Iubiometrul

5.092

Prezidentul meu i-a zis unui concetatean ca daca acesta si-ar iubi tara, dimpreuna cu mai multi români care au cam uitat ce este amorul de mosie – care nu se-nfioreaza de-a ta spaima, nenorocito de Criza – România ar avea mai multe sanse de progres. Stat-am si gândit-am de unde stia cel care le stie aproape pe toate si chestia asta despre neiubirea de tara a acestui om, dar un amic mi-a zis cam asa, adica tu nu stii, Ioane, ca prezidentul este singurul care are în dotare un iubiometru de mosie? Te lasa masca! N-ai alta sansa decât sa-ti iubesti glia, altfel te face de râsul natiei. Numai ca, iata, un confrate de condei catavencian, jucând rolul unui rumân plecat la diribaua silnico-voluntara în strainatate, îi zice pe sleau unicului posesor de iubiometru ca nici el nu mai este în mare amor cu România, explicând – în stil spumos-estival, scuzati! – si de ce: „Haideti sa va spun ceva, domnule presedinte. Sa stiti ca si noi am iubit-o pe România. Dar, dupa ce noi o tineam de mâna si o plimbam prin parc sub clar de luna recitindu-i din Eminescu, veneau baieti ca dumneavoastra si o mameleau în scara blocului. Si noi am iubit-o pe România, sa stiti! Dar ca orice fata saraca si prostuta, s-a dus dupa aia cu bani. Acuma, ca i s-au lasat tâtele si a facut curul cât China, veniti sa ne-o puneti în brate. Ne pare rau, dar suntem la munca în strainatate!”

Un roman putin cam cinic, Cicero, a spus la un moment dat „Ubi bene, ibi patria”, adica „unde-i bine, acolo-i patria”. Legenda zice ca un revolutionar frantuz a inversat dictonul, spunând „Ibi bene, ubi patria”, adicatalea „e bine acolo unde-i patria”. Eu stiam, prin adolescenta, ca iubirea este armonia a doua suflete care cânta împreuna, o taina a unui duet. Si, ca sa-l tin pe unicul proprietar de iubiometru în suturi de citate, mi-am apropiat apoi zicerea lui Mark Twain, înteleptul acela sugubat: „Iubirea este dorinta irezistibila de a fi dorit în mod irezistibil”. Dar ne mai doreste patria? Nu cumva suntem singurii iubitori în acest duet sacru, de vreme ce patria ne matraseste prin strainataturi pentru a ne lega, cu chiu cu vai, zilele una de alta? Pai ce fel de amor este acesta în care eu vin în fiecare zi cu buchetelul de flori la fereastra balconului, ca un Romeo de buna-credinta, cu sensibilul cord aruncat pe jar, în vreme ce Julieta, de dupa perdele, se destrabaleaza nonstop cu alde Iliescu, Boc, Geoana, Tariceanu, Basescu – na, ca era sa uit de Nastase! – et comp? Seneca – asta a fost un filosof antic, nu un tinichigiu, din pacate – zicea ca daca vrei sa fii iubit, iubeste! E, cum ar glasui ipocrit un Ion Iliescu, precum în povestea aceea cu nici pâine fara munca, nici munca fara pâine. A, stiu ce se spune, în maniera crestina: nu risti nimic daca iubesti fara ca tu sa fii iubit; în felul acesta ne-a iubit Hristos pre noi. Dar, poti sa-i ceri mereu unui om care traieste în regim de infern sa aiba atitudine de sfânt? Eu nu iubesc pe cineva doar pentru ceea ce este, ci si pentru ceea ce sunt eu atunci când suntem împreuna. Dar când patria, prost sfatuita de managerii ei, ma lasa singur, de izbeliste, ba ma mai si haituieste, iubirea de mosie paleste si încep a ma gândi, sfidând unicul iubiometru, daca nu cumva „Ubi bene, ibi patria”…
Ion Fercu – desteptarea.ro

7 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  Articolul este partial adevarat – din punctul meu de vedere.

  Daca s-ar fi spus aceste lucruri atunci cand – se distrugeau fabricile ca-n codru si se trimiteau utilajele la fier vechi si se faceau moluri pe terenul acestora – credeam… acum e cam tarziu.

  Se scrie in articol: “Haideti sa va spun ceva, domnule presedinte. Sa stiti ca si noi am iubit-o pe România. Dar, dupa ce noi o tineam de mâna si o plimbam prin parc sub clar de luna recitindu-i din Eminescu, veneau baieti ca dumneavoastra si o mameleau în scara blocului.”

  Cred ca erau alti presedinti in perioada respectiva si baietii lor de pana prin 2004 “stateau in scara blocului”. Nici astia de acum (portocalii)nu sunt niste sfinti dar atunci erau sigur colorati in rosu si / sau in galben.

  Toate acestea s-au intamplat pentru ca in loc sa-i recitati “Romaniei” din Eminescu si sa o plimbati sub clar de luna ati lasat baietii din acea perioada “din scara blocului” sa isi faca de cap.. si nu ati pus “interfoane in scara blocului”..

