Marş de protest internațional | Încetaţi a mai fi proxeneţii comunităţii vânătoreşti!

4.208

_MG_9763

Încetaţi a mai fi proxeneţii comunităţii vânătoreşti!             

Sâmbătă, liceeni buhuşeni s-au alăturat campaniei desfăşurate în peste 70 de oraşe ale lumii împotriva cruzimii greu de imaginat a vânătorii leilor crescuţi în captivitate în Africa de Sud, organizând un marş la care i-au invitat și pe colegii gimnaziști. Desfăşurat în centrul oraşului, Marşul Global pentru Lei (The Global March for Lions) şi-a propus sensibilizarea guvernului sud-african din perspectiva aruncării în ilegalitate a industriei vânătorii de lei crescuţi în captivitate. Pe ritmul unor melodii ale căror versuri militau pentru apărarea  drepturilor animalelor, elevii au mșrșăluit purtând  bannere care au avut inscripționate mesaje cu un numitor comun: „Opriți masacrarea leilor!” Polițiştii, jandarmii, administrația locală, cetățeni ai orașului i-au sprijinit/aplaudat exemplar.

Manifestanţii au avut ca ţintă şi convingerea guvernelor naţionale de a trece în ilegalitate importul de părţi/organe ale leilor vânaţi în astfel de condiţii. ,,Oamenii din toată lumea trebuie să fie conştienţi de pericolul în care se află leii din Africa de Sud. În prezent există în jur de 8 000 de lei crescuţi aici în captivitate, lei  care sunt ţinte vii ale industriei vânătorii. Animalul nu are nicio şansă de a scăpa de o moarte crudă și sigură – de gloanţe sau săgeată! –  fiind crescut în acest scop” , ne-a spus prof. Mariana Sava, coordonatorul manifestării. Au mai rămas doar  în jur de 20 000 lei în Africa.  Mulți dintre ei, uciși,  sunt vânaţi ilegal şi exportaţi ca trofee.  În Africa de Sud sunt mai mulţi lei în cuşti (vreo 8 000), decât în junglă. Uciderea leilor îmblânziţi crescuţi în captivitate (rezervaţii) reprezintă  o industrie necontrolată.  În ultimii 30 de ani, leii şi-au pierdut peste 50% din teritoriile lor istorice. genetica leilor crescuţi în captivitate a fost compromisă, deoarece ei nu se pot reîntoarce în habitatul lor natural. În ultimii 16 ani s-au înfiinţat peste 160 de „lagăre ale morţii leilor”  în Africa de Sud. Printre ţările din U.E. care importă părţi/organe ale leilor ucişi se află şi România. Importatorii din top sunt Spania, Cehia şi Germania.   Persuasivi, liceenii le-au spus buhușenilor

Buhuşi este, prin liceeni săi, singurul oraş din România care a protestat împotriva acestui măcel. Liderul liceenilor, Ana Maria Savin, ne-a spus: „Nu putem trece nepăsători peste aceste atrocităţi, chiar dacă au loc departe de noi, viaţa şi demnitatea trebuie apărate. Mesajul nostru este fără echivoc:  <<Încetaţi a mai fi proxeneţii comunităţii vânătoreşti!>>” Liceenii buhuşeni, solidari cu toți  iubitorii de animale din lume, vor sesiza autorițățile europene de la Bruxelles, în speranța că inima acestora va vibra… solidar cu viața și demnitatea leilor, a tuturor animalelor.

Ion Fercu                 

_MG_9740

_MG_9777

unnamed

 

11 COMENTARII

 1. ar fi mai util un protest impotriva gazelor de sist,din cate am aflat se pare ca va incepe cat de curand o posibila exploatare la vreo 20km de buhusi.e o distanta suficienta cat sa afecteze si buhusul.sa nu ajunga buhusul in vreo 10ani intr-un oras de zombie.

 2. Intr-adevar este un gest deosebit si il apreciez foarte mult…Iubitor de animale sunt si eu….dar parca mai mult imi iubesc semenii decat animalele…Ar trebui organizate astfel de marsuri si pentru tinerii care fac cate doua facultati si nu au ce face cu ele sau pentru oameni dornici de munca pt un salariu cat de mic….nu doar pt leii din Africa de Sud…

 3. @Stalker, ce te împiedica sa faci un mars/protest/ miting împotriva exploatarii gazelor de sist?! @Bogdan, de ce nu organizezi tu un mars sau orice alta actiune pentru sprijinirea tinerilor?! De ce e mai usor sa criticam decât sa facem ceva?! Dac detineti adevarul, de ce-l tineri numai pentru voi?!

