Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a fost prezentă la Buhuși în contextul campaniei de vaccinare împotriva rujeolei

3.790

Campania door to door, de informare si educare a parintilor cu privire la vaccinare, precum si de crestere a gradului de vaccinare in randul comunitatilor vulnerabile, initiata de Ministerul Sanatatii, se desfasoara astazi in orasul Buhusi.

La actiunea de astazi a fost prezent ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, impreuna cu reprezentantii organizatiilor partenere, OMS si UNICEF.

Campania se desfasoara cu sprijinul autoritatilor locale, care au pus la dispozitie Centrul Comunitar din Buhusi pentru organizarea unui centru de vaccinare suplimentar, precum si mijloacele necesare pentru transportul parintilor si copiilor din comunitatile vulnerabile din oras, in care rata de vaccinare este scazuta. In cadrul actiunii de astazi, copiii sunt consultati si vaccinati de medici de familie si asistenti voluntari din municipiul Bacau si Buhusi.

Daca in luna mai, in cadrul atelierului de lucru organizat la Slanic Moldova, care a precedat startul campaniei, numarul copiilor nevaccinati din orasul Buhusi, conform catagrafiilor de la acea data, era de 159, pana la organizarea actiunii de astazi au fost vaccinati 140 de copii, dar si adolescenti cu varsta de pana la 18 ani. In prima parte a zilei de astazi au fost vaccinati alti 82 de copii, iar campania continua pana la finalul zilei.

Ca si in actiunea pilot, organizata saptamana trecuta la Cotofanesti din judetul Bacau, campania de astazi consta intr-o sesiune de informare si educare a parintilor cu privire la importanta vaccinarii realizata de medicul specialist in evaluarea si promovarea sanatatii din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bacau. De asemenea, specialistul raspunde intrebarilor adresate de parinti. Dupa sesiunea de informare, copiii sunt consultati de catre medicii voluntari participanti la activitatea de astazi, iar cei fara contraindicatii sunt vaccinati pentru recuperarea imunizarilor cuprinse in planul national de vaccinare, atat ROR, cat si tetravalent.

„Motivul pentru care Bacau a fost primul judet in care am demarat aceasta campanie este numarul mare de cazuri de rujeola confirmate aici de la inceputul anului pana in prezent. Au fost inregistrate 682 de cazuri, iar 4 dintre copii si-au pierdut viata. Unul dintre copii avea 10 luni si mama a refuzat vaccinarea. Ceilalti 3 copii aveau mai putin de 9 luni, insa faptul ca s-au aflat in contact cu cazuri de rujeola le-a fost fatal. Cu siguranta, nu voi putea ajunge in toate comunitatile care se confrunta cu o rata scazuta de vaccinare, dar vom stabili un model pe care sa il vom replica la nivel national. Acesta este motivul pentru care astazi am considerat necesara prezenta directorilor si ai medicilor epidemiologi din cadrul Directiilor de Sanatate publica din alte 5 judete invecinate. Vazand cum se desfasoara lucrurile aici, acestia vor putea organiza propriile campanii in colaborare cu autoritatile locale. Pentru ca sanatatea copiilor nostri este responsabilitatea noastra, a tuturor, medici de familie impreuna cu autoritati centrale si locale”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

De la centrul de vaccinare, ministrul Sanatatii, impreuna cu reprezentantii OMS si UNICEF, insotiti de autoritatile locale, au mers in cartierul Colonia Bistritei, una dintre comunitatile cu grad scazut de vaccinare. Aici, locuitorii au primit informatii despre beneficiile vaccinarii chiar de la ministrul Sanatatii, care a stat de vorba cu toti cei prezenti.

„Asistentii medicali si mediatorii sanitari romi sunt esentiali in informarea parintilor cu privire la importanta vaccinarii si in mobilizarea acestora pentru a merge la timp la medicul de familie. Campaniile de recuperare vaccinala antirujeola de la Cotofenesti si Buhusi si experienta noastra in implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii in 45 de comunitati din Bacau au demonstrat ca parintii isi vaccineaza copiii atunci cand autoritatile centrale si locale isi unesc fortele. UNICEF colaboreaza cu Ministerul Sanatatii, autoritatile centrale si judetene pentru a dezvolta si implementa un program national puternic de vaccinare, astfel incat toti copiii din Romania sa fie protejati impotriva bolilor ce le pun viata in pericol”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF In Romania.

„Este important sa creasca acoperirea vaccinala prin imunizarea de rutina pentru a preveni astfel de focare in viitor. In plus, sunt necesare campanii suplimentare de imunizare pentru a ajuta la oprirea focarului actual, prin protejarea copiilor de toate varstele, copii care au ratat vaccinarea in trecut sau care nu au acces la serviciile medicale de rutina”, a declarat Miljana Grbic, seful Biroului OMS pentru Romania.

Delegația a vizitat și Spitalul Orășenesc Buhuși. În luna mai, doamna Ministru a alocat suma de 1 000 000 lei pentru spitalul buhușean, în vederea achiziționării unui aparat de radiologie digitală de ultimă generație. Procedura de achiziție a demarat. 

„Astăzi am avut privilegiul de a primi vizita Ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, în cadrul campaniei de informare și vaccinare împotriva rujeolei. Alături de dânsa au fost doamna deputat Theodora Șotcan, subprefectul județului Bacău, domnul Valentin Ivancea, reprezentanți ai UNICEF România și directori ai DSP-urilor din județele Neamț, Iași, Vaslui, Buzău, Botoșani și Bacău. Delegația a vizitat Centrul Comunitar din Buhuși, unul din locurile unde copiii sunt vaccinați, a vizitat comunitatea de romi din zona Colonia Bistriței și a vizitat Spitalul Orășenesc Buhuși. Județul Bacău face parte dintr-un program pilot pentru combaterea rujeolei și este un exemplu de bună practică în reducerea numărului de copii nevaccinați.” – a declarat primarul Vasile Zaharia pe pagina sa de Facebook.

Comunicat Ministerul Sănătății / Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here