Alte obiective turistice ale orașului Buhuși:
“Conacul boieresc Buhuș”. Conacul familiei Buhuș datează din prima jumătate a sec. al XVIII-lea. o construcție cu arhitectură neoclasică, ridicată de Teodor Buhuș, întemeietorul așezării. Clădirea este masivă, construită din cărămidă și piatră, cu ziduri groase, camere numeroase și subsoluri mari, așezată strategic pe terasa de 60 m. a Bistriței, cu vedere spre vale . În jur era un frumos parc cu stejari, castani, tei, dar și cu grajdurile și locuințele slugilor.
Din arhiva prof. Gligor G.
În această clădire a funcționat Tribunalul Raional Buhuși, iar din 1977 adăpostește Muzeul de Istorie al orașului, cu numeroase exponate din os, silex, ceramică, datând din perioada neolitică, iar din 1991 s-au adus utilaje tehnice cu specific textil: darace pentru scărmănat lâna, război de țesut, meliță, roata de tors, cataloage cu mostre de stofă, costume naționale, ștergare ș.a.
Foto: ing. Nuțu Carmen
“Sinagoga evreiască”. La mijlocul sec. al XIX-lea, unul dintre descendenții dinastiei Rugiri, rabinul de Buhuși -Isac Fridman, a întemeiat pe str. A.I.Cuza o curte rabinică, ridicând case și o sinagogă, ce dăinuie și astăzi. În fosta curte rabinică (5.400 m.p.) a funcționat o școală rabinică și o baie rituală. În prezent incinta are o suprafață de 1516 m.p. În timpul războiului, în Buhuși au locuit nepoții și strănepoții rabinului. Unii dintre rabini și rudele lor sunt înmormântați în cripte speciale în cimitirul evreiesc buhușian. Periodic vin pelerini evrei din lumea întreagă, scrie prof Manuela Borcieanu în lucrarea sa.
Foto prof. Gligor G. 1 și 4, prof.Manuela Borcieanu 2 și 3
Sub aspectul cultural- istoric, orașul Buhuși și împrejurimile sale oferă obiective turistice; unele cu vechime mai mare, datând din evul mediu, altele mai recente, așa cum vom vedea în episodul următor.
Prof. George Gligor