Conștientizarea gravității epidemiei de rujeolă din țara noastră, apărută pe fondul scăderii acoperirii vaccinale cu ROR, insuccesul campaniei naționale de stopare a epidemiei, necesita luarea unor măsuri energice de limitare a epidemiei.
De la debutul epidemiei de rujeolă, în septembrie anul trecut, şi până în prezent, s-au înregistrat peste 7.600 de cazuri de îmbolnăvire, în 41 de judeţe, şi 31 de decese.
Începând cu data de 3 iulie 2017 şi până în prezent, la nivelul judeţului Bacău, s-au confirmat 4 cazuri de rujeolă, la persoane cu vârste cuprinse între 2 şi 37 de ani”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău. Cei diagnosticaţi au vârste de 2, 13, 18 şi 37 de ani şi dintre aceştia doar copilul de 2 ani a fost vaccinat, dar şi el abia atunci când era deja expus acestei boli, adică în momentul în care s-ar fi aflat în apropierea unei persoane diagnosticată cu rujeolă.
Medicii au atras atenţia în repetate rânduri cu privire la importanţa vaccinării copiilor, mai ales că ţara noastră se confruntă deja cu o epidemie de rujeolă. „În luna iunie s-au vaccinat cu vaccin ROR un număr total de 4.732 de copii, iar la nivelul judeţului mai existau 1.331 de doze. Menţionăm că, DSP Bacau va primi de la Ministerul Sănătăţii, pe parcursul acestei săptămâni, 11.280 de vaccinuri ROR”, a mai spus Anda Dumitrescu – purtator de cuvant DSP Bacau.
Schema din Programul Naţional de Imunizare ne spune să facem ROR – ul la 12 luni şi un rapel la 5 ani. În contextul unei epidemii de rujeolă, vârsta de unde se poate începe vaccinarea, este de 7 luni. Produsul folosit și disponibil în România este aprobat însă a fi administrat începând cu vârsta de 9 luni. În consecinţă, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă ca în această epidemie, pentru a stopa extinderea bolii şi de a proteja copiii cât mai precoce, să facem o doză de ROR începând cu vârsta de 9 luni a sugarului. Dar, la vârsta de 9 luni (sau cei vaccinaţi între 9-11 luni), doar un procent de 72,3% din cei vaccinaţi formează anticorpi protectori. Rezultatele titrărilor de anticorpi au arătat necesitatea repetării unei noi doze la vârsta de 12-14 luni pentru a creşte acest procent la peste 95%.
Regulilor de igienă personala trebuiesc respectate. Spălarea mâinilor, protejarea cavității bucale la tuse și strănut, dar și a spațiilor închise sunt măsuri eficace pentru reducerea îmbolnăvirilor. O atenție deosebită trebuie acordată șervețelelor folosite. Acestea trebuie îndepărtate imediat după folosire, în caz contrar existând riscul contaminării aerului.
Copiii sunt asteptati la vaccinarea impotriva rujeolei, imunizarea este gratuita.
Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale