Liceenii au sprijinit sterilizarea a sute de câini şi pisici

3.809

sterilizare_buhusi3Coordonaţi de prof. Mariana Sava, liceenii buhuşeni au  gestionat la începutul verii acţiunea de sterilizare a peste 158 de  câini maidanezi şi  pisici. Recent, timp de patru zile, proiectul a fost reluat, fiind realizată sterilizarea a   peste 200 de câini şi pisici. Efortul a fost unul impresionant. Şi în ultima etapă, au fost zile în care medicii  veterinari, asistenţii şi voluntarii au lucrat până la  ora 22. Proiectul a fost posibil prin implicarea asociaţiei Romania Animal Rescue (RAR), impresionată de gesturile repetate de protecţie a animalelor şi oamenilor pe care le-au iniţiat liceenii buhuşeni. Ultima dată, la Buhuşi, într-o adevărată sală de operaţii amenajată în holul Sălii Polivalente,  RAR a asigurat prezenţa a doi doctori veterinari, a unei asistente , a unei voluntare cu mare experienţă, acestora adăugându-li-se şi dr. veterinar Andrei Rusu, din Racova. Au fost zile istovitoare. Uneori n-a fost realizată doar sterilizarea. Au fost efectuate şi operaţii complicate pentru vindecarea unor traume. Pentru a sesiza dimensiunile efortului, menţionăm că la această activitate au participat peste 50 de liceeni voluntari…  Primăria buhuşeană a sprijinit, inclusiv financiar, acest efort.

sterilizare_buhusi2Resursele financiare pentru sterilizare au sosit din străinătate. Jane Sanderson (Anglia), Antoinette Rapone (SUA) şi Nancy Janes, fondator şi manager R.A.R., sunt principalii finanţatori. Unii dintre aceşti donatori au făcut pur şi simplu chetă, pentru a a colecta resursele financiare. Walk4dogs, organizaţie caritabilă din Olanda, impresionată de campania de sterilizare din vară, a finanţat apoi sterilizarea a o sută de câini. Flash–mob-ul realizat atunci de liceenii buhuşeni, preluat insistent de agenţii internaţionale de presă, cu ecou multiplicat realizat de felurite organizaţii de apărare a animalelor, a transformat târgul Buhuşi într-un reper al atitudinii civice aplaudate.

Prof. Mariana Sava spune: „Au participat la aceste activităţi proprietari de câini şi pisici din Buhuşi, din localităţile limitrofe, dar chiar şi din Bacău. Majoritatea animalelor aduse la sterilizat fuseseră adoptate de pe stradă sau din adăposturi din Bacău. Chiar şi în timpul ultimei campanii au fost adoptate trei căţeluşe găsite de liceeni pe stradă.  Cred că am reuşit să sensibilizăm, să responsabilizăm. Sperăm să nu mai fie aruncaţi câinii pe stradă. Proprietarii care nu şi-au adus câinii, sunt rugaţi să-i sterilizeze. E singura soluţie umană. Trebuie să înţelegem că, protejându-i pe câini, ne protejăm şi pe noi!”  Primarul Ionel Turcea adaugă: „Sperăm ca toţi cetăţenii să fi învăţat mult din această lecţie de civism, care vizează, simultan, protecţia oamenilor şi animalelor. Nu trebuie să mai aruncăm câinii în stradă”.

sterilizare_buhusiDr. Irina Corbu, unul din medicii veterinari ce au realizat sterilizările, ne-a spus: „Sterilizarea este unica metodă prin care se poate reduce în mod susținut numărul de animale și, din păcate, există mulți oameni care nu și-o permit sau nu sunt educați să o facă decât dacă se întâmplă astfel de evenimente unde ei pot să beneficieze de operație în mod gratuit. Condițiile de la Buhuși au fost bune și noi ne-am organizat cu tot ce trebuie. Avem mese bune, lumină bună și este important că animalele se trezesc la caldură.”. Doamna doctor Corbu ne-a vorbit și despre avantajele sterilizării la câini și pisici:  „Câinii pot da naștere de două ori pe an și pisicile chiar și de patru ori. Există  tot felul de boli ale aparatului genital, gen chiști ovarieni, tumori ovariene, piometru (infecția uterului), care sunt evitate prin castrare. Practic, prelungești viața animalului. La masculi se evită luptele între ei. Mai mulți masculi sunt atrași de aceeași femelă. De asemenea, la masculi, se evită problemele de prostată. La cățeii cu vârsta de peste cinci ani apar aceste probleme. Prostata se mărește, suferă modificari și poate să evolueze în adenom sau în cancer și poate duce chiar la moartea animalului. Această prostată involuează în momentul în care se castreaza câinele.”

Ion Fercu

Adrian Păduraru

1 COMENTARIU

  1. Va felicit, sunteti adevarat civilizati si umani!! Da, adevarata lectie de civism, asa cum bine spune dl.primar al Buhusiului, este sterilizarea masiva si pedepsirea drastica a abandonului. Acestia sunt factorii decisivi care diminueaza drastic cainii/pisicile din strazile Romaniei. Sunteti un exemplu extrem de valoros pentru Romania iar stranatatea apreciaza stradania si bunul dvs. simt. Va multumesc si succes pe mai departe in aceeasi directie buna si eficienta pe care ati pornit. ~ Sanda & David Bernazani, California, US

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here