Mai reprezinta pensia un drept ?…

2.595

DECLARATIE POLITICA
Mai reprezinta pensia un drept ?…


 

  Declaratia mea politica de astazi este prilejuita, pe de o parte, de scrisoarea catorva  cetateni din orasul Buhusi,judetul  Bacau, care au  solicitat un  punct de vedere cu privire la dezbaterile publice nedrepte si dispretuitoare la adresa pensionarilor Romaniei si pe de alta parte de recenta promulgare a legii prin care se refuza pensionarilor acordarea drepturilor prevazute de Legea sistemului public de pensii.

Dupa cum se stie, Legea organica a sistemului public de pensii, impusa printr-o nerusinata frauda la Camera Deputatilor, decizionala in aceasta materie, prevedea ca de la 1 ianuarie 2012 si apoi in fiecare an sa se mentina puterea de cumparare a pensiilor in plata prin aplicarea indicelui inflatiei din anul precedent si cu 50% din cresterea salariului mediu pe economie.

In ciuda faptului ca de trei ani pensiile nu au mai fost indexate de catre actuala putere, timp in care preturile, mai ales, la alimente, medicamente, energie si alte utilitati – produse si servicii vitale  pentru care se cheltuie toata pensia, cel putin de la pensia medie in jos, – presedintele, guvernul sau si coalitia guvernamentala au refuzat sa puna in aplicare legea sistemului public de pensii, au emis, in mod abuziv si in dispretul opiniei publice si a opozitiei politice, o alta lege prin care pensiile raman inghetate in continuare.

Prin astfel de masuri se face, in mod repetat, o mare nedreptate pensionarilor, cetateni care, pe buna dreptate, vazand cum se discuta despre ei in spatiul public si cum sunt tratati de institutiile si autoritatile publice, ma intreaba daca ei mai au, in momentul de fata, o reprezentare in parlament si la presedintia tarii, daca cei pe care i-au ales in aceste institutii mai au de gand sa-si tina promisiunile din momentul in care au fost alesi, sa respecte Constitutia pe care au jurat si legile care consfintesc drepturile lor fundamentale, constitutionale.

Ce pot sa le raspund, decat, asa cum se spune, faptele vorbesc. Vorbele si faptele presedintelui statului, ale guvernului acestuia, ale parlamentarilor coalitiei de stransura care ii sustin, pentru ca actuala putere este a oricui altcineva numai a poporului roman NU, demonstreaza in fiecare zi ca numai la pensionari nu le sta gandul si fapta.

Dragi pensionari, de la actuala putere nu mai puteti astepta decat minciuni propagandistice, niste eventuale promisiuni si pomeni in viitoarea campanile electorala, precum si multa lauda de sine: ca a facut ce trebuie, ca a scapat tara de la dezastru si tot asa…

Declaratiile si faptele acestora sunt bine cunoscute si nu este acum timpul sa le reamintesc. Am facut-o pe tot parcursul acestei legislaturi.

Trebuia sa ajungem odata, si noi opozitia politica dar si electoratul, inclusiv marea masa a pensionarilor, la momentul deziluzionarii, la momentul adevarului. Si adevarul este ca politica acestor persoane si partide care stau la butoanele puterii si ale surselor bugetare este profund antiumana, mai ales prin masurile aplicate pensionarilor si celor care au nevoie de asistenta sociala.

Este in acelasi timp o politica nedrepta si imorala pentru ca arunca toata povara austeritatii si a crizei in sarcina populatiei nevoiase.

Este totodata o politica profund gresita, nedemocratica, abuziva, plina de aroganta si coruptie, pentru ca nu tine seama de situatia reala in care se zbat romanii de toate varstele si categoriile, nu numai batranii, ci si tinerii sau mai ales tinerii, nu respecta regulile jocului democratic, este opaca la strigatul opiniei publice, risipeste irational si fura contributiile romanilor, le omoara initiativele, incercarile de revolta si opozitie, increderea si sperantele ca se poate trai mai bine. Disperarea este sentimentul pe care l-a inspirat si raspandit acesta politica aberanta, care-i face pe oameni sa-si ia lumea in cap si chiar viata.

In continuare voi da niste raspunsuri mai aplicate si mai directe la problemele pe care mi le-au ridicat cetatenii din colegiul pe care il reprezint.

Evident ca nu sunt de acord, ca este nedrept sa se creeze in spatiul public o imagine negativa despre o categorie sociala, cum este cea a pensionarilor. Este neadevarat sa se spuna ca pensionarii agraveaza situatia tarii, a bugetelor si ca traiesc pe sema celor care muncesc. Aceasta imagine vine tot din atitudinea deplorabila a reprezentantilor puterii de instigare a unor categorii sociale contra altora.

