Inflație, prosperitate, K1 la Vatican

2.560

rp_fercu2.jpgCâta frunza si iarba. Avem un numar indecent de parlamentari: 588, adica un parlamentar la 32.312 locuitori. Inflatie indecenta. Chelul tine mortis sa poarte tichie de margaritar. In Germania, unui parlamentar ii revin 134.206 de locuitori, in Olanda – 74.600, in Franta – 72.000 de cetateni, in Polonia – 68.000.

Calculati câti dintre parlamentarii nostri au ajuns dupa gratii, câti dintre ei au probleme cu Justitia si morala elementara, evaluati-le calitatea muncii si veti ajunge la concluzia ca acest 588 este cel mai neperformant grup de salariati din România. Se discuta din nou despre reducerea numarului de parlamentari; la 300. Tot prea multi ar fi. Cred ca ar fi necesar un referendum pe aceasta tema, pentru ca, daca tot parlamentarii vor aborda prin vot aceasta problematica, numarul acestora ar putea deveni subiect comico-tragic de Guinness World Records.

Infractorii cu staif prospera si dupa gratii. Gratie presiunii occidentale, Justitia a inceput lupta cu abracadabranta coruptie. Se intâmpla insa ceva de-a dreptul scandalos: multi dintre marii corupti condamnati n-au achitat nimic la bugetul de stat din valoarea prejudiciului stabilit. Mai mult, ANAF refuza transparenta din aceasta perspectiva, invocând tot felul de secrete de serviciu. In acest context, nu este de mirare ca averea unora dintre acesti detinuti a sporit mai mult decât atunci când ei erau in libertate. Unele puscarii au devenit un fel de institutii pe care le-ar putea invidia si unii oameni de afaceri de pe Wall Street. Vreme in care, minti infierbântate ale unor edili, invocând saracia bugetara, propun rationalizarea energiei electrice si a caldurii din scoli.

K1 de Vatican. ,,Daca cineva o insulta pe mama, sa se astepte la un pumn!” Nuantare: „Daca un prieten spune lucruri rele despre mama mea, ii pot da un pumn, este normal.” Sunt vorbele recente ale nonconformistului Francisc, Papa, in contextul tragediei Charlie Hebdo. In Biblie citim: „Eu insa va spun sa nu va impotriviti celui rau; ba, mai mult, daca cineva loveste peste obrazul drept, intoarce-l si pe celalalt!” Daca un mirean anonim, ca mine, arunca pumnul in arena acestei delicate nenorociri, iesea zarva mare. Dar când Papa Francisc, chiar daca este, probabil, cel mai slobod la gura dintre intâistatatorii Vaticanului, ne spune asa ceva, cred ca trebuie sa nuantam cugetarea vis-a-vis de aceasta tragedie. O nuantare care nu exclude libertatea de exprimare.

Ion Fercu

2 COMENTARII

 1. La noi E mai multi ca E mai prosti !
  De aceea se pun cite doi parlamentari, in loc de unul, ca in Polonia. Apropo de parlamentari, a mai vazut cineva Lautarul dupa alegeri prin Buhusi, pina cind a trecut la zona euro ? Ati mai simtit asa o implicare deosebita si pentru orasul acesta pe la Parlament sau in biroul de parlamentar? Si ar fi avut toate sansele sa cinte in struna la cine trebuie si pentru o cauza buhuseana (de interes general). Dar tocmai interesul a lipsit!
  Mai tineti minte cum a fost prezentat cu surle si trimbite, si cit de frumos suna tambalul prin America si ce onoare era pentru noi ca am fost alesii lui? Sau el alesul nostru sa fie?
  Mai tineti minte cum ni se spunea ca e unul citit, cultivat , destept, premiat si umblat in lumea larga ?
  Ei, si ? Tot Caragiale ne-a luminat – Agamita Dandanache al nostru!

  Nu vorba, ca nici pe Doamna n-am remarcat-o printr-o activitate parlamentara deosebita dusa pentru Buhusi, dar macar era de aici, macar , daca ar fi vazut pe o hirtie numele orasului , sint convins ca ar fi tresarit un pic – asta e de la mine! O explicatie tot am fi primit. Am avut o speranta!

  Eu, fara prea multe vorbe, zic: 300. Ajung! Noua ne-a ajuns la preaplin!

  PS: poate daca-s mai putini, vor fi mai buni si mai alesi dintre alesi. Sa nu mai ajunga in Parlament

  “Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
  …………………………………………….
  Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
  Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!”

 2. Cum sa nu rationalizeze unii edili caldura si energia in scoli ? Acestia vor prosti, nu oameni cu scoala. Le-ar desfiinta, sa nu mai stie nimeni carte, sa nu mai aiba nimeni parte! S-apoi cartile pe care le scriu ei, oricum nu le citeste nimeni, iar saracia bugetara invocata nu e decit o alta forma de exprimare a neputintei si a incompetentei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here