Mihai Ionașcu, primul buhușean care a cucerit vârful Mont Blanc, cel mai înalt din Munții Alpi

4.562
Mișu Ionașcu, pe vârful Mont Blanc (4810 m), 27 iulie 2019.

Mihai Ionașcu, profesor de Geografie, a reușit o performanță inedită în această vară: este primul buhușean care a cucerit Munții Alpi, ajungând pe cel mai înalt pisc din Europa de Vest, vârful Mont Blanc (4810 m), al doilea din Europa.

După o carieră militară, Mihai Ionașcu (50 de ani) a predat Geografia timp de doi ani la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Buhuși, iar acum este profesor titular pe catedra de „Orientare Turistică” la Clubul Copiilor Comănești.

„Pasiunea pentru munte a început acum mai bine de 35 de ani, pasiune de care m-a <<îmbolnăvit>> domnul profesor Gligor George, inducându-mi, totodată, și dragostea pentru Geografie. A urmat, inevitabil pentru mine, obținerea licenței în Geografie și absolvirea unei facultăți de <<Măsurători terestre>> (geodezie, topografie, cadastru). Nu am putut să practic pentru că am avut onoarea să port haina militară încă de la finalizarea liceului, în 1987. Pasiunea pentru munte a rămas în toți acești ani, acumulând tot mai multă experiență montană. Anul acesta mi-am propus ca, la cei 50 de ani, împliniți pe 1 august, să-mi fac un cadou: să urc pe un munte de aproape 5000 de metri. Am reușit să duc la bun sfârșit acest lucru, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe 29 iulie 2019. Nu este ceva deosebit, pentru că sunt foarte mulți alții care au realizat adevărate performanțe. Pentru mine nu este decât o realizare personală.” – a declarat prof. Ionașcu.

Pregătirea acestei expediții a durat un an de zile, iar costul aproximativ a fost de 1000 de euro.

„Anul viitor mi-am propus să urc pe vârful Elbrus (5642 m), cel mai înalt din Europa, în Munții Caucaz, iar apoi pe Aconcagua, din Argentina, cel mai înalt de pe continentul american, 6960m și, poate, Kilimandjaro, acoperișul Africii – 5895 m. Costurile sunt mari, totuși. Îmi doresc să reușim înființarea unui cerc de orientare turistică la Buhuși.” – a conchis Mihai (Mișu) Ionașcu.

Refuge du Goûter (3815m), în drumul spre Mont Blanc
L’Aiguille du Midi (3842m), 23 iulie 2019

1 COMENTARIU

  1. […]  „Pasiunea pentru munte a început acum mai bine de 35 de ani, pasiune de care m-a <<îmbolnăvit>> domnul profesor Gligor George, inducându-mi, totodată, și dragostea pentru Geografie. A urmat, inevitabil pentru mine, obținerea licenței în Geografie și absolvirea unei facultăți de <<Măsurători terestre>> (geodezie, topografie, cadastru). Nu am putut să practic pentru că am avut onoarea să port haina militară încă de la finalizarea liceului, în 1987. Pasiunea pentru munte a rămas în toți acești ani, acumulând tot mai multă experiență montană. Anul acesta mi-am propus ca, la cei 50 de ani, împliniți pe 1 august, să-mi fac un cadou: să urc pe un munte de aproape 5000 de metri. Am reușit să duc la bun sfârșit acest lucru, cu ajutorul lui Dumnezeu. Nu este ceva deosebit, pentru că sunt foarte mulți alții care au realizat adevărate performanțe. Pentru mine nu este decât o realizare personală.”,  a declarat Mihai Ionașcu pentru buhuși.net. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here