Normele U.E. privind depozitarea/gestionarea gunoiului sunt de aplaudat. Facem însa ce facem, mioritizand totul, si transformam si dorurile ecologice într-o afacere care numai miros ecologic nu are. Am citit atent un interesant /documentat Studiu de fundamentare a deciziei de delegare prin concesionare a gestiunii serviciilor de depozitare, tratare si valorificare a deseurilor nepericuloase din Bacau si 22 de comune învecinate, realizat de Primaria Bacau. Dincolo de tintele ecologice elevate, reluate obsesiv, este clar ca totul este privit ca afacere care loveste premeditat/violent în bugetul cetateanului. Daca buhusenii, de pilda, platesc acum, datorita autoritatilor locale si operatorului de salubritate S.C. Gindany S.R.L. Company, care au învatat lectia protectiei populatiei, trei lei de persoana/lunar, potrivit acestui studiu ar urma sa plateasca un tarif progresiv per familie de poveste, în mediul urban: 26,51 lei (2011), 29,31 lei (2012), 29,87 lei (2013), 30,39 lei (2014), 33,79 (2015), 34, 56 lei (2016), 32,65 lei (2017), 33,54 lei (2018), 33,40 (2019). Facturile pe familie în mediul rural ar urma sa creasca de la 15,77 lei/familie în 2011, la 19,86 lei în 2019. Ar fi fost interesant accesul la structura costurilor anticipate, la predictiile care vizeaza evolutia inflatiei, a veniturilor (pe care nimeni nu le cunoaste), dar… Gunoiul ar urma sa fie transportat la Nicolae Balcescu, unde, deja, Celula nr. 1, singura existenta, este plina pe jumatate, desi acolo gunoiul este depozitat doar din luna februarie. Studiul amintit a fost trimis deja primariilor, cu îndemnul de a fi acceptat, întrucat cei 110.000 de locuitori ai comunelor avizate ar trebui sa sprijine financiar efortul de amenajare a altor celule de depozitare din Nicolae Balcescu si, nu ne îndoim, de zamislire a unui profit. Din… surse, cunoastem ca o primarie a semnat deja, dar o iminenta revolta a unor consilieri ar putea determina revenirea asupra… semnaturii.
Ceea ce este anormal în acest demers tine de ignorarea esentei economiei de piata. E drept ca normele europene de atragere a resurselor financiare au rigori, dar acestea nu presupun si sufocarea cu premeditare a initiativei locale care vizeaza posibila strunire a poftei de marire a tarifelor. Va oferim un exemplu. La Buhusi, firma SC D.D.D. SERV SRL a achizitionat un utilaj austriac ultraperformant de sortare a gunoiului. Efectuata local, operatiunea ar conduce la scaderea apreciabila, cu vreo 40 de tone/lunar, a cantitatii de gunoi care ar urma sa ajunga la Nicolae Balcescu, generand si o scadere a tarifelor. Firma, care are instalatia de sortare amintita, a solicitat un punct de vedere/ o aprobare a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Bacau pentru a efectua aceasta operatiune. Raspunsul a fost negativ: „Integrarea instalatiei apartinand SC D.D.D. SERV SRL si în curs de autorizare la ARPM, în noul sistem de gestionare nu este necesara”. De ce? Pentru ca, zice raspunsul, „capacitatile de sortare sunt proiectate astfel încat sa asigure tratarea întregii cantitati de deseuri reciclabile provenite de la populatia judetului Bacau”.
Cu alte cuvinte, nu ne intereseaza pe noi faptul ca unii si altii doresc sa protejeze populatia prin investitii si initiative locale. Nu ne intereseaza posibila reducere a tarifelor percepute, ci afacerea noastra… In plus, autonomia locala, atat de mult clamata în agora, este jenant pusa la colt de catre structuri precum A.D.I.S. care, în opinia noastra, data fiind si atitudinea nefireasca raportata la legitatile pietei libere, nu pot avea decat viata ciupercilor de roua. Mai mult, tot lipsit de logica este si faptul ca Primaria Bacau stabileste tarifele pentru cetatenii altor localitati. Centralismul democratic redivivus?
Ion Fercu – desteptarea.ro
de la 1 ianuarie 2011 se plateste 5 lei de persoana/lunar
CE SA PROTEJEZI,CAND MASINA DE GUNOI TRECE PRIN CENTRUL ORASULI?IN URMA MASINI RAMANE UN MIROS ORIBIL,DAR CE CONTEAZA BUZILA IA BANI:))