La Buhusi a început operatiunea „Maidanezul”

12.882

Gata: proiectul care vizeaza rezolvarea delicatei probleme a invaziei câinilor maidanezi în Buhusi a început sa fie derulat de catre administratia locala. O firma specializata a început sa-i prinda pe câinii fara stapân, care sunt adapostiti, temporar, în spatiul fostei gradini zoologice. Au fost amenajate în acest scop custile care adaposteau pasarile campusului zoologic. Pentru retinerea si adapostirea unui câine, firma percepe 30 de lei. Printr-un contract încheiat cu edilii locali, medicul veterinar Ioan Ghirvu monitorizeaza starea de sanatate a câinilor adapostiti aici. Contracte realizate de catre administratia locala cu firmele PESCADO si AGRICOLA INTERNATIONAL asigura hrana câinilor. „Conform legii, spune viceprimarul Vasile Zaharia, câinii adusi în acest adapost sunt îngrijiti, hraniti, supravegheati si tratati medical timp de sapte zile. Medicul veterinar decide în ceea ce priveste starea de sanatate, agresivitatea animalelor. În perioada de sapte zile, câinii adapostiti pot fi revendicati de proprietarii care i-au lasat liberi sau de catre alte persoane care solicita adoptarea acestora. Numai ca acesti câini, dupa ce vor fi preluati, trebuie sa fie tinuti în curte, nu pe scara blocului. În niciun caz nu trebuie preluati pentru a fi aruncati din nou în strada. Persoanele care nu vor respecta aceste exigente vor fi amendate. Câinii bolnavi grav vor fi eutanasiati. Conform legii, asta se va întâmpla, dupa sapte zile de la adapostire, si cu acei câini care nu vor fi revendicati/preluati. Asa prevede legea”.

Concomitent cu derularea acestui proiect, unii copii de la Scoala „Mihai Eminescu” promoveaza un proiect de sensibilizare a opiniei publice din perspectiva ocrotirii drepturilor maidanezilor, dar si de urgenta preluare a acestora de pe strazi. Acestia intervieveaza persoane, solicita formularea de solutii, fac presiuni asupra administratiei locale… Aproape în cor, acesti copii – Madalina Caea, Georgiana Barcan, Stefan Paduraru, Alex Nechita – coordonati de prof. Tinca Vârlan, ne-au spus ca unii dintre colegii lor „au fost atacati de câini, care au devenit din ce în ce mai agresivi, pe strazi”. Iata si opinia unui agresat, Marin Rachieru, barbat în toata firea: „Am fost înconjurat de o haita de vreo zece câini. M-am luptat minute bune cu ei. Pur si simplu voiau sa ma sfâsie. Eram undeva în apropierea fostei gradini zoologice. M-am luptat atât de mult cu ei, încât dupa ce am reusit sa-i alung, eram transpirat tot. Ce se întâmpla daca în locul meu erau un copil, o persoana în vârsta, neputincioasa?” Ing. Vasile Zaharia, viceprimar, confirma faptul ca au mai avut loc asemenea agresiuni, motiv pentru care administratia locala acorda prioritate rezolvarii problemei. Deocamdata, la sfârsitul saptamânii trecute am gasit în adaposturile amintite doar cinci câini maidanezi. Se zice ca sunt aproape o mie pe strazi.

Ion Fercu – desteptarea.ro

12 COMENTARII

 1. E binevenita o asemenea actiune . Mai ramine de vazut daca cei ce sau angajat in solutionarea acestei probleme isi vor face treaba. Nu ca dupa ce siau incasat baninii ciinii sa apara din nou pe strazi intr-un numar si mai mare , ei sa o ia de la capat …si uiteasa se duc banii nostri … pe ce? pe naivitatea contribuabilului ce asteapta ca sa se mai miste ceva in orasul nostru.
  cu stima si respect ACELASI

