Mormântul Colonelului Eugen Alcaz, descoperit în județul Vaslui de buhușeanul George Rusu

428

Colonelul Eugen Alcaz (1806-1892) a înființat Fabrica de Postav de la Buhuși, în 1885, fapt ce a dus la dezvoltarea accelerată a așezării.

Buhușeanul George Rusu, colecționar și pasionat de istoria locală, și-a propus, în urmă cu doi ani, să găsească mormântul celui care a schimbat, fără echivoc, destinul localității Buhuși – Eugen Alcaz. După multe ore de studiu a descoperit un articol de ziar care prezenta detalii despre înmormântarea colonelului Alcaz:

Cum satul „Suvănești” nu există în județul Vaslui, nu a fost ușor să descopere că este vorba despre actualul sat Emil Racoviță, fost Șurănești, comuna Dănești, județul Vaslui. Indiciul decisiv a fost faptul că articolul din 1892 menționa ca a fost înhumat în cripta familiei, alături de sora Smaranda Racoviță și soția Profira Alcaz. Din cercetări ulterioare a rezultat că sora sa, Smaranda Alcaz, căsătorită Racoviță, a fost bunica marelui savant Emil Racoviță.

Astăzi, la încununarea eforturilor lui George Rusu, am aprins lumânări la mormântul lui Eugen Alcaz, în cripta familiei Racoviță. Preotul și cântărețul bisericii Sfântul Gheorghe (ctitorită de Gheorghe, fiul Smarandei Alcaz și tatăl lui Emil Racoviță) nu cunoșteau istoria colonelului, dar ne-au permis accesul în cripta sigilată de peste 12 ani, de la ultimele lucrări de reparații ale bisericii.

Colonelul Eugen Alcaz a studiat la Şcoala Politehnică din Metz, în Franţa și a fost Deputat, Senator, Prefect de Poliție la Iași, precum și ministru de Finanțe în două Guverne. A fost coleg cu Alexandru Ioan Cuza și Mihail Kogălniceanu la Pensionul Francez al lui Victor Cuenin din Iași. A luptat în Statele Unite alături de „nordiștii” lui Abraham Lincoln. A fost unul dintre cei mai înflăcărați unioniști din tabăra lui Alexandru Ioan Cuza.

A construit, în Buhuși, o școală de băieți cu 4 săli de clasă, în apropierea Bisericii Sfânta Înviere, exclusiv din fonduri proprii. În 2018, a fost declarat Cetățean de Onoare post-mortem al orașului Buhuși.

 

Fabrica de Postav a lui Alcaz, înființată în 1885, își continuă activitatea și astăzi prin societatea Stofe Buhuși SA, anul acesta împlinindu-se 140 de ani de activitate continuă.

Adrian Păduraru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here