Impotenţa – incapacitatea de a obţine sau menţine o erecţie a penisului adecvată pentru satisfacerea ambilor parteneri – poate fi devastatoare pentru respectul de sine al individului şi a partenerei. Episoade tranzitorii de impotenţă afectează aproape toţi bărbaţii. Dar aproape toţi bărbaţii care se tratează obţin un grad de ameliorare.
Cu numai douăzeci de ani în urmă, medicii aveau tendinţa să atribuie impotenţa unor probleme psihologice sau, la bărbaţii mai vârstnici, procesului normal de îmbătrânire. Astăzi, pendulul opiniei medicale s-a îndepărtat de ambele noţiuni.
Deoarece erecţia este un proces în esenţă vascular, nu este surprinzător că cele mai frecvente cauze sunt afecţiunile care blochează fluxul sanguin spre penis, cum sunt ateroscleroza sau diabetul zaharat. Altă cauză vasculară poate fi o venă defectuoasă, care lasă sângele să se scurgă prea repede din penis.Alte afecţiuni fizice, ca şi dezechilibre hormonale şi anumite operaţii, pot, de asemenea, provoca impotenţă.
Procesele vasculare care determină o erecţie sunt controlate de sistemul nervos, iar anumite medicamente pot avea efecte secundare care interferează cu semnalele nervoase necesare. Printre posibilii vinovaţi sunt diferite stimulente, sedative, diuretice, antihistaminice şi medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cancerului sau depresiei. În plus, pot contribui la impotenţă alcoolul, tutunul şi drogurile, de exemplu marijuana. La bărbaţii mai tineri, cele mai probabile cauze ale impotenţei sunt problemele psihologiece. Tensiunea şi anxietatea pot proveni dintr-o slabă comunicare cu partenerul sexual sau din diferenţe în preferinţele sexuale. Dificultăţile sexuale pot fi legate de depresie,de stres, de sentimente de inadecvare, temeri sexuale personale sau abuz sexual în copilărie.
Dacă sunteţi îngrijorat de impotenţa ocazională, reţineţi că obţinerea excitaţiei este mai lentă pe măsură ce îmbătrâniţi şi că satisfacţia nu trebuie echivalată cu performanţa. Dacă aveţi o impotenţă gravă şi persistentă trebuie să vă adresaţi medicului.
Numărul de opţiuni terapeutice a crescut în ultimii ani.
Pentru siguranţă şi eficacitate, prima alegere a multor urologi, în cazurile de impotenţă severă şi cronică, este un dispozitiv de umflare cu vid, în special pentru bărbaţii vârstnici. O erecţie poate fi produsă şi prin autoinjectarea de papaverină sau de prostaglandină înainte de actul sexual. Injecţiile cu testosteron sunt utile anumitor bărbaţi, dar nu există un anumit nivel al hormonului care să garanteze potenţa. Pentru problemele vaselor de sânge, intervenţiile chirurgicale vasculare de deschidere a arterelor care merg spre penis au rezultate benefice.
Când nici una dintre aceste terapii nu funcţionează, unii bărbaţi aleg o proteză peniană. Dacă se consideră că originea este psihologică, este crucial să vă analizaţi relaţia cu partenerul şi să vă examinaţi alte posibile surse de stres din viaţă.
Multe terapii alternative stimulează starea de sănătate şi de relaxare necesare pentru o viaţă satisfăcătoare.
AROMOTERAPIA
Uleiurile esenţiale de sunătoare, lemn de santal şi ylang-ylang favorizează relaxarea şi senzualitatea. Adăugaţi două picături din fiecare la 4 linguriţe de ulei de masaj sau într-o baie caldă
PLANTE CHINEZEŞTI
Practicienii cred că anxietatea excesivă poate determina stagnarea energiei în ficat. Camera aurită, o combinaţie de plante, uneori cu adaos de rădăcină de cibot, este prescrisă frecvent.
FITOTERAPIA
Ginkgo damiana şi ginsengul asiatic se vând în multe formule ca stimulanţi sexuali. Reţineţi însă că pretenţiile de acţiune afrodisiatică sunt în cel mai bun caz înşelătoare.
CE PUTEŢI FACE ACASĂ:
– Practicaţi diferite feluri de intimitate şi atingeri erotice;
– Încercaţi să nu vă concentraţi doar pe erecţie. Partenerii care procedează cu răbdare şi învaţă să se bucure unul de celălalt în multiple feluri îşi recapătă deseori potenţa deplină.
– Exerciţiile fizice