Mănăstirea Runc, situată în mijlocul pădurii omonime, într-o poiană liniştită, aparţine extravilanului orăşenesc şi constituie un vechi loc de pelerinaj. În privinţa istoricului mănăstirii, documentele păstrate nu fac destulă lumină. Tradiţia spune că, în urma luptelor de de la gura Orbicului, domnitorul Ştefan cel Mare ar fi ctitorit această biserică în jurul anului 1457, ca urmare a victoriei asupra lui Petru Aron. Unele surse îl dau ca ctitor al mănăstirii pe Ionaşcu Isăcescu şi pe soţia acestuia, anul construcţiei fiind 1695. Cert este că actuala clădire a bisericii a fost ridicată în 1760.
Locaşul, în stil moldovenesc, este o clădire impunătoare, în formă de cruce, din cărămidă şi piatră, cu ziduri groase de 1,20m.
Foto. prof. Elena Manuela Borcieanu
Tot în scopul petrecerii în mod plăcut a timpului liber, şcolile organizau excursii cu elevii, sau cu elevi şi părinţi, prin ţară, fie cu autobuzul, fie cu trenul, fie cu rucsacul în spate pe cărări de munte. Se vizitau oraşe, obiective turistice, muzee, staţiuni balneo-climaterice, litoralul Mării Negre, mănăstiri ş.a
.
Pe Vf. Negoiu (2535 m.) Munții Făgărașului
Foto.prof. Gligor G
În prezent, aproape toate aceste posibilităţi de petrecere a timpului liber au dispărut. Tot complexul de căsuţe de pe valea Orbicului a fost demolat, restaurantul a fost demolat, lacurile scurse; tabăra de la Runc este numai o amintire, cinematograful este închis de ani buni, la Casa de Cultură sunt rare evenimente culturale.
Totuşi, anual sunt sărbătorile oraşului: memorialul “Mihai Drimbe”, târgul organizat de “Ziua Crucii” (în luna septembrie). Casa de Ajutor Rreciproc a Pensionarilor organizează la cerere, excursii cu microbuzul propriu, mai ales caracter ecumenic.
Bâlci la Buhuși
Foto. prof. Gligor G.
„Festivalul Mihai Drimbe” Foto. prof.Gligor G.
Casa memorială “Ion Borcea”. Muzeul de ştiinţe ale naturii “Ion Borcea”. Casa memorială “Ion Borcea” este situată în apropierea oraşului Buhuşi, în comuna Racova.
Savantul Ion Borcea (1879-1937) şi-a dedicat viaţa cunoaşterii ecosistemelor marine, fiind, de asemenea, fondatorul oceanografiei româneşti şi a Staţiunii de Cercetări Maritime de la Agigea. Expozitia de la casa memoriala prezintă aspecte ale vieţii şi activităţii sale, viu ilustrate cu fotografii de epocă, expoziţii şi piese autentice de mobilier. Imobilul de la Racova, datând de la începutul secolului al XX-lea, a fost donat de Eufrosina Borcea, sora savantului Ion Borcea, Comitetului judeţean pentru Cultură şi Artă Bacău, conform contractului de donaţie din 4 februarie 1971. Conform adresei nr. 972 din 15 aprilie 1991, imobilul trece din patrimonial primăriei comunei Letea Veche, în proprietatea Muzeului judeţean de ştiinţele naturii. Casa memorială “Ion Borcea” este casa părintească, locuinţa familiei savantului naturalist Ion Borcea.
Casa memorială Ion Borcea (exterior,detaliu)
Foto. prof. Elena Manuela Borcieanu
Mai putem aminti restaurantul Runc, care, mai ales vara, este un punct de atracţie şi loc de petrecere a timpului liber pentru locuitorii oraşului cât şi pentru alţi turişti.
Restaurant şi hotel Runc Foto. prof. Gligor G.
Prof. George Gligor
Imi amintesc cu nostalgie si imensa placere excursiile organizate de dl diriginte Gligor G , erau cele mai reusite , in locuri deosebite . Cea de care vorbesc si acum fetelor mele , e excursia din Muntii Fagarasi , 5 zile pline de peripetii .
Multimim
reamintesc de ziua tineretului pe 2 mai,cu calareti inbracati in costume nationale,de oraselul copiilor,era prilej de bucurie pt.noi copii de atunci,de clubul tineretului de pe A.I Cuza,unde se organizau reuniuni