Nici Raiul si Iadul nu mai sunt ce-au fost?

2.130

fercu.jpgAidoma multora, sunt si eu bântuit de incertitudini atunci când incerc sa aflu detalii despre lumea de Dincolo. Probabil ca pacatuiesc, dar nu-mi pot infrâna omeneasca, nesatioasa curiozitate, care ar vrea sa afle mult mai multe despre ce si cum o fi prin Rai si Iad.
Si asta nu pentru ca daca as cunoaste detaliile, ar exista posibilitatea de a alege intre Rai si Iad, ca la o agentie de turism. Stiu ca asa ceva nu e cu putinta, dar nici n-ar fi moral.

Nu sunt obsedat nici de interogatia unuia dintre eroii mei de roman: ,,Ma gândesc ce-ar fi daca, la intrarea in Rai sau in Iad, Sfântul Petru sau nesuferitul Belzebut m-ar intreba daca n-as fi dispus sa reamenajez/reabilitez ceva pe-acolo, prin locurile esentiale?”

Cumva, eroul meu avea ceva justificare in neobrazarea sa, intrucât il invoca pe Einstein, cel care, pe patul de moarte, a spus: ,,Mi-am indeplinit misiunea aici!” Ce-o fi vrut sa sugereze savantul care ne-a dezvaluit multe dintre marile secrete ale Universului? Nu cumva faptul ca-l astepta si Dincolo o misiune, ca avea de tras si acolo sforile cunoasterii? Daca vi se pare ca indrazneala acestor gânduri ar fi o blasfemie, nu-mi ramâne decât sa va spun ca-l voi invoca, intru apararea pacatosului de mine, pe apostolul Marcu: ,,Cred, Doamne! Ajuta necredintei mele!”…

…Pe vremea când Seche era dupa gratii si, de ziua sa de nastere, imi aduc aminte de faptul ca, intr-un interviu dinamitard, a facut o premonitie despre Romica. Va mai aduceti aminte? Multi ati zâmbit. Zicea Seche ca, intr-o buna zi, Romica va ajunge, chiar de ziua sa, dupa gratii. N-as zice ca Seche era chiar un Nostradamus, dar a nimerit-o din plin.

Astazi este ziua de nastere a lui Romica si acesta chiar se afla dupa gratii. Dincolo de faptul ca niciunul dintre noi care are toate doagele in dotare nu se bucura de statutul sau, mai ales intr-o asemenea zi (in care trebuie cautat cu urari de sanatate si de grabnica eliberare), ma tot intreb: nu cumva Seche trage, si de Dincolo, sforile premonitiilor, nu cumva le ajuta sa devina realitate? Habar n-am daca l-o fi ajutat Sf. Petru sau Scaraoschi, dar i-a iesit predictia.

Daca presupunerea mea cu posibilitatea de a trage sforile chiar si de Dincolo este adevarata, atunci inclin sa cred ca indraznelile celor care cauta mereu informatii despre Rai si Iad nu trebuie acuzate de blasfemie. Povestea asta imi mai spune si altceva: atunci când un om pleaca Dincolo, nu trebuie sa te avânti asupra sa cu tot veninul din dotare, pentru ca, uite – minunea minunilor ! – iti poate raspunde si de Acolo.

Se pare că nici chiar Raiul si Iadul nu mai sunt ce-au fost…

Ion Fercu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here