Incredibil dar adevarat: La 25 de ani are amenzi de peste 700 milioane de lei

1.330

E de poveste: la Buhusi, pentru anul trecut, n-au fost încasate amenzi în valoare de 18 miliarde de lei vechi. Amendatii sunt debitori eterni. Ca sa nuantam fenomenul, notam ca a fost încasata doar suma de un miliard pe aceasta relatie. Cum s-a ajuns aici? Functionarii de la Primaria Buhusi oscileaza între consternare si amuzament, spunand ca toata lumea amendeaza, într-o mare veselie: Politia, Jandarmeria, Politia TF, Politia comunitara… A amenda înseamna a-ti justifica existenta, activitatea, nu? Primarul Ionel Turcea zice: „Sunt persoane care primesc, într-o singura zi, si cate sapte amenzi!” În topul celor amendati, cersetorii sunt pe primul loc. Cersesc în Buhusi, în alte orase, în trenuri, în microbuze, peste tot. Unii cersetori buhuseni sunt veritabili “globetrotteri”, calatorind cu mana întinsa prin toata tara. În buricul targului Buhusi, cersetorii stau toata ziua pe banci si-i agaseaza pe trecatori cu o insistenta greu de imaginat, înca din zorii zilei. Unii dintre acestia sunt persoane aparent stimabile, provin din disponibilizatii disperati ai tranzitiei.

Autoritatile îndrituite cu gestionarea fenomenului nu sunt preocupate de cauze, ci doar de efecte si de aplicarea sanctiunilor. La Primaria buhuseana sosesc, zilnic, zeci de amenzi. Mai în gluma, mai în serios, functionarii propun înfiintarea unui Departament pentru Gestionarea Amenzilor. În ultimul timp, deranjati de volumul mare al debitelor, buhusenii au solicitat celor din alte judete care au aplicat amenzi cersetorilor buhuseni sa-i trimita pe acestia, conform legislatiei, în judecata. N-au raspuns solicitarii decat cei din judetele Iasi si Neamt. Se lucreaza cotidian la instrumentarea dosarelor de insolvabilitate, întrucat cei mai multi dintre cersetori sunt saraci lipiti pamantului.

Exista si campioni de exceptie ai domeniului. Negrut Florin, un tanar care nu a împlinit înca 26 de ani, are de achitat, pentru anul trecut, amenzi în valoare de 600 milioane de lei vechi! I-a fost întocmit un voluminos dosar de insolvabilitate. Omul-amenda, cum este el denumit în Buhusi, nu s-a lasat impresionat de acest dosar. Deja, în primele luni ale acestui an au sosit la Primaria Buhusi, pe numele sau, alte amenzi în valoare de 130 milioane de lei. Autoritatile buhusene sunt cu mainile legate. Daca ar exista o hotarare judecatoreasca pe numele omului-amenda, Negrut Florin ar putea fi obligat sa lucreze în folosul comunitatii, daca nu cumva instanta l-ar premia pentru aptitudinile pe care si le cultiva acum. Se estimeaza ca în curand omul-amenda va ajunge la un record greu de imaginat: un debit de un miliard de lei vechi.
Ion Ion – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here