O sarbatoare a limbii române

2.479

A saptea editie a concursului judetean de limba româna ,,Mihail Andrei”, organizat de Asociatia ,,Renasterea” Buhusi, in parteneriat cu I.S.J. Bacau, Colegiul ,,Ion Borcea”, scolile ,,Mihail Andrei”, ,,Mihai Eminescu”, ,,Stefan cel Mare”, sponsorizat de Consiliul Local si firma ,,Sublim”, a reunit elevi din gimnaziu (clasele a VII-a si a VIII-a) si liceu. La clasa a VII-a, premiul I a fost adjudecat de Brais Eduard, de la Scoala ,,Mihail Andrei”, urmat de Graitaru Elisa, Baciu Ionela Otilia, Secure Razvan, toti de la Scoala ,,Mihai Eminescu” Buhusi.

Jarca Stefana, de la Scoala ,,Stefan cel Mare” Buhusi, a ocupat locul I la clasa a VIII-a, pe celelate locuri clasându-se Mocanu Ana Maria (Scoala ,,Ion Rotaru” Valea lui Ion), Nutu Delia Elena (Scoala ,,Stefan cel Mare”) si Hudici Roberta (Scoala ,,Stefan cel Mare”). La nivel liceal, premiile au fost impartite intre liceenii buhuseni si cei din Tg.Ocna.

Stefania Racovan, Racaru Ionela, Gavril Constantin si Ghirvu Ioana, de la Colegiul ,,Ion Borcea” Buhusi, si-au adjudecat, in aceasta ordine, premiile la clasa a IX-a. La clasa a X-a, Iulia Cazacu si Ioana Burghiu (Colegiul National ,,C.Negri” Tg. Ocna) au ocupat primele doua locuri, pe urmatoarele clasându-se buhusencele Baciu Elena, Hreapca Victoria. Buhuseanca Teslaru Cosmina Ioana a ocupat prima treapta a podiumului la clasa a XI-a, urmata de Maria Munteanu (Colegiul National ,,C. Negri” Tg. Ocna), Georgeta Pepeneata (Colegiul ,,Ion Borcea” Buhusi) si Roncea Felicia (Colegiul National ,,C. Negri” Tg. Ocna).

La clasa a XII-a, podiumul a fost ocupat de buhusencele Brânzache Lavinia, Miron Biatris, Munteanu Maria, mentiunea fiind obtinuta de Ivan Alexandra (Colegiul National ,,C.Negri” Tg. Ocna). Printre profesorii organizatori i-am remarcat mai ales pe cei de la scolile care au gazduit competitia (Colegiul ,,Ion Borcea” si Scoala ,,Mihail Andrei”): Ionela Taga, Carmen Zaharia, Ioan Ivan, Mihaela Zaharia, Adriana Tapalaga, Crenguta Mazilu, Ciprian Zaharia, Ernestina Dochia. Inedit, din comisia de evaluare au facut parte si studenti filologi de la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” din Bacau.

Presedintele concursului, prof. univ. dr. Ioan Danila, intâlnindu-se cu toti concurentii, a vorbit despre personalitatea lingvistului Mihail Andrei, despre necesitatea pastrarii acuratetei acestei mari comori: limba româna. Liderul ,,Renaşterii”, prof. Petru Botezatu, a sintetizat: ,,Subiecte frumoase, atractive, competitori pregătiţi, gazde ospitaliere, implicare grozavă a prof. univ. dr. Ioan Dănilă şi a studenţilor domniei sale. A fost o noua sarbatoare a limbii române”.

Ion Fercu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here