Maidanezii buhuseni asteapta… normele metodologice

1.483

Locatari ai blocului nr. 17, str. Rebublicii, Buhusi, ne-au sesizat faptul ca haite agresive de maidanezi fac legea prin cartierul Cornisa, amenintând mereu securitatea cetatenilor. Primarul Ionel Turcea ne-a raspuns simplu: „Of!”

Viceprimarul Vasile Zaharia a nuantat acest …of: „Sunt asteptate normele metodologice specifice reglementarii acestei probleme. Nu putem actiona in afara cadrului legal. Am inaintat si un referat prin care am solicitat alocarea sumei de 500 de milioane de lei vechi, pentru 2014, in vederea angajarii de personal medical, asigurarii medicamentelor, a hranei. De asemenea, trebuie si personal care sa asigure permanenta la adapostul pe care vrem sa-l amenajam. Pâna atunci, din pacate, nu putem face nimic. De fapt, e o problema nationala, nu cu specific buhusean”.

Preconizatul adapost ar putea fi amenajat in perimetrul fostei gradini zoologice, unde exista apa, imprejmuire, custi din caramida. Mai trebuie acoperis. Mai sunt si alte probleme delicate: conform legislatiei actuale, primaria nu are voie sa mai angajeze personal… Apoi, suma solicitata pentru amenajarea adapostului depinde de bugetul de anul viitor, care, uneori, abia prin martie da usoare semne de viata. Daca adapostul ar putea fi realizat, cetatenii ar putea solicita adoptia maidanezilor care vor primi ingrijire aici.

Cert este ca un câine care a intrat in adapost nu va mai putea fi eliberat, decât daca va fi adoptat. Altfel, conform legislatiei, animalul risca, dupa vreo 14 zile, eutanasierea. Intentia autoritatilor buhusene de a-i plati pe cetatenii care ar aduce maidanezi in adapost a fost sanctionata vehement prin proteste ale unor ONG-uri din România, Canada si Olanda. Acest protest international a determinat autoritatile sa renunte la idee.

In Buhusi, vigilenta cetatenilor din perspectiva drepturilor animalelor a sporit enorm. Deja, doi salariati ai primariei sunt cercetati, fiind acuzati de incalcarea drepturilor câinilor maidanezi. „Prezenta câinilor in potentialul adapost va fi monitorizata, conform legii, de ONG-uri. Sanctiunile care pot fi aplicate celor care nu respecta legislatia, drepturile animalelor, sunt foarte mari. Noi nu putem, asa cum ar dori unii, sa-i obligam pe salariatii primariei sa se comporte altfel fata de acest fenomen, decât respectând legea. Vom incerca insa ca in cartierul Cornisa sa gasim cât mai curând solutiile legale pentru a rezolva punctual problema sesizata”, ne-a mai spus viceprimarul Vasile Zaharia.

Ion Fercu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here