Liniştea unui sugar cu colici

3.762

mironNinolac – o alternativa

Colicile sugarilor, dupa diversificarea alimentatiei care se face la 4 luni, sunt legate in mare masura de alimentatie.
Ninolac, sunt o gama de cereale care contin proteine din lapte, sunt usor de digerat, sunt de inalta calitate, contin probiotice, vitamine si minerale. Ninolac poate fi consumat pentru a completa mesele si nu este destinat sa inlocuiasca laptele matern.
Gama de produse Ninolac este disponibil sugarilor.

Aproximativ 20% dintre toţi sugarii suferă de colici – episoade de plâns ce durează cu orele, fără nici un motiv evident. Chiar dacă provoacă suferinţă copilului şi epuizează fizic şi emoţional părinţii, tulburarea în sine este benignă şi dispare de obicei pe la vârsta de 4 luni a copilului.

Colicile nu reprezintă o boală, ci un tip de plâns persistent şi prelungit la un sugar. Este vorba de colici dacă un sugar mai mic de trei luni, fără alte probleme de sănătate, prezintă următorul comportament:
– plâns intens cu durata de 3 ore sau mai mult, timp de trei sau mai multe zile pe săptămână, pe o perioadă mai lungă de 3 săptămâni.
– plâns prelungit între ora 18:00 şi miezul nopţii, la un sugar care a fost hrănit.
– în timpul plânsului, sugarul îşi strânge picioarele spre abdomen, îşi încleştează mâinile şi îndoaie degetele de la picioare; efortul de plâns provoacă alternativ înroşirea şi paloarea feţei.
– episoade de plâns ce uneori încep sau se încheie prin eliminare de materii fecale sau gaze.

Cauza colicilor este necunoscută. Specialiştii o atribuie unui număr mare de factori, printre care imaturitatea aparatului digestiv al sugarului, alergiile, hormonii din laptele de mamă şi alimentarea exagerată.

Colicile nu pot fi vindecate, chiar dacă multe remedii casnice s-au dovedit de ajutor în calmarea sugarilor cu colici. Important este să vă păstraţi calmul; comunicarea propiei dvs. anxietăţi sau frustări sugarului cu colici va duce probabil la intensificarea plânsului. Mai presus de orice, nu pedepsiţi un sugar cu colici.

Temându-se că îngrijirea îndeaprope a sugarului cu colici ar putea răsfăţa copilul, medicii recomandau în trecut părinţilor să ignore plânsetele copiilor sau să le răspundă cu întârziere. Astăzi medicii încurajează reacţiile imediate şi pline de compasiune la plânsul unui sugar cu colici.

Un efect calmant poate fi obţinut ţinând sugarul cu colici într-o poziţie ce oferă siguranţă şi confort. Ţinând sugarul cu burta în jos, de-a lungul antebraţului dvs., cu capul în palma dvs., faţa spre exterior, iar picioarele de o parte şi de alta a cotului dvs. Cu mâna liberă îl puteţi bate cu blândeţe pe spate. Această tehnică poate fi mai eficientă dacă vă legănaţi într-un balansoar sau mergeţi încet pe jos, până când sugarul adoarme.

FITOTERAPIA
Ceaiurile din plante ce conţin uleiuri carminative, ce reduc inflamaţia intestinală şi diminuează producţia de gaze, pot ameliora şi plânsul unui sugar cu colici.Încercaţi ceaiurile din muşeţel (Matricaria recutita), balsam de lămâie (Mellissa officinalis), mentă (Mentha piperata) sau mărar (Anethum graveoleus).

HOMEOPATIA
Medicina homeopată oferă mai multe remedii împotriva colicilor, eliberate fără prescripţie medicală. Cereţi sfatul unui profesionist dacă sugarul dvs. nu răspunde la administrarea unui remediu în interval de 24 ore.

CE PUTEŢI FACE ACASĂ:
Menţine-ţi cu consecvenţă un mediu confortabil.Consecvenţa vă va ajuta să nu aveţi de luptat mai târziu cu o problemă comportamentală a copilului dvs. Dacă una dintre aceste metode amelioarează starea sugarului, aplicaţi-o în continuare.
– Daţi sugarului o suzetă.
– Mişcarea poate ameliora colicile. Mergeţi pe jos cu sugarul, legănaţi-l în braţe sau într-un leagăn, faceţi o plimbare cu maşina.
– Zgomotul “alb” vă poate linişti copilul. Încercaţi să daţi drumul la aspirator sau la uscătorul de păr, astfel încât sugarul dvs. să audă.
– Înfăşuraţi strâns copilul într-o pătură, pentru a-i da o senzaţie de siguranţă şi confort.
– Puneţi sugarul cu burta în jos pe o sticlă cu apă caldă aşezată în poala dvs. Verificaţi temperatura sticlei pe faţa interioară a încheieturii pumnului dvs.
– Rugaţi o rudă sau un prieten să vă înlocuiască, atunci când vă simţiţi frustrat sau epuizat, fiind necesar să vă odihniţi sau să ieşiţi pentru a vă reculege.

CONSULTAŢI MEDICUL DACĂ:
– sugarul dvs. nu a mai avut colici şi bănuiţi că a început să aibă; medicul dvs va exclude alte cauze ale plânsului prelungit, cum ar fi otita medie sau problemele respiratorii.
– crizele de colici sunt însoţite de febră, diaree, vărsături sau constipaţie – toate posibile semne de boală.
– plânsul sugarului dvs. pare cauzat de o durere şi nu de un disconfort – ceea ce sugerează că o boală sau o leziune postraumatică este cauza suferinţei.
– sugarul dvs. are peste 3 luni şi încă mai face colici; cauza poate fi o boală sau o problemă comportamentală.
– copilul dvs., care are colici, nu creşte în greutate şi nu are poftă de mâncare, ceea ce sugerează o boală.
– sunteţi epuizat sau vă temeţi că stresul v-ar putea aduce în stare să-i faceţi rău bebeluşului.

PREVENIRE:
Colicile nu pot fi prevenite, însă, dacă suferinţa este legată de alimentaţie, puteţi reduce frecvenţa episoadelor încercând următoarele:
– Ţineţi sugarul cu capul ridicat în timp ce îl hrăniţi.
– Faceţi-l să eructeze deseori.
– Hrăniţi-l mai des şi cu cantităţi mai mici.
– Pentru a-l împiedica să înghită aer, hrăniţi-l încet.
– Dacă îl alăptaţi la sân, încercaţi să eliminaţi din alimentaţia dvs. laptele de vacă, băuturile cu cofeină, broccoli şi alte legume din familia verzei, care pot favoriza balonarea copilului dvs.
– Dacă îl hrăniţi cu biberonul, încercaţi un lapte praf care să nu fie bazat pe laptele de vacă.

Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie, doctor în ştiinţe medicale

1 COMENTARIU

 1. Diversificarea alimentatiei nu este obligatoriu sa inceapa la 4 luni.Mai ales daca mama alapteaza!
  Un tratament homeopat care sa rezolve problemele de sanatate ale copilului nu se poate face cu remedii administrate de parinti fara sfatul medicului homeopat.
  Doar acesta poate stabili dupa o analiza minutioasa remediul care poate fi folosit.
  Homeopatia este o metoda holistica si trateaza pacientul pe ansamblul lui si nu “pe bucatele” asa cum face medicina alopata.
  Ea urmareste echilibrarea for?ei vitale a organismului care se exprima prin totalitatea simptomelor pe care pacientul le are în momentul consulta?iei.
  http://lecturidemamica.wordpress.com/2012/11/24/consultatia-homeopata/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here