 4. daca eram la scoala poate organizam un astfel de miting.nu am criticat pe nimeni,probabil ca acum nu esti constient de pericolul ca te pandeste.si asa orasul e vai de mama ei.daca o sa inceapa sa se faca astfel de exploatarii in zona e posibil sa aiba soarta orasului Pripyat.

 5. Domnule/Doamna CARCOTA….in primul rand nu am criticat pe nimeni, ba dimpotriva scrie destul de CLAR ca respect gestul pe care l-au facut.In al-2-lea rand, nu sunt vreun director de scoala sau liceu ca sa pot coordona atatia elevi sa lupte pentru viitorul lor…in al-3-lea rand, pur si simplu asta este parerea mea si consider ca daca marsul pt leii din Africa de Sud da roade, poate si un mars pt elevii din buhusi va da roade si poate nu-i vom mai vedea pe absolventii de licee sau facultati angajati ca ospatari, vanzatori sau mai stiu eu ce manipulanti pe la diverse depozite…este loc de comentarii si consider ca fiecare poate sa-si exprime parerea despre stirea respectiva,nu despre parerile altora.

 6. NU INTELEG DE CE VA CERTATI…
  Aveti idei bune in privinta marsurilor …
  Organizati-va, implicand si persoane influente care va pot ajuta sa transmita ” mesajul ” la un nivel mai inalt. Folositi toate mijloacele de publicitate … televiziunea locala de exemplu ..
  Solicitati ajutorul unor persoane care stiu sa selecteze grupuri de persoane in functie de cauza pentru care vreti sa organizati marsul ..

  Ce inseamna ? Sa faceti un plan in care sa fie o lista de probleme,
  informati-va bine sa stiti care sunt problemele adevarate a orasului si incepeti cu cele mai importante , rezolvarea lor ducand la imbunatatirea siuatiei orasului a cetatenilor, care cum se stie s-a inrautatit in ultimii 10 ani.
  Este important ca “mesajul” sa ajunga unde trebuie

 7. What fantastic young people you have in the town of Buhusi! Wonderful to see them standing up with cities around the world to protect our lions.

  You should be so proud of them and their inspirational teacher Mrs Sava. These young people are not only citizens of Romania, they are global citizens and are showing they care about their world and the animals that live in it. These animals are there for us all to enjoy and to protect, for our children and their children.

  How sad would our world be without these wild creatures.

  Other cities in Romania should look and be proud of the young people of Buhusi, they are leading the way for you all.

  Well done all of you.

  J Sanderson – teacher UK

 8. antilopele saiga sint pe cale de disparitie….si cate si mai cate specii.Copiii astia ar trebui sa aiba o groaza de alte prioritati….spre ex. promovabilitatea la Bac,ca e durere mare.

 9. Oamenii din Buhusi nu au lei nici in buzunare dar e bun ca in mod ironic facem proteste pt a-i salva pe cei de la mii de km.
  Nu inteleg cum de s-a permis asemenea chestie in oras. Este buna orice stimulare a copiilor pt non-violenta dar totusi fratilor traim in Buhusi!!!!
  La cainii de pe strazi nu v-ati gandit? sau la alte multe probleme normale, mai aproape de realitatea cotidiana?
  In stilul acesta propun sa salvati si maimutele, leoparzii, ursii si de ce nu pinguinii… :)))

 10. Nu merge nimic in acest oras deoarece foarte putini fac ceva sau incearca sa faca iar majoritatea nu stiu decat sa-i critice pe cei care fac.Acesti tineri au facut ceva pentru ca asa au crezut ei ca este bine ,a fost alegera lor ,macar ei au avut curajul sa iasa in strada . Au fost felicitati de altii din afara tarii iar cei din orasul lor au preferat sa comenteze,au fost foarte multe comentarii, ca de obicei, este mult mai usor sa-i judecam pe altii decat sa facem ceva.Cred ca merita sa fie felicitati pentru orice gesturi frumoase pe care le fac si merita mai multa incredere din partea noastra.In legatura cu cei care au terminat doua facultati si lucreaza ca barmani asta este alegerea lor ,nimeni nu este vinovat pentru ce au ales ei sa faca in viata,ne-am obisnuit sa dam vina pe altii,daca ei doreau altceva faceau cu siguranta altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here