O licitatie de poveste, o aventura fara de seaman a sufletului

3.595

 

Joi, 8 decembrie, ora 17 a avut loc la Complexul Runc un eveniment important, in cadrul unui proiect international, EUROPA-AFRICA, in care participa si ARDOR: The Debate Learning and Dialog. Romania este una dintre cele 12 tari partenere ai caror tineri se angajeaza pentru a aduce in agenda publica subiecte importante referitoare la Millenium Developement Goals, migratie, drepturile omului etc.

Membrii Clubului de Dezbateri al Colegiului Tehnic “Ion Borcea” Buhusi au propus comunitatii o dezbatere in Format Parlamentar cu tema: Acest Parlament considera ca bataliile politice sunt castigate mai mult de lideri decat de partidele politice.

La eveniment au participat oameni politici ai comunitatii- d-na senatoare Elena Mitrea, membri ai Consiliului Judetean si Local, domnul primar Ionel Turcea, domnul vice-primar Nicolae Zaharia-, membrii Consiliului Scolar al liceului, reprezentanti ai presei locale, oameni de afaceri, elevi, tineri ai organizatiilor de tineret.Dezbaterea a aprins spiritele si de aceea au luat cuvantul numerosi participanti care au intervenit cu idei referitoare la tema pusa in discutie. Dezbaterea a fost condusa de profesoara Carmen Zaharia- instructor al clubului de dezbateri-, iar profesorul Ciprian Zaharia a prezentat proiectul in cadrul caruia s-a desfasurat evenimentul.

Doua adolescente minunate, Laura Nedea si Lidia Pascaru, liceene buhusence, au ravasit lumea cu editia a treia a proiectului „Glasul inimii”. Acestea au selectat „trei tinte buhusene ale suferintei si supravietuirii” – un copil care are nevoie de o operatie speciala urgenta, doua familii care traiesc „strigand mereu la cer” – avand grija ca alcoolul, drogurile si lenea sa nu faca parte din universul acestora. Chipul proiectului: organizarea unei licitatii, a unor meciuri demonstrative si a unui spectacol de caritate, activitati menite sa colecteze fonduri pentru acesti oameni. Licitatia a cunoscut si participarea unor primari, viceprimari, parlamentari, consilieri, lideri judeteni si locali de ONG-uri, oameni de afaceri, bancheri etc. Obiectele scoase la licitatie au fost create sau donate de liceeni, de parintii si prietenii acestora. A fost o nebunie de licitatie! Unul dintre participanti a glasuit: „Dar lasati-ma si pe mine sa castig ceva!” Mingi de fotbal cu autograful unor personalitati, podoabe (multe podoabe!) pentru ornat Pomul de Craciun, soldatei de plumb, tablouri, felicitari, suporturi de lumanari, dulceata de cirese (!), zacusca (!), fulare, caciulite si bentite impletite de liceeni, papusi minunate de portelan, lebede-origami… Asemenea obiecte au fost licitate cu sarm si iscusinta de catre Mihaela Ulea (BCR) si Oana Timofte (primaria buhuseana), aplaudate de coordonatoarele activitatii, prof. Madalina Brebu si Irina Serban.

Un borcan cu zacusca a fost adjudecat cu 55 de lei, la fel ca si un borcan cu dulceata de cirese amare…. Pentru o minge de fotbal a fost platita suma de 270 de lei. Soldateii de plumb au fost apropiati de castigatori cu 110 de lei. Lebada-origami a adus cosului caritatii 200 de lei… N-a ramas niciun obiect nevandut. „A fost ceva extraordinar!”, ne-a spus Lidia Pascariu. „Au venit aici niste oameni minunati care stiu ce inseamna suferinta, care vor sa lecuiasca suferinta. Ne-au tulburat, ne-au impresionat prin gestul dumnealor…”, a adaugat Laura Nedea.

Dupa licitatie, au plecat cu desaga plina de obiecte achizitionate oameni ca primarul Ionel Turcea, viceprimarul Vasile Zaharia, Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC, senatorul Elena Mitrea, Ciprian Zaharia, presedinte al ARDOR Moldova, oamenii de afaceri Constantin Ciobanu (SC ALEXDOMAT), Mihail Lupu (SC VIVA FEED), Andi Negustoru, Cristina Sosa (NEXTGEN), Roxana Turcea, Bobi Mititelu, Iulian Alupoaiei, reprezentantii firmelor SC CORETI-SERV SRL si RAIFFEISSEN, ai Casei de pariuri GS BET, consilieri locali si judeteni precum Mihai Pristavu, Gheorghe Cautisanu, dar n-au lipsit nici elevi sau fosti elevi ai liceului care au cumparat….

Organizatorilor le pare rau ca n-au avut mai multe obiecte… Nu se asteptau la un asemenea interes. Au strans 30 de milioane de lei vechi, contabilizati prin Asociatia PROLYCEUM. Se asteapta ca spectacolul caritabil din 21 decembrie sa cunoasca o sala arhiplina a Casei de Cultura. De Craciun, cele trei familii vor avea parte de o bucurie izvorata din aceasta frumoasa aventura a sufletului adolescentin. Se asteapta si donatii…

 

 

Ion Fercu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here