Printr-o postare pe Facebook, primarul Vasile Zaharia, amintește cetățenilor despre cât de anevoios este „traseul” unui proiect finanțat din fonduri de la Uniunea Europeană.
Primarul exemplifică cu proiectul de reabilitate a cărui execuție a început chiar luna acesta, pe 10 ianuarie: „Reabilitarea termică a clădirilor publice din Orașul Buhuși – Colegiul Tehnic Ion Borcea și Școala Mihai Eminescu”.
Conform postării, proiectul a fost inițiat în anul 2016, a fost depus în anul 2017 pe Axa Prioritară 3, Prioritatea de Investitii 3.1, Operatiunea B – clădiri publice, iar finanțarea a fost aprobată în anul 2018. A urmat faza proiectului tehnic și apoi licitația pentru execuția propriu-zisă, în anul 2019. La finalul anului 2019 a fost declarat câștigătorul, abia la a treia licitație. La primele două „încercări” nu s-a inscris niciun ofertant. Toate aceste proceduri înseamnă birocrație și timp irosit. Astfel, au trecut 4 ani de la momentul inițierii și până la începerea propriu-zisă a lucrărilor.
Fondurile europene sunt foarte necesare comunităților din România, dar procedurile stricte și birocrația se aplică pentru orice proiect de asemenea anvergură, făcând ca timpul total de implementare să se întindă pe 4-5 ani.
La această dată, Primăria Buhuși are în licitație sau execuție proiecte din fonduri nerambursabile pentru modernizarea tuturor școlilor de pe raza orașului Buhuși, precum și 2 proiecte importante pentru modernizarea și dotarea Spitalului Buhuși. Dar… acestea vor fi finalizate, cel mai probabil, în următorii 2 ani.