Anul scolar a început clasic: sub corul tirului de nemultumiri. Nu e nicio surpriza. Brodam pe melodia „Noi suntem români”… Avem în gene voluptatea criticii, geniul revoltei care ramâne împietrita doar în hooooooooooooooo!, suntem, prin vocatie, niste fiinte eminamente negatoare, fara a încerca sa vedem si farâma de bucurie/bine din orice demers. Reflectând asupra anului scolar trecut, desi nu sunt un fan al niciunui ministru care-mi taie mie, profesorul, din leafa, fara suflet, trebuie sa recunoastem ca acesta a provocat o adevarata revolutie: un examen national de bacalaureat mai moral. Revolutia morala este conditia începutului oricarei schimbari de esenta. Primul pas a fost realizat. În Franta, daca numai 30 la suta dintre candidati obtin bacalaureatul, procentul este considerat firesc. Nimeni nu urla, natiunea nu cugeta de parca s-ar fi pricopsit cu o noua tragedie, mass- media nu se da de ceasul mortii pentru a comenta… Bacalaureatul nu este obligatoriu. În România actuala, cred ca doar aproximativ 50 la suta dintre elevi ar merita sa obtina bacalaureatul. Nu-i poti pretinde unui sistem de învatamânt care a oferit unor elevi cu media 2,5 (sic!) posibilitatea de a accede în mediul liceal sa-i întelepteasca pe acestia în patru/cinci ani la nivelul standardelor unui bacalaureat exigent. Input-ul este problema, nu output-ul. Suntem prizonierii unei mentalitati aiurea. Am ramas încremeniti în reflexe triste: „cincinalul înainte de termen”, „promovabilitate suta la suta” etc. Solicitându-i profesorului exigenta – fata de el în primul rând, dar si fata de elevi – ar trebui sa aplaudam si pentru noul an scolar mentinerea standardelor revolutiei amintite. Dar acesta este doar începutul. Revolutia în învatamânt ar trebui sa aiba si alte repere. Salarizarea decenta, „aerisirea” programelor, renuntarea la teorie ca vedeta a discursului didactic, asigurarea unei baze didactico-materiale moderne, profesionalizarea managementului, implicarea obiectiva a comunitatii, asanarea mediului universitar tip „fabrica de diplome si doctori”, fundamentarea unor tinte autentice, elaborarea unei legislatii prin care sa poata fi sanctionata impostura profesionala sunt numai câteva dintre dorurile unei revolutii asteptate. Sa nu ne tot dam dupa deget. Exista absolventi de liceu si masteranzi în varii stiinte care nu pot redacta o cerere fara a lasa în urma un nou masacru ortografic. Cândva, la sectiile facultatilor pedagogice concurenta era si de douazeci pe un loc; ca la Medicina. Acum, concurenta nu este, uneori, nici macar egala cu numarul locurilor de admitere. Daca mediul educational nu va fi transformat într-unul atractiv, vom avea, într-un timp scurt, doar profesori de nota 5. Astfel, în vreo cincisprezece ani vom ruina sistemul de învatamânt. Asumarea acestor pacate este un alt început al revolutiei.
Ar trebui sa privim realist catre primul clinchet al clopotelului. Sa aruncam peste bord manifestarile festiviste, emotivismul plângacios, fardul aiurea al statisticilor, triumfalismul elitist, împotmolirea în birocratie si sa ne întoarcem catre esente. Spiritul este vedeta fiintarii noastre. Fara un învatamânt performant, procesul manelizarii sale definitive este inevitabil. Daca Spirit nu e, nimic nu e… Restul e fiintare gregara, prelungirea pesterismului din noi…
Ion Fercu – desteptarea.ro
Intradevar este nevoie de o revolutie,prin care elevii sa-si ceara dreptul la libertatea de a se imbraca,de a arata cum vrea,totusi intr-o maniera decenta…dar nu sa i se ceara sa nu mai poarte accesorii ca de exemplu cerceii.Ma rog am observat la alte colegii,licee, nu se impune elevului cum sa se imbrace sau ce luck sa nu foloseasca si alte prostii dastea. Intradevar si scoal are unele reguli care trebuie sa fie respectate dar nu stiu unde scrie articolul care interzice chestia asta.
pt. Gabureanu :
Nu te supara, dar i-ai ridicat involuntar mingea la fileu d-lui Fercu : numarul dezacordurilor facute in comentariul tau si maniera de redactare te incadreaza in procentul elevilor la care facea referire autorul in articol.
In ce priveste sensul tau de fashion, fiecare institutie are un regulament de ordine interioara. Ar fi util sa-l studiezi inainte sa faci revendicari, pt. a evita conflicte inutile.
In rest, iti urez ani frumosi de liceu !