pe dealul din dreapta restaurantului a existat și o statuie a lui Ștefan cel Mare, operă a d-lui Teslaru, autorul celorlalte statui din oraș, care, fie erau amplasate la cișmelele cu apa potabilă de pe străzile Republicii, T. Vladimirescu, 9 Mai,bariera Costișa etc. Statuia a trebuit demolată, neprimind aprobarea Uniunii Arhitecților din R.S.R.
Tot pentru petrecerea timpului liber cât mai plăcut, pe lacul hidrocentralei Racova, lac ce ajungea până la podul peste Bistrița al drumului spre Blăgești, a fost adus un vaporaș care făcea curse de agrement pentru cei dornici. Ulterior lacul a fost secat din motive tehnice. Aceeași soartă au avut și lacurile de pe valea Orbicului, căsuțele și restaurantul au fost vandalizate și demolate.

În prezent, un întreprinzător privat încearcă să refacă lacul mare de pe valea Orbicului și să-l populeze cu pește. Va urma.

lac6
Din arhiva prof. Gligor G.

Prof. George Gligor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here