Judecătorii și grefierii de la Judecătoria Buhuși solicită ministrului Justiției să nu fie desființați

3.321

CAZANCIUC RUGAT SĂ NU ÎNCHIDĂ INSTANȚE – Judecătorii și grefierii de la Judecătoria Buhuși solicită ministrului Justiției să nu fie desființați, întrucât au un numar de dosare peste media pe țară: “La nivelul anului 2012, la Judecătoria Buhuși, încărcătura medie de dosare pe judecător a fost de 1.377 dosare, peste media națională de 1.286 cauze… Și în ce privește raportul dintre numărul de judecători și numărul de locuitori, Judecătoria Buhuși se situează peste media națională” (extras din Memoriu)

ana maria candetLa câteva zile de la lansarea în dezbatere publică a proiectului de lege privind desființarea unor instanțe și parchete, judecătorii și grefierii de la Judecătoria Buhuși, condusă de Ana Maria Candet (foto), au înaintat ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, și Comisiei Juridice a Camerei Deputaților un memoriu colectiv cuprinzând o serie de observații și amendamente prin care aceștia solicită păstrarea instanței în care își desfășoară activitatea. Principalele argumente aduse în discuție de autorii memoriului înaintat marți, 4 februarie 2014, ministrului Cazanciuc sunt cifrele. Astfel, în 2012, judecătorii și grefierii de la Buhuși arată că încărcătura medie de dosare pe judecător a depășit media națională (1.377 de dosare, față de 1.286), iar în ceea ce privește raportul dintre numărul de judecători și numărul de locuitori, Judecătoria Buhuși se situează peste media națională (1 judecător la 9.057 de locuitori, față de 1 judecator la 5.263 de locuitori).

De asemenea, semnatarii memoriului precizează că desființarea Judecătoriei Buhuși ar duce la încărcarea nejustificată a rolului Judecătoriei Bacău, “care are și așa un volum foarte mare de activitate și funcționează într-o clădire veche, neconsolidată și nerenovată, cu risc seismic ridicat, improprie sub aspectul spațiului și dotărilor materiale, (…) instanță care nu dispune de spațiul fizic necesar preluării personalului și arhivei Judecătoriei Buhuși, condiții în care nu se poate vorbi despre justiție de calitate”. O altă problemă semnalată este aceea a distanței pe care justitiabilii din circumscripția Judecătoriei Buhuși ar avea-o de parcurs, zi de zi, până la Judecătoria Bacău și înapoi, dat fiind că din cei 20 de angajați ai judecătoriei vizate de desființare – 4 judecători, 11 grefieri și 5 personal contractual, 16 sunt domiciliați în Buhuși.

Citiți aici Memoriul Judecătoriei Buhuși adresat ministrului Justiției, Robert Cazanciuc

4 COMENTARII

 1. Problema mare cu distanta de la Buhusi la Bacau/de la Bacau la Buhusi, 60 km ,30 min dus ,30 min intors
  Indepartarea de “domiciliul” din Buhusi vor crea intradevar modificari severe in viata celor care nu se descurca.
  Aveam 15 ani cand faceam naveta la Bacau, sa urmez cursurile la Liceu si nu eram singura .
  In ziua de azi mai facem “ mofturi”?
  Ganditi-va la cei care au pierdut locul de munca si au plecat din oras la distante mai mari, fara sa aiba posibilitatea sa se intoarca acasa in fiecare zi, se intorceau dupa un an.
  Sa judece “JUDECATORIA” , ca sa isi dea seama, proprii angajati, de situatia in care sunt.

 2. Problema nu e despre angajati. Daca se desfiinteaza Judecatoria, implicit dispare si Parchetul, si Jandarmeria… Ramanem la stadiul de comuna. Nu ca nu am fi o comuna…Repercursiunile asupra Buhusiului ar fi dezastruase.

 3. Lasa gi ca e o sleatca mare de jandarmi care nu fac decit sa doarma in papucii statului pardon bocanci acolo la Judecatorie ,la Parchet si la Finante in loc sa vegheze in fiecare noapte la linistea locuitorilor,colcaie orasul de hoti iar un jandarm intr-o dimineata (unul tuciriu ) se intindea in fata usei de la Judecatorie ,probabil ca il dureau oasele ca dormise pe masa . Orasul are nevoie de ei in strada la patrulare nu sa stea sa doarma si sa dirijeje clientii spre anumiti avocati care cotizeaza.Tii 18 sau 20 de trintori pe 2000 de lei fiecare la caldura in loc sa zbarnie pe strada ,cand poti sa platesti pe 2-3 ca Butnaru de la Judecatorie sa-ti pazeasca institutia pe timp de noapte si la ala ii dai 900 de lei. E corect asa ,spuneti voi?

 4. Bravo ” Johny ” vad ca esti un “tip” documentat ,parerea mea personala e ca faci parte din “marea sleatca de jandarmi” ,dar suferi in tacere si trebuie sa te mai linistesti si tu sa nu faci riduri de la noptile pierdute urmarind-ui pe “jandarmi”,zi dupa zi si noapte dupa noapte.
  Orasul are nevoie de comentarile unui cetatean “onest si sincer”
  facute din spatele unui monitor:))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here