Pensionarii au dreptul la pensie pentru ca ei au contribuit la fondul de pensii si nu ca un capriciu al presedintelui sau guvernului.

In acelasi timp, trebuie sa corectez o opinie din scrisoarea alegatorilor. Contributiile la pensie a celor care lucreaza si ale angajatorilor lor nu se depun in banca si deci nu sunt purtatoare de dobanzi, asa cum scriu autorii petitiei.Asta se intampla doar in sistemele private de pensii. In sistemul public, din contributiile care se aduna intr-o luna se platesc pensiile in plata la acel moment. Este vorba de un principiu al solidaritatii intre cei care lucreaza si cei care au iesit din campul muncii. Totodata, este necesar un echilibru intre cei care contribuie si cei care primesc pensie. Iar guvernele trebuie sa se preocupe de cresterea locurilor de munca pentru a mari suma contrbutiilor, nu sa dea din umeri si sa spuna ca nu are bani de pensii, ca nu se pricep decat sa taie pensii, sa le taxeze si supraimpoziteze sau sa nu le indexeze, lasand oamenii in varsta sa moara de foame, de frig, de boli netratate.

In ce priveste insotitorii persoanelor cu handicap grav, sunt de acord cu autorii scrisorii ca s-a facut o mare si inumana greseala prin disponibilizarea asitentilor personali si eliminarea indemnizatiei de insotitor. Cu toata saracia noastra, cred ca se pot gasi resurse in sprijinul persoanelor cu handicap, inclusiv dintre cele sugerate in aceasta petitie.

In final, pentru scrisoarea primita si pentru sugestiile continute, multumesc celor care au avut increderea sa mi se adreseze si carora le raspund in modul aratat mai sus .Pentru ca suntem in prag de sarbatori  urez tinerilor si varstnicilor de o potriva,pensionarilor si tuturor cetatenilor Romaniei de acasa si de pretutindeni-

 

La multi ani!

 

Senator PSD,Elena Mitrea -Bacau

Membra a Comisiei Munca,Familie si Protectie sociala

Vicepresedinta Comisiei pentru Romanii de pretutindeni

 

 

21.12.2011

4 COMENTARII

  1. pt “d.na senator” uita citeva amanunte semnificative cind vine vorba de pensiile celor din anturajul lor parlamantari ,judecatori si citeva alte categorii “speciale “nu ridica problema acestora care isi insusesc pensii de n ori mai mari decit cele distribuite pensionarilor obisnuiti sau a salariilor celor asa zis “alesi ” sau a legilor promovate de colegii sau de partid cu ani in urma ,ca sa nu mai vb de privatizarile facute de colegii sai de hotie din partidul cel mai cunoscut din ro
    legile sunt facute pt a fi respectate doar de cei fara influenta si nu pt cei din cercurile inalte ale sferei politice si bancare
    cind vine vorba sa fie ajutate persoanele in dificultate nu sunt bani dar pt alesi se gasesc mereu ca doar nu o sa va taiati acele drepturi pt a fura mai mult si mai cu spor

  2. poate ne spune d na senator de ce trebue sa munceasca toti acei care primesc ajutor social findca in UE din cite stiu acesti oameni nu muncesc pentru acesti bani se pare ca sistemul COMUNIST persista le dati bani apoi le luati inapoi prin tacse si impozite si amaritul ramine cu munca cine sunt acum la ghiseie sa plateasca taxsele pensionari si amariti PSD =PCR toti care conduc BUHUSUL sunt in mare parte fosti membri PCR

    • Maich te complici foarte mult,….. doamna e ca elevul corigent care invata de fiecare data ultima lectie …….de unde ideologie politica ….de unde principii…….astia pretind ca-ti dau de pomana dar te invita sa le sapi gradina…..halal ! ….dar in halul asta suntem nevoiti sa ne petrecem si putinile clipe de fericire…….cine ne scapa de ei ?

  3. Am putea scapa de acesti COMUNISTI daca sar face o cualitie la nivel de oras dar dl TURCEA face ce stie mai bine ai DEZBINA si ei intra an acest joc ,mai are de partea lui si acei amarati cu ajutor social pe care ai controleaza foarte bine, tigani de la ORBIC si uite asa a mai puso de un mandat . D na senator plimba elevii pe la BUCURESTI si se face ca o preocupa soarta PENSIONARILOR si asa o sa ne conduca astea pe viata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here