Mănușa robotică care le-a dat o nouă șansă pacienților cu AVC. Singura din regiune funcționează la Spitalul din Buhuși

915

Cu ajutorul inteligenței artificiale, dispozitivul preia impulsurile transmise de mâna sănătoasă și o re-învață pe cea afectată să se miște din nou. Unitatea medicală din Buhuși este singura din nord-estul țării care are un astfel de echipament, menit să îi ajute pe pacienți să-și recapete mobilitatea mâinilor.

Un bărbat de 69 de ani, care a suferit un AVC, a prins speranță că-și poate recăpăta, măcar parțial, mobilitatea mâinii drepte. Și-a mișcat degetele pentru prima oară în ultimii trei ani, cu ajutorul mănușii robotice.

Această mănuşă robotizată prezintă nişte tendoane, așa-zis artificiale, care sunt controlate prin acest dispozitiv. Pacientul face mişcarea cu mâna aşa-zis sănătoasă, iar echipamentul medical citeşte de pe mâna sănătoasă mişcarea şi o aplică pe cea robotizată cu ajutorul mănuşii.

Progresele sunt impresionante. Un tânăr de 19 ani și-a recăpătat mai bine de 70% din mobilitatea mâinii în doar câteva săptămâni de utilizare a mănușii.

Andrada Lichi, medic: „Le putem scădea durerea cu această mănuşă, edemul şi spasticitatea. Putem menţine sau tonifia musculatura de la nivelul membrului superior şi reeducăm, tehnicile de zi cu zi. Este un nivel superior. Nu ar putea face un kinetoterapeut atât cât poate face o mănuşă robotizată.”

Constantin Poiană, managerul spitalului Buhuși: „La spitalul din Buhuşi vin pacienţi din mai multe zone ale ţării cel puţin în ultimii ani.”

Unitatea medicală este singura din regiunea de Nord-Est a țării dotată cu o astfel de tehnologie.

sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here