N-am putea fi condusi de un CAR?

2.408

car-buhusiwebInfiintat In 1951, presedinte fiind Horovitz Simon, CAR Pensionari Buhusi a ajuns un colos cu 20.030 membri, desi in anul 2000 nu avea decat 9.870 membri. Actualul presedinte, ec. Neculai Vamanu, a revolutionat activitatea institutiei. Cu filiale in 18 localitati din judetele Neamt si Bacau, acest CAR ruleaza un fond social impresionant: 130 miliarde de lei vechi. La vreme de criza, sunt lecuite vanatai cu cate 1.100 de contracte lunare de imprumut. In primele noua luni ale anului au fost onorate 9.079 cereri de credit, in valoare de peste 19.289.900 de lei, cu o dobanda medie de sub 10 la suta. Ajutoarele nerambursabile acordate in aceeasi perioada au fost in valoare de 102.330 lei. 118 membri au beneficiat de 5.963 de lei pentru compensarea biletelor de tratament. 15.570 lei reprezinta contravaloarea alimentelor acordate ca ajutor social. Numai in acest an, dobanda pe care o vor primi membrii este de 650 000 lei. Urmasii celor 390 de membri decedati in acest an au primit ajutoare in valoare de 204.270 de lei, plus cruci si sicrie in valoare de 49.930 lei, cu caracter de gratuitate. Urmasul unui decedat cu peste 25 de ani vechime poate primi si o suma de 30 de milioane lei vechi ca ajutor social, adica mult mai mult decat asigura Casa Pensiilor. Lista ajutoarelor este foarte mare.

Mai primesc sprijin financiar nerambursabil veteranii de razboi, cei care sarbatoresc nunta de aur, nu sunt uitate meritele elevilor olimpici si activitatile culturale ale orasului. Excedentul anual este repartizat membrilor sub forma de: ajutoare de agrement (concursuri, club, biblioteca), cofinantare a unor excursii, asigurare de consultatii juridice si medicale, de tratamente gratuite la cabinetul medical propriu, prestarea unor servicii funerare care au costuri mici, dar si a unor servicii prin modernele ateliere proprii de frizerie-coafura, tamplarie, cizmarie, croitorie, la tarife care sfideaza orice concurenta. Pentru excursii, de pilda, realizate cu autocarul institutiei, reducerea costurilor este de 70 la suta. Sediul institutiei este de vis, informatizarea activitatii este totala. Stai si te intrebi daca n-ar fi mai eficient ca Romania sa fie condusa de un CAR, nu de un guvern…

Ultimul numar al revistei Omenia, publicatie editata de Federatia Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din Romania, prezinta  CAR Buhusi ca pe  un performer de exceptie al domeniului. Care este secretul  acestei reusite? „Munca, responsabilitatea, initiativa si competenta. Toate acestea trebuie armonizate fericit cu respectul pentru fiecare membru al institutiei noastre Aici este locul in care el vine cu ultima speranta pentru a-si ostoi nevoile. Daca nici noi nu-i venim in intampinare, atunci cine sa-l mai asculte, sa-l inteleaga?”, zice presedintele Neculai Vamanu.

Ion Fercu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here