Proiectul internațional Comenius criticArt, în care sunt parteneri liceenii buhușeni, alături de liceeni din Austria, Germania, Grecia, Italia, Turcia și Spania, a cunoscut o nouă etapă a devenirii sale: întâlnirea a peste o sută de elevi și profesori în Valencia, la Instituto de Educación Secundaria „Luis Vives”. După ce fuseseră oaspeți ai Vienei, Atenei și Istanbulului, liceenii și profesorii buhușeni au participat acum la reuniunea finală. În total, au participat la aceste reuniuni externe aproape cincizeci de liceeni și profesori buhușeni, dar, dacă ținem seama și de vizita celor din Austria și Germania la Buhuși, numărul buhușenilor participanți în proiectul sprijinit și de Consiliul local este de câteva sute.
Și la Valencia, elevii și profesorii români, coordonați admirabil de prof. Oana- Maria Andrei, manager de proiect, și prof. Mihaela Rugină, au reprezentat o prezență remarcabilă – după cum ne-a spus și prof. austriac Wilfried Swoboda, coordonatorul proiectului– prin contribuția la realizarea obiectivelor care au avut ca țintă manifestarea unei opoziții artistice față de politica guvernanților din țările U.E.
Instituție de elită, cu o bază materială de excepție (între altele, are adăpost antiatomic și o capelă care rivalizează prin dimensiuni cu bisericile noastre), Instituto de Educación Secundaria „Luis Vives” i-a antrenat pe participanți în activități de excepție. Au fost create filme de animație și lucrări de artă specifice celebrului festival valencian Las Fallas. O expoziție (Artistic Market) cu lucrările de artă expuse de liceenii din cele șapte țări a evidențiat inventivitatea buhușenilor care au fost aplaudați de către toți participanții. Buhușenii au asistat la spectacole de teatru și operă. Zilnic, au participat și la grandioasele spectacole pirotehnice și sculpturale oferite de festivalul Las Fallas. Au fost vizitate foarte multe obiective istorice ale zonei. Vizita la Ciudat de les Art i les Ciéncies, un complex cultural de excepție care este construit pe vreo șase hectare, a fost un reper grozav. Excursiile de la Peñiscola (vrajă a Mediteranei și istoriei), Albufera (un fel de Delta Dunării la dimensiuni mai mici) și Morella (așezare mirifică zămislită în jurul unei mănăstiri/cetăți din secolul al XIII-lea) au fost câteva dintre reperele acestei reuniuni. N-a lipsit nici primirea liceenilor la primăria orașului. Am asistat la Valencia și la scene incredibile, de-a dreptul emoționante. La ceas de seară târzie, despărțindu-se în centrul Valenciei, lângă celebra arenă a coridelor, liceenele din Buhuși și cele din Germania, îmbrățișate, au plâns minute în șir. Poate că acesta este calificativul cel mai obiectiv al acestui proiect în care liceenii buhușeni (ași ai comunicării și spiritului inventiv), niște adolescenți minunați, au cucerit (și) inima Spaniei…
Proiectul, derulat timp de doi ani, se va încheia în august 2015. În iunie, liceenii buhușeni vor organiza și o expoziție de excepție la care vor fi prezentate și unele dintre lucrările celorlalte țări participante.
Ion Fercu
Bravo voua, tineri frumosi si destepti!