“Noul Brancusi”, cum l-a supranumit presa spaniola pe buhuseanul Mihai Camara in februarie, cand a avut loc prima sa expozitie, revine acum cu Diverbia 2, cea de-a doua sa expozitie de sculptura de la Toledo. Aceasta poate fi vizitata la sala Uniuni Artistilor din Toledo.
Lemnul este elementul cu care lucreaza sculptorul roman Mihai Camara. Diverbia 2 este titlul celei de-a doua expozitie a romanului Mihai Camara pe care o are in Toledo si va fi deschisa pe perioada lunii iulie in Cercul de Arta. Prima expozitie cu acelasi titlu Diverbia 1 (Dialog 1) a avut loc in luna februarie in sala Matias Moreno, care apartie Scolii de Arta, unde dl Camara a terminat Ciclul de grad Superior de Arte aplicat in sculptura.
La fel ca in prima expozitie, Camara, are ca materie predominanta lemnul, dar in realizarea fiecarei piese combina lemnul cu alte elemente din natura dar si cu alte materiale.
Diverbia, care in latina se traduce prin “Dialogo”, este compusa din aproape 15 lucrari realizate pe parcursul acestui an. „De cand am terminat expozitia de la Scoala de Arta am muncit mult la aceasta expozitie, si doar doua piese prinsesera viata inainte. Contrastele si complementarea care se realizeaza intre lemn si piatra, texturile fine si cele aspre, lustruite si nelustruite (aproape fara nici o interventie a mainii sculptorului), dialogul care se stabileste intre aceste lucruri si rezultatul combinarii acestor elemente, este un joc experimental atat din punct de vedere al materialelor cat si al formelor” – ne-a declarat Camara, care in ciuda varstei de 50 de ani se considera un sculptor “tanar” – “am doar trei ani de cand lucrez lemnul cu final artistic”
Elementele de la care obisnuieste sa porneasca sunt materiale pe care le intalneste in mijlocul naturii: lemn de pin, radacini, pietre din gradina, bucati de marmura, scoarta de copac etc. “In unele lucrari lemnul este tratat cromatic si lustruit ca sa le dau o aparenta de lemn nobil. In alte lucrari, canalele facute de daltile pentru lemn se vad foarte clar, deoarece aceasta textura imi place foarte mult. Si pietrele, in unele cazuri, prezinta o textura fina si lustruita, iar in altele contrariul. Dialogul dintre materiale si texturi este ceea ce provoaca emotia estetica, care poate evoca lucruri diferite in fiecare persoana care priveste lucrarile mele, de aceea nicio piesa nu are nume; fiecare privitor are visele sale.”
Unul dintre visurile acestui sculptor, dupa ce va studia Istoria Artei la Universitatea din Toledo, cursuri pe ca spera sa le inceapa cat mai curand, este de a lasa o sculptura in Toledo, o sculptura inalta de tipul “Coloanei Infinitului” ca omagiu adus compatriotului si admiratului sculptor Constantin Brancusi.
Ma mandresc ca buhusean, cu cel care mi-a fost odata coleg de liceu la P.T.T.T.R. si naveta.Felicitari Mihai!
[…] Citeste despre “Diverbia”, expozitia lui Mihai Camara din 2011, de la Toledo […]