Odihna prin căscat

3.085

miron

Un aspect mai puţin cunoscut şi utilizat ca modalitate de terapie dar care duce la optimizarea stării de sănătate este “banalul căscat”. Căscatul are efecte asupra relaxării şi deci a obţinerii celor mai bune condiţii pentru odihnă, dar şi a capacităţii de asigurare a unei stări de “trezire” a organismului uman.

• Căscatul este folosit de multe decenii în terapia vocii, ca un mijloc eficient de reducere a hipertensiunii din gât şi a anxietăţii.

• Simplul căscat trebuie integrat în exerciţii şi programe de reducere a stresului, antrenamente de intensificare a memoriei, psihoterapie şi practici spirituale contemplative.

• Căscatul nu numai că vă relaxează – vă aduce cu rapiditate într-o stare de conştienţă cognitivă, scapă creierul de somnolenţă, ajutându-vă să staţi concentrat asupra unor concepte şi idei importante, dar el reglează şi conştiinţa şi sentimentul de sine şi ne ajută să devenim mai introspectivi şi mai conştienţi de sine.

• Căscatul vă va relaxa şi vă va aduce într-o stare de veghe alertă mai repede decât orice altă tehnică de meditaţie, deoarece este neurologic contagios, este foarte uşor de învăţat în grup, pentru că ajută oamenii să îşi sincronizeze comportamentul cu alţii.

• Căscatul este o unealtă esenţială, deoarece reglează temperatura şi metabolismul creierului.

• Numeroşi neuromediatori sunt implicaţi în experienţa căscatului, inclusiv dopamina, care activează producerea de oxitocină în hipotalamus şi hipocamp, zone esenţiale pentru activarea memoriei, controlul voluntar şi reglarea temperaturii. Aceşti neurotransmiţători reglează plăcerea, senzualitatea şi relaţiile dintre indivizi. De fapt, este greu să găsim o altă activitate care să influenţeze atât de multe funcţii ale creierului.

• Sfatul meu este simplu. Căscaţi cât de mult puteţi într-o zi: când vă confruntaţi cu o problemă dificilă de lucru, când vă pregătiţi să mergeţi la culcare şi ori de câte ori simţiţi mânie, anxietate sau stres. Căscaţi înainte să aveţi o discuţie importantă, căscaţi înainte să daţi un test şi căscaţi în timp ce meditaţi sau vă rugaţi pentru că vă intensifică experienţa spirituală.

Dr. Ioan MIRON medic primar de familie şi doctor în ştiinţe medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here