STILUL DE VIAŢĂ
Exerciţiul fizic regulat poate elibera endorfine, agenţii analgetici naturali ai organismului.Exerciţiul fizic poate dilata vasele sanguine, ceea ce creşte fluxul sanguin şi poate contracara acţiunea constrictivă ce apare la debutul majorităţii migrenelor.
Un jurnal al durerilor de cap vă poate ajuta să identificaţi factorii care provoacă ritmurile specifice ale durerilor dvs.Jurnalul trebuie să dea răspuns la următoarele 10 întrebări:
1. Când aţi avut prima dată dureri de cap?
2. Cât de des le aveţi?
3. Aveţi simptome înaintea durerilor de cap?
4. Unde se localizează exact durerea?
5. Cât de mult durează?
6. În ce moment al zilei apar durerile de cap?
7. Consumul anumitor alimente precede durerile?
8. Pentru femei, în ce moment al ciclului menstrual survin durerile?
9. Există factori fizici sau de mediu care declanşează durerile, cum ar fi mirosuri, zgomote sau anumite stări ale vremii?
10. Ce cuvinte descriu cel mai bine durerea: pulsatilă, ca un cuţit, orbitoare, străpungătoare….?
MASAJUL
Terapia prin masaj poate calma tensiunea din muşchii capului, gâtului, umerilor şi feţei, care poate provoca durerea de cap.Încercaţi să vă faceţi un masaj al scalpului timp de 10 minute.
FITOTERAPIA
Cel mai recomandat remediu vegetal pentru tratamentul şi prevenirea migrenelor este iarba moale(Chrisanthemum parthenium), care funcţionează prin blocarea secreţiei excesive de serotonină, un neurotransmiţător. Migrenele determinate de stres pot beneficia de o combinaţie de părţi egale de păducel(Crataegus oxyacantha), tei(Tilia spp), wood betony(Pedicularis Canadensis), gura lupului(Scutellaria lateriflora) şi coajă de călin(Viburnum opulus), luată de trei ori pe zi sub formă de ceai sau tinctură.
HOMEOPATIA
Diferite remedii homeopate sunt disponibile pentru tratamentul tipurilor specifice de dureri de cap.Pentru o durere de cap pulsatilă încercaţi Belladona.Pentru durerile intense, care “despică” capul şi se agravează la mişcare, zgomot, lumină sau atingere, încercaţi Bryonia.Pentru durerea de tip sinusal, cu scurgere nazală groasă, verde, luaţi în considerare Kali bichromicum.
AROMOTERAPIA
Umeziţi-vă vârfurile degetelor cu una-două picături de ulei esenţial de levănţică(Lavandula officinalis) amestecat cu un aşa numit ulei vehicul, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, apoi masaţi-vă uşor tâmplele prin mişcări circulare. Pentru o durere de cap de tip sinusal, încercaţi aceleaşi tehnici utilizând eucalipt(Eucalyptus globulus) sau perişor(Gaultheria procumbes).Pentru orice fel de durere de cap, inhalaţi un amestec de levănţică, rozmarin(Rosmarinus officinalis) şi mentă(Mentha piperata).Compresele aplicate pe zona dureroasă sau o baie utilizând aceste uleiuri pot relaxa muşchii, calmând durerea.
ALIMENTAŢIA ŞI DIETA
Printre alimentele care sunt, uneori, asociate cu durerile din migrenă se află ciocolata, brânzeturile mature, produsele din carne procesată care conţin nitraţi de sodiu sau aditivi alimentari şi vinul roşu.
Magneziul relaxează vasele de sânge.Doze suplimentare de 200mg magneziu, de trei ori pe zi, pot fi preventive.Administrarea de 50-200mg de vitamina B1(niacină) şi de niacinamidă la primele indicii ale durerii poate fi utilă în menţionarea vaselor de sânge în stare dilatată., putând reduce faza iniţială de constricţie din migrene şi evita o criză.
PRESOPUNCTURA
Apăsarea punctelor Stomac3, Guvernator 24.5, Vezică biliară 20, Intestin gros 4 şi Ficat 3 poate ameliora durerile de cap.Este recomandabil să vă adresaţi unui specialist în presopunctură.
CHIROPRACTICA
Unele dureri de cap de tensiune sunt provocate de o poziţie care forţează în mod inutil musculatura.Un chiroterapeut poate îndepărta încordările prin manipulări şi realinări spinale, de exemplu cervicale.Manipularea spinală produce mai puţine efecte secundare şi are rezultate mai persistente decât utilizarea medicamentelor convenţionale.
OSTEOPATIA
Durerea de cap provenind din presiuni pe nevi sau vase sanguine poate fi calmată prin manipularea neuromusculară şi masajul ţesuturilor moi ale capului, gâtului şi părţii superioare a spatelui.
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Terapiile prin meditaţie şi relaxare progresivă sunt eficiente în reducerea stresului, care poate provoca dureri de cap de tensiune. Metodele de antrenament prin biofeedback pot fi, de asemenea, utile în controlul stresului.
Rubrică realizată de,
DR. MIRON IOAN
Medic primar de familie
Doctor în Știinţe Medicale