Kafteli

2.536

Franta. Presedintele Sarkozy se afla in vizita, intr-unul din cartierele deocheate ale Parisului, Seine-Saint-Denis. Un tanar i-a strigat presedintelui: „Va te faire enculer connard, ici t’es chez moi!” Mi-e rusine sa traduc… Tanarul a fost imobilizat/batut de garda presedintelui. Examenul medical i-a recomandat tanarului invinetit noua zile de repaos la pat. Dupa ce si-a revenit din pumnii oficiali, indraznetul a primit 35 de ore de munca in folosul comunitatii. Sursa: Le Monde.
Romania. Presedintele Basescu, zic adeversarii, l-a lovit pe un prunc in timpul ultimei campanii electorale. Zilele trecute, un tanar avocat, stimulat si de o bericica, intalnindu-se pe Litoral cu presedintele Basescu – in vreme ce ultimul iesea dintr-un restaurant, unde consumase bautura sa preferata, apa plata – i-a reprosat acestuia, in termeni ceva mai civilizati decat frantuzul contestatar, ca a dus tara de rapa. Avocatul zice ca prezidentul i-a ars o palma. Sursa: Media romaneasca.
Bataia e rupta din rai. Acest proverb isi are originea in Vechiul Testament. Citim in „Pildele lui Solomon”: „Cine cruta nuiaua isi uraste copilul, dar cine-l iubeste il cearta la vreme”, „Nu cruta pe feciorul tau de pedeapsa; chiar daca il lovesti cu varga, nu moare”, „Varga si certarea aduc intelepciune, iar tanarul care este lasat (in voia apucaturilor lui) face rusine maicii sale”. Textul in limba greaca al acestui pasaj biblic din Septuaginta (text utilizat in Biserica Ortodoxa) ne ofera o imagine mai clara a aplicarii acestui sfat. in primul rand, in ceea ce priveste „nuiaua”, cuvantul grecesc nu se refera la o nuia sau la vergea, ci si la un simplu bat („betisor”).in al doilea rand, are si un inteles peiorativ in limba greaca moderna (a disciplina sau a imblanzi), mai inseamna si „a instrui”, „a educa” (in limba greaca moderna). Am putea conchide ca, daca prezidentul roman a lovit – ceea ce nu-i sta in fire – n-a facut altceva decat sa educe, stiut fiind faptul ca este un fan al dascalimii. Sunt insa inca multe voci aiurea care afirma cu tarie ca bataia este un abuz, atragand dupa sine cruzimea. in unele state, precum Suedia, s-a ajuns chiar pana acolo incat o palma administrata copilului este pedepsita cu inchisoarea si chiar retragerea drepturilor parintesti. Dupa cum stiti, suedezii sunt niste pesteristi, atat ca nivel cultural, cat si prin nivelul de trai. Bravele proverbe romanesti recomanda kafteala… Bataia la copii e ca buruiana de leac. Mama unde loveste, carnea creste. Mai bine o data na, decat tot stai ca ti-oi da. Cearta fara bataie e ca nunta fara toba. Etc. Proverbele englezesti sunt putin contradictorii: „Cine cauta cearta gaseste bataie” sau „Sa te fereasca Dumnezeu de judecata femeiasca si de bataia prostului”. Tot englezii o iau razna, aidoma suedezilor, si cred, ca „Bataia si tot felul de pedepse corporale nu sunt mijloace de a face din copiii nostri oameni intelepti, buni si cu initiativa”. Eu cred insa in intelepciunea proverbelor noastre si tocmai de aceea as dori ca onor kaftealadepartidsidestat sa fie oficializata. Am depasi, astfel, ca fiinte civilizate ce suntem, si stadiul medieval al tinutului in butuci si cu nasul in fum de ardei iute. in plus, o cafteala prezidentiala innobileaza.
Ion Fercu – desteptarea.ro

1 COMENTARIU

  1. Pt. elena :

    Tu ce fel de semne dai cand ai un comentariu de genul acesta ? Sunt semne de ignoranta, pe langa altele.
    Si nu toti merita o replica. Opiniile sunt ca gaura fundului : fiecare are cate una !
    Iar daca vorbim de pupat, se pare ca tie iti place sa stai in genunchi cam mult.
    Te rog sa iti exprimi opinia intr-un limbaj civilizat,fara vulgaritati, daca vrei respect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here