Modul de acordare a serviciilor medicale începând cu 1 septembrie 2015

2.082

mironDragi pacienti si stimati cetateni ai orasului Buhusi si ale comunelor limitrofe avand in vedere Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cardul national de sanatate devine incepand cu data de 1 septembrie 2015 unicul instrument de validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate pentru asiguratii cu varsta de peste 18 ani.

Modul de acordare a serviciilor medicale incepand cu data de 1 septembrie 2015 devine astfel:

– Asiguratii care nu au intrat in posesia cardului pot sa verifice daca li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispozitie de CNAS la adresa http// www. cnas ro / page/ verificare asigurat sau se pot adresa caselor de asigurari de sanatate in evidenta caruia se afla pentru verificarea si , dupa caz, eliberarea cardului de sanatate.

– Asiguratii carora pana la aceasta data nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia. Furnizorii vor verifica pe aplicatia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat.

– Asiguratii care au pierdut sau deteriorate cardul de sanatate, vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurariu unde vor depune o cerere si vor plati contravaloarea noului card si a cheltuielilor de distribuire prin servicii postale , in valoare de 15. 5 lei. Pana la primirea noului card de sanatate asiguratii vor avea acces la servicii medicale in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate ce se va inmana in momentul in care vor depune cererea pentru eliberarea cardului duplicat.

– Adiguratii care, din motive personale sau religioase, refuza utilizarea cardului de sanatate, vor depune o cerere in scris la casa de asigurari in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate, in cazul in care l-au primit . Accesul la servicii medicale se va realiza pentru acesti asigurati, in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate cu termen de valabilitate de 3 luni.

Adeverinta nu trebuie sa ramana la furnizorul de servicii medicale, ce va fi prezentat ori de cate ori asiguratul solicita un serviciu.

– Pentru asiguratii care implinesc varsta de 18 ani si/ sau dobandesc calitatea de asigurat se genereaza automat din sistem comanda de tiparire si distrubiere a cardului de sanatate.Nu este necesara sesizarea in scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Acestia vor primi cardul national de sanatate prin servicii postale, la domiciliul inscris in cartea de identitate.

Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here