O profesoară buhuşeancă s-a perfecţionat la Shakespeare acasă

3.568

adina_calugaru

În perioada ianuarie – mai 2012, prof. Adina Călugăru, de la Colegiul „Ion Borcea” Buhuşi, şi Ana-Maria Ailincăi, de la Şcoala Ghimeş Făget, au participat la cursul de formare POSDRU, „Formarea continuă a cadrelor didactice pentru utilizarea resurselor informatice moderne în predarea eficientă a limbii engleze şi evaluarea la nivel european a competenţelor lingvistice”, la C.N. „Vasile Alecsandri” Bacău. După absolvirea cursului, în luna martie 2013 cele două au fost selecţionate de echipa de proiect din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale pentru acordarea unei subvenţii, în vederea participării la implementarea pachetului educaţional, program care s-a desfăşurat la Londra, în perioada 7-14 aprilie 2013. La nivelul ţării au fost selectionaţi 50 de profesori de limba engleză, absolvenţi ai cursului. Pe lângă activitatea de la Londra – un program de training „faţă în faţă”, cu formatorii Nick Perkins şi Helen Salgo – proiectul va mai cuprinde şi un program online (următoarele 6 luni), asistat de consultanţi de la colaboratorul extern, Pearson Education – cea mai mare companie educaţională din lume.

„La Londra, ne-a spus prof. Adina Călugăru, conţinutul educativ al formării a pus accentul pe utilizarea tehnologiei, în contextul unor practici eficiente de predare şi învaţare a limbii engleze, şi a acoperit o gamă largă de abilităţi tehnologice. Temele abordate au fost ample. Iată câteva exemple: medii interactive de învaţare, gestionarea tehnologiei în sala de clasă, resurse profesionale online pentru profesori, utilizarea tehnologiei pentru crearea materialelor didactice, eficientizarea tehnologiei pentru îmbunatăţirea evaluării elevilor. Formatorii de la Pearson au ţinut seama de resursele informatice mai mult sau mai puţin modeste din şcolile româneşti, şi au oferit soluţii concrete pentru o utilizare eficientă a acestora în cadrul orelor de clasă. Am apreciat caracterul interactiv al activitatilor propuse, lucrul pe grupe dovedindu-se extrem de productiv. Una dintre activităţile practice, care a avut un mare succes printre participanţi, a constat în realizarea unui filmuleţ despre o atracţie turistică din zona unde s-a desfăşurat cursul”.
Cursul în sine a reprezentat o continuare a activităţii de utilizare a tehnologiei în procesul de predare-învăţare-evaluare, lansând participanţilor invitaţia de a cerceta resursele informatice existente şi de a inova tehnici de lucru cu elevii şi părinţii, exemple de bune practici, şi, nu în ultimul rând, de a accepta faptul că societatea se află într-un continuu proces de modernizare, iar profesorii au datoria de a facilita accesul la o educaţie care să-i inspire pe elevi.

Ion Fercu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here