 2. Era si timpul sa se rezolve ceva cu acesti caini,nu pentru ca asa vrea cineva ci pentru faptul ca nu este normal ca o fiinta,fie ganditoare sau neganditoare,sa se inmulteasca in asa hal incat sa ameninte cursul normal al activitatilor celorlalti.Problema este ca “ACELASI”are putina derptate.Nu ca dupa ceva timp apar iar pe strada si va trebui sa se reia activitatea de la capat in asa fel incat un caine sa fie platit de doua,trei ori.Nu de alta,dar romanul este inventiv.Numai ca inventiile lui trebuiesc platite.Siapoi cu banii statului se poate face orce.Pentru ca odata platite datoriile la stat,nu mai sunt banii contribuabililor ci a statului.Si cata grija are statul de bani,stim cu totii.

 3. Mai ne*********, nu aveti bani sa astupati gropile de pe strazi si voi dati cite 30 de lei pe zi pentru fiecare ciine tiganesc lasat de pripas ?

 4. va propun un exercitiu de imaginatie:dam vestea prin oras ca pentru fiecare caine predat la adapostul de la gradina zoologica se plateste 15 lei(deci jumatate din cat incaseaza firma specializata).va garantez ca absolut toate persoanele care se ocupa de strangerea fierului vechi (care distrug balustradele de la scarile din oras,le taie si le duc la fier vechi) ar renunta la aceasta indeletnicire si cu mic ,cu mare,ar strange foarte multi caini.este mult mai usor sa duci un caine si sa-l predai decat sa cauti fier vechi.persoanele din colonia bistritei,nato etc ar avea si ei cu ce se descurca financiar o perioada.cred ca ar intra prin curti si ar lua si cainii legati .sau eventual celor care beneficiaza de ajutor social pentru fiecare caine predat sa li se considere o zi munca in folosul comunitatii din cele 9 pe care trebuie sa le presteze lunar.cred ca ar fi ceva economii la bugetul local.pare o metoda de pe vremea lui ceausescu(cand predai la cota un purcel-acum predai un catel)dar este doar o idee.o sa vedeti ca intr-o singura zi vor fi prinsi de n ori mai multi caini decat firma specializata.

 5. Mai Gabriel , iar incurajezi statul degeaba si plata deamoaca. Iimai bagi si in puscarie zicadu-le sa intre in curti sa prinda caini. Vezi ca primaria mai are pe rol  cateva PROCESE PENALE PT. PATRUNDERE PRIN CURTI CU POLITIA COMUNITARA . SE APROPIE ALEGERILE ! PE URMA MAI VEDETI DOSUL PRIMARULUI, ATAT ORASUL E MORT DEMULT SI VA MURI IN CONTINUARE , GARANTAT !

 6. eu chiar nu inteleg pe unii, de ce cred ei ca nu e necesar sa se stranga cainii de pe strazi,pai daca ar fi muscati sau fugariti ei sau copii lor sau mame surori sau alte rude apropiate sa vezi ce bine ar fi atunci,stiu doar sa comenteze ca aia nu e bine aia nu e bine dar nimeni nu se gaseste sa faca ceva sa vina cu o ideie sau cu o propunere in folosul comunitatii,
  este foarte bine sa se stranga toti caini comunitari din oras astfel vom avea liniste si curatenie,

  • De ce oare nu se rezolva problema accesand fonduri europene, dupa cum am auzit ca se procedeaza in alte parti, pentru a steriliza absolut toti cainii comunitari din zona si pentru a-i urmari dupa aceea (chiar daca este a la longue). Din cate stiu exista o persoana angajata, platita din banii comunitatii, specialist in accesarea fondurilor comunitare. Bineinteles ca are trebui proiecte solide pentru asta.

   Oricum, sper ca nu se va profita de acest contract pentru a mai umple niste buzunare! (Exista riscul de a ‘steriliza’ de mai multe ori un caine – asta e doar un exemplu )

 7. de ce nui eutanasiaza pe ei acei care au venit cu ideia cheltui bani 7 zile si pe urma sai omoare sa se omoare ei cas mai rai ca acei ciini din strada

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here