In cautarea urmelor istorice: Germanii nostri. Duplex Bacau – Buhusi

3.026

duplex-germanii-nostri-655x360

Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau (manager Mariana Popa) deruleaza, in aceasta perioada un nou proiect, care are ca suport colaborarea cu diferite uniuni si forumuri, sub genrericul MINORITATI.

Prima actiune s-a desfasurat sâmbata, 12 octombrie, de la ora 16, la care a fost invitat Forumul Democrat German, Filiala Bacau, astfel ca “Minoritati. Germanii nostri” a debutat cu vernisarea, in holul Muzeului de Istorie, a doua expozitii de pictura, una cu lucrari semnate de Erika Gratia Popa, peisaje si portrete, lucrate intr-o tehnica denumita “in ac”, iar a doua cu lucrari ale cunoscutului pictor bacauan Gheorghe Frantz.

A urmat prezentarea a mai multor comunicari, sustinute de filme, fotografii si documente, care au avut ca subiect evolutia si statornicirea nemtilor pe teritoriul României, din sec. XIV si pâna astazi (ing. Rudolf Bialy), dar si istoriile unor familii de germani, din Prajesti (prof. Eduard Strumb), Faraoani, Valea Seaca ( muzeograf Iulian Bucur), dar si din Suceava, prezentata de ing. bacauan Sorin Cristian Ursescu, fiul pictoritei Erika Gratia Popa, eroina unei tragice povesti de viata. In acelasi cadru a fost lansat si volumul “In cautarea sasilor pierduti in Moldova”, semnat de nemteanca Elena Oboroceanu, iar la final a sustinut un concert de muzica specifica acestei etnii grupul “Edelweiss”.

De altfel, presedintele Flialei Bacau a Forumului Democrat German, Mihai Todasca, a invitat la manifestare si membri ai filialelor din Neamt si Buhusi, dar si prieteni de la alte uniuni, cum a fost cea a armenilor din Bacau. Ineditul proiectului s-a materializat printr-un Duplex Bacau – Buhusi, duminica, de la ora 11, in Amfitetrul Colegiului “Ion Borcea” , sub genericul “Germanii nostri, în cautarea urmelor istorice”, peste cincizeci de participanti au audiat conferinta liderului filialei Forumului German Buhusi, prof. Geib Alfred, „Colonia germana de la Buhusi” (sustinuta de un interesant film documentar), au aplaudat un concert de prânz („Duo Zwei Plus”).

Participantii au vizitat vestigii germane ale orasului (cartierul de locuinte din strada Libertatii, locuit cândva de germani; fosta biserica evanghelica, acum sediu al unei biserici ortodoxe; morminte ale unor cetateni de etnie germana). Printre participantii la aceste manifestari s-au numarat si Carmen Coblis, manager al Forumului Democratic al Germanilor din Regiunea Extracarpatica (Vechiul Regat). Filiala Forumului German Buhusi mai are 40 de membri, iar cea din Bacau, cu putin peste 100.

Sobrietatea, rigoarea, obiectivitatea documentarii, caracterul elevat al momentelor artistice, emotia fiecarui crâmpei de remember au constituit reperele principale ale acestor manifestari, care au reusit sa scoata in evidenta contributia importanta pe care germanii din Moldova, alaturi de populatia majoritara, au adus-o si o aduc la dezvoltarea civilizatiei in aceasta parte de tara.

Gheorghe Baltatescu
Ion Fercu

2 COMENTARII

  1. Candva, in casa bunicilor mei din Buhusi se vorbea in limba germana, se intalneau prieteni de etnie germana, se tineau obiceiuri de origine germana si se cresteau copii in rigoarea tipic germana. Astazi, doar prenumele mamei imi mai aminteste de acele vremuri.

  2. sa ramana nemti in Buhusi cati evrei mai sunt. avem destule probleme de pe urma lor, nu cred ca e vremea si nici timpul sa-i omagiem acum dupa cate probleme ne-au creat cu cele 2 razboaie mondiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here