Liceenii buhuseni, oaspeti la Atatürk Anadolu Lisesi

1.871

FOND-elevi-Istanbul-FERCU-655x360

Timp de o saptamâna, 12 liceeni buhuseni, insotiti de patru profesori – Oana Maria Andrei, Mihaela Rugina, Adina Calugaru, Andreea Paduraru – au participat la un atelier de lucru la Lüleburgaz, in Turcia. Atelierul, cel de-al doilea din cele patru organizate in acest an scolar in cadrul proiectului multilateral Comenius ,,criticART. Young Artists in Emergency”, a fost coordonat de partenerul turc, Atatürk Anadolu Lisesi, avind ca invitati elevi si profesori români si austrieci. Activitatile au fost variate, cuprinzând multe workshop-uri si vizitarea unor obiective turistice din Edirne si Istanbul.

Programul a inceput cu un tur al scolii gazda, continuând cu sesiunile de lucru. Elevii si profesorii din cele trei tari participante au colaborat pentru realizarea unor produse diverse: mai multe tipuri de esarfe, masti de ceramica, picturi pe sticla, masti din baloane. Unii au scris povestiri despre o persoana care-si pierde locul de munca.

Vizitele de studiu au urmarit, mai ales, familiarizarea grupurilor de elevi si profesori din România si Austria cu aspecte ale culturii si civilizatiei turce. Foarte interesanta a fost si participarea la un seminar despre evolutia somajului in Turcia si la o analiza comparativa intre situatiile din mai multe tari europene. Aceasta activitate a fost organizata in colaborare cu oficialitati din Ministerul Educatiei si cu primarul din Lüleburgaz.

Prof. Oana Maria Andrei, coordonatorul grupului român, ne-a spus: ,,Apreciem modul in care am fost primiti de colegii turci, modul in care atât dl director Selahattin Temel, cât si ceilalti membri ai staff-ului Atatürk Anadolu Lisesi ne-au sprijinit pe toata durata şederii noastre in Turcia, inclusiv in chestiuni care nu au fost legate strict de workshop. Deasemenea, multumim elevilor turci pentru caldura cu care ne-au intâmpinat si pentru responsabilitatea manifestata in relatia cu elevii nostri, fiind in permanenta alaturi de ei”. Liceenii buhuseni au sintetizat simplu aceasta experienta: ,,Minunat! Minunat! Minunat!”

Parteneri in acest complex proiect international mai sunt licee din Germania, Italia, Grecia, Spania. La inceputul lunii iunie, liceenii si profesorii buhuseni ii vor avea ca oaspeti pe colegii germani si austrieci de la Amplonius-Gymnasium si de la Sonderpaedagogisches Zentrum.

Ion Fercu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here