Lotul AstraZeneca ABV2856, folosit și la Buhuși, a fost retras. Vaccinările continuă după ora 13:00, cu alt lot de vaccinuri

1.882

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România, dar autoritățile au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare, acolo unde au fost distribuite, a acelor doze rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme legate de coagularea sângelui, în Italia, la pacienți vaccinați cu serul din acest lot și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca, potrivit unui comunicat al CNCAV.

Aceste vaccinuri care vor fi retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie. Dintre acestea, au fost utilizate 77.049 de doze. Ele au fost distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane.

La Buhuși, vaccinarea populației a început pe data de 15 februarie, la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”, iar singurul vaccin primit a fost cel dezvoltat de AstraZeneca, lotul ABV2856. 

Primăria Buhuși a anunțat că în urma deciziei de aseară a CNCAV, cele 70 de doze rămase din acest lot la Buhuși au fost retrase, ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.

Tot în comunicatul Primăriei Buhuși se mențioenază că „nicio persoană vaccinată la Buhuși cu serul AstraZeneca începând de pe 15 februarie nu a semnalat reacții adverse moderate sau grave, indiferent de natura lor.”

Vaccinarea continuă la Buhuși, după ora 13:00, cu un nou lot de vaccinuri.

În această dimineață, Centrul de Vaccinare de la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”  este programat să primească un lot nou de doze de vaccin AstraZeneca, precum și doze din vaccinul Moderna.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here