  Deasemenea se crie ca :”
  Si noi am iubit-o pe România, sa stiti! Dar ca orice fata saraca si prostuta, s-a dus dupa aia cu bani. “.

  Cei cu bani sunt tot aici ii gasiti in zona fostelor spatii ale vechilor fabrici,a fostelor CAP si SMA… si eventual a echivalentului fostului STARCOM din oras – in toate regiunile tarii (oare si la Buhusi o fi adevarat ?).

  Vreti un caz concret ?…. fosta fabrica de postav din Buhusi este sub ochii dumneavoastra. Ma puteti contrazice in acest caz (e un simplu exemplu. gasiti astfel de cazuri cred ca in toate localitatile tarii)?…. sau fabrica e plina de utilaje, constructiile sunt in stare de functionare si toti angajatii ei se inghesuie sa ponteze la intrarea si iesirea din tura….

  Aparatul de masura al “iubirii de tara” functioneaza insa i-a fost alterata scala de catre cei mentionati anterior (cu ajutorul celor care i-au votat).

  Deplasarea fortei de munca catre regiuni platite mai bine este un castig al intergrarii in UE. Se practica si in tarile dezvoltate, cand un angajat pleaca de la o firma la alta.. unde este platit mai bine.

  Era mai bine atunci cand stateati la ambasada sa luati o viza? Este cam greu sa se revina la acele vremuri.. dar nu este imposibil.

  Toate cele bune
  dr. ing. Rezmires Daniel

  • Excelent punctul dv. de vedere. D-le dr. Rezmires Daniel candidati la primaria acestui oras si eu va votez.

  • Buna ziua

   Multumesc pentru sustinere … dar mai trebuie inca vreo 3000 de voturi pentru castiga in cazul unei eventuale candidaturi, sa nu se cumpere voturi si sa reusesc intre timp cu ajutorul organizatiei PDL Buhsui – din cadrul careia fac parte- sa initiez o serie de proiecte de hotarari de consiliu local care sa vina in sprijinul cetatenilor (mai trebuie si votate in consiliu unde PDL detine doar 4 voturi). In alte conditii sansele sunt mai mici de 50% .

   Nu cred ca la alegerile viitoare lumea va vota pe baza CV-ului candidatilor – din pacate. Asta e realitatea.

   Oricum peste 6 ani sigur voi candida cu sau fara sprijinul unei organizatii. Peste 2 ani …. – depinde de ce se stabileste in mod transparent in cadrul organizatiei – oricum bani in campanii electorale nu bag pentru ca am alte prioritati de a-i cheltui.

   Daca lumea va vota din constiinta si nu stimultata ar exista probabilitatea ca actiunea de a candida sa aiba sens… insa vom analiza ce se va intampla in perioada urmatoare pe plan local (pentru ca la nivel national – oricine ar fi.. nu poate scoate repede tara din criza).

   PDL incerca sa faca cateceva – cateodata mai bine… cateodata mai ineficient, PSD-istii vor sa imparta dar nu au ce, iar PNL-istii vor neaparat sa aiba prim ministru. (Eu cred ca Ponta e mult mai pregatit si mai serios decat Antonescu)… (vad acum ca fac reclama la PSD-isti)

   Uita ca singura lor misiune in parlament este accea de a face legislatie.. si se cred un fel de primari… care promit ca daca vine ei.. fac strazi. toarna betoane si.. alte cele ..

   Eu am fost membru PNL – inainte de a veni floricia parfumata… insa dupa cum stiti nu au vrut (fost in stare) – sa-si apere consilierii locali. Cand i-am vazut cat de delasatori sunt mi-am depus demisia din PNL.. si bine am facut.

   Cred ca daca se doreste un alt detinator al functiei de primar diferit de un membru al PSD.. singura solutie ar fi ca toate partidele din oras sa isi stabileasca o strategie de a vota un singur candidat… altfel se vor redistribui voturi si se va intampla ca deobicei. … credeti ca e posibil ?.. eu sun sceptic in aceasta privinta…

   Toate cele bune
   dr. ing. Rezmires Daniel

 2. Cu Dumnezeu inainte ,fratilor…poate reusim sa schimbam, Comunisti de care nu mai scapam de la Revolutie…si au tras Oraselul asta in jos.Peste tot in oraselele Patriei noaste sa mai faut cate ceva…numai la noi e un dezastru…mie rusine sa spun ca sunt din BUHUSI…SUNT ATAT DE AMARAT CA NU POT SCHIMBA NIMIC…:( SI CA SUNTEM DOAR CATIVA CARE LU-AM ATITUDINE…PENSIONARI SI RROMI SUNT MAJORITATEA LA VOT IN BUHUSI…SI TOTI VOTEAZA …P.S.D….ASA K DOAMNE IARTA-MA,POATE PESTE CATI-VA ANI SE MAI IMPUTINEAZA…ALTA SANSA NU AVEM…:(

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here