Înțepături de albine și viespi

4.890

miron

În majoritatea cazurilor, o înţepătură de albină sau viespe provoacă numai simptome minore: durere, edem, roşeaţă, prurit sau arsuri. Reacţiile alergice pot provoca un edem extins. Alergiile sunt responsabile şi de o afecţiune mult mai gravă, potenţial fatală, şoc anafilactic. Înţepăturile multiple pot provoca o reacţie toxică, ale cărei simptome sunt aceleaşi: edem rapid instalat al ochilor, buzelor, limbii sau faringelui, dificultăţi de respiraţie, respiraţie şuierătoare sau răguşeală, mâncărimi, crampe sau parestezii severe, ameţeli, o erupţie roşiatică sau urticarie, crampe la stomac, pierderea cunoştinţei.

La aproximativ 3% dintre oameni, o înţepătură poate declanşa o reacţie alergică cu risc vital, numită şoc anafilactic ( cuvântul vine din limba greacă şi înseamnă “care nu se vindecă”). Urticaria şi edemul dureros pot progresa rapid până la blocarea căilor aeriene, provocând colaps circulator şi, uneori, moartea. În Statele Unite, aproximativ 50 persoane mor în fiecare an de şoc anafilactic indus de înţepături, în principal persoane peste 40 ani, cu afecţiuni cardiace prexistente. Dacă sunteţi înţepat de un roi de 50-100 de albine, efectul poate fi similar cu cel al şocului anafilactic.

Singurele insecte cu ac veritabil aparţin ordinului Hymenoptere, ce include Apidae ( albine, bondari) şi Vespide ( viespi, yellow jacket, bărzăuni cu cap alb, bărzăuni galbeni). Mecanismul de înţepare, localizat în abdomenul femelei, constă dintr-un ac legat de un săculeţ plin cu venin. Acul de albină este prevăzut cu perişori multipli, astfel rămâne de obicei o plagă, provocând moartea albinei. Viespile, ale căror ace nu au perişori, pot înţepa de mai multe ori.

MEDICINA CONVENŢIONALĂ
Pentru majoritatea înţepăturilor, tratamentul minim, precum aplicarea unei comprese reci sau a unei pungi cu gheaţă, este suficient.Dacă aţi suferit înţepături multiple sau o reacţie alergică severă, aveţi nevoie de ajutor medical imediat.

Pentru dureri, luaţi aspirină sau paracetamol. În caz de reacţii intense încercaţi difenhidramina sau alt antihistaminic eliberat fără prescripţie. La copii, folosiţi siropuri de tuse ce conţin antihistaminice; evitaţi aspirina din cauza riscului de sindrom Reye.

În şocul anafilactic tratamentul uzual este bronhodilatatorul epinefrină. Vă puteţi face singur o injecţie dintr-o trusă specială de prim ajutor în caz de înţepături de albine; însă, după aceea, consultaţi imediat un medic pentru restul tratamentului. Trusele de prim ajutor în caz de înţepături de albine sunt concepute pentru adulţi; pentru copii citiţi instrucţiunile.

MEDICINA ALTERNATIVĂ
Fitoterapia
Aplicaţi Aloe (Aloe barbadensis) sau frunze proaspăt strivite sau suc de pătlagină sau aplicaţi unguent de gălbenele (Calendula officinalis) de patru ori pe zi.

Homeopatia
Un homeopat vă poate recomanda să aplicaţi câteva picături de tinctură de Pyrethrum, disponibil fără prescripţie medicală, pe o înţepătură. Pentru edem, luaţi Apis la fiecare 30 minute – 2 ore.

CE PUTEŢI FACE ACASĂ
Dacă dispozitivul de înţepare rămâne în piele, îndepărtaţi-l prin zgâriere cu un cuţit sau cu unghia;.dacă folosiţi penseta, este posibil să stoarceţi şi mai mult venin în piele.

În caz de înţepături de albine, o pastă de bicarbonat calmează mâncărimile. Înţepăturile de viespi sunt alcaline şi pot fi neutralizate cu oţet sau suc de lămâie. Dacă sunteţi departe de casă, aplicaţi noroi; pe măsură ce se usucă, acesta va aspira o parte din toxine.

PREVENIRE
Pentru a evita şocul anafilactic indus de înţepături de albine, dacă sunteţi alergic, purtaţi la dvs. o trusă de prim ajutor în caz de înţepături de albine; asiguraţi-vă că ştiţi să faceţi singur injecţii. Trebuie de asemenea să purtaţi o brăţară sau un colier S.O.S., pe care să existe o descriere a alergiei dvs.

Dacă aţi avut o reacţie severă la o înţepătură , imunoterapia cu venin – o serie de injecţii, este deosebit de eficientă în prevenirea şocului anafilactic.

Reduceţi şansele de a fi înţepat, evitând hainele intens colorate, albe sau în culori pastel. Nu folosiţi cosmetice sau parfum cu arome florale.Mirosul alimentelor atrage insectele, în special yellow jackets, aşa încât fiţi atent atunci când gătiţi sau mâncaţi în aer liber.

Dr.Miron Ioan,medic primar de familie, doctor în ştiinţe medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here