În 2017 vom plăti taxe și impozite locale mai mici

3.683

consiliul-local

Marți, în ultima ședință ordinară a Consiliului Local Buhuși, au fost aprobate, printre altele, taxele și impozitele locale pentru anul 2017.

Ca și la dezbaterea publică ce a avut loc săptămâna trecută, cel mai discutat punct a fost cel privitor la modificarea cotei stabilite la valoarea din evidențele contabile pentru calculul impozitului/taxei pe clădirile nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice și juridice.

În 2016, procentul în ambele cazuri a fost 1,3%, iar executivul a propus pentru anul viitor 1.0% pentru persoane juridice și 0.8% pentru perosoanele fizice. Impozitul pe clădirile nerezidențiale reprezintă, pe lângă cotele defalcate din TVA și impozitul pe venituri, cea mai mare parte a bugetului anual al orașului.

La dezbaterea de săptămâna trecută, un grup format din consilieri locali și alți cetățeni au înaintat executivului o propunere care prevedea, printre altele, scăderea la 0.65% a impozitului pe clădiri nerezidențiale. După o simulare cu acest procent, bugetul pentru anul viitor ar fi fost mai „sărac” cu aproximativ 3 milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi), aproximativ 30% din bugetul total.

Și marți, în ședința ordinară, aceste lucruri au fost susținute de mai mulți consilieri locali. Întâmplarea face că toți aceștia desfășoară diferite afaceri în localitate. Sau nu e întâmplare? Ei au motivat că mediul ce afaceri buhușean nu este susținut și aceste scăderi, la 0,65%, ar fi un mod de a relansa investițiile.

Faptul că nu au fost menționate multe alte taxe/impozite și că s-a insistat foarte mult pe aceste procente, îî pune pe acești consilieri într-o incompatibilitate morală, părând că își urmăresc propriul interes și uitând că sunt, de fapt, consilieri locali, aflați în interesul cetățeanului.

Proiectul de hotărâre a trecut în forma propusă, cu 1.0% în loc de 1.3% pentru clădirile nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice și 0.8% în loc de 1.3% în cazul clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice. Au fost 12 voturi „pentru” și 7 voturi „împotrivă”.

Singura taxă care va fi mărită în anul 2017 va fi taxa de salubritate, care va urca de la 6 lei / persoană la 9,61 lei / persoană, sumă impusă de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare Bacău (ADIS). Totuși, în cazul imobilelor unde figurează mai mult de 4 persoane înregistrate la taxă salubrizare, taxa va fi plătită pentru maxim 4 contribuabili.

Tot ieri au fost aprobate taxele de închiriere pentru Sala de Sport de la Colegiul Tehnic „Ion Borcea” şi pentru Sala de Sport de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” în vederea desfăşurării unor activităţi sportive: handbal, baschet şi volei – 96 lei/oră; tenis de câmp, tenis de masă: 30 lei/oră; arte marţiale: 50 lei / oră. Elevii constituiţi în grup organizat vor achita 50% din sumele prevăzute anterior, cu excepţia echipelor de handbal şi arte marţiale, fotbal, organizate sub forma unor asociaţii, fundaţii non-profit, precum şi alte insituţii publice, care vor avea acces gratuit, achitandu-se doar contravaloarea utilităţilor pe perioada folosirii sălii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here