Biserica „Sf. Nicolae” din Buhusi, unde se afla si sediul Protopopiatului, se afla intr-un complex proces de reinnoire a picturii, a unor elemente de mobilier specific si nu numai. Preotul protopop Vasile Cozma spune: „Speram ca anul viitor, când biserica va avea 66 de ani de la infiintare, sa putem oficia slujba de resfintire in conditiile in care acest lacas de cult va fi restaurat din multe puncte de vedere.” In sfântul altar, deja restaurat, unde a fost inlocuita Sfânta Masa, a fost consemnata o descoperire foarte interesanta. „In piciorul Sfintei Mese, am gasit un document foarte important. Acesta, strâns ca un sul, era introdus intr-o sticla. Documentul atesta data sfintirii bisericii, precum si personalitatile care au participat la acest eveniment. De asemenea, intr-o cutiuta de argint a fost gasita o particica din moastele unui sfânt”, spune parintele protopop. In acestui document, sub semnatura P.S. Iustinian Vasluianu, se noteaza: „S-a facut acest document in dublu exemplar, din care unul s-a depus in Sfânta Masa, iar unul in arhiva parohiei”. Ultimul s-a ratacit insa. Aceasta descoperire a fost posibila, intrucât, schimbându-se acum Sfânta Masa cu una noua, a fost necesara prezenta P.S.Ioachim Bacauanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, cel care a gasit acest document. Printre cei care au participat la sfinirea bisericii, in ziua de 6 iulie 1947, in acest document sunt precizati si: P.S. Episcop Iustinian Vasluianu, vicarul Sf. Mitropolii a Moldovei, profesori de la diferite facultati cu profil teologic, reprezentanti ai Ministerului Cultelor, Prefectul judetului Neamt, preoti din imprejurimi. Preotul paroh al bisericii era, in acea vreme, Gh. Cretu. Constructia bisericii incepuse in 1930. Foarte interesant este faptul ca pe acest document gasim si o insemnare olografa a arhimandritului Teoctist Arapasu, exarh al Mitropiliei Moldovei, pe atunci. Acesta precizeaza: „Cu acest prilej (al sfintirii bisericii; n.n., I.F.), au fost sfintite si moastele Cuvioasei Parascheva, de la Mitropolia din Iasi.”
Preotul protopop Vasile Cozma spune: „Aceasta consemnare are o importanta deosebita, nu doar pentru istoria bisericii noastre. Cu o zi inainte de sfintire, la biserica Sf. Nicolae din Buhusi au fost aduse moastele Cuvioasei Parascheva. In niciuna dintre celelalte biserici din Episcopia Romanului si Bacaului nu exista o situatie in care sa fi fost aduse vreodata aceste moaste. Moastele au stat, in noaptea de 5 spre 6 iulie, in curtea bisericii. De atunci, moastele Cuvioasei Parascheva n-au mai fost niciodata scoase din Mitropolia Iasi!”
Documentul descoperit recent, pastrat la loc de cinste la Protopopiatul Buhusi, mai dezvaluie, potrivit aceluiasi interlocutor, si un alt aspect foarte interesant: „Practic, la sfintirea bisericii Sf. Nicolae Buhusi au participat doi viitori intâistatatori ai Bisericii Ortodoxe Române: Iustinian Vasluianu, vicarul Sf. Mitropolii Iasi, si arhimandritul Teoctist Arapasu, exarhul aceleiasi institutii, care aveau sa devina patriarhii Iustinian si Teoctist.”
Pentru istoria locului, importante sunt si numele zecilor de buhuseni, „staruitori principali”, care, in perioada de restriste 1930-1947, au contribuit la inaltarea acestui minunat lacas de cult. Cine va osteni cândva, cu mare folos, la scrierea unei istorii a orasului Buhusi, nu va putea face abstractie de acest document important.
Ion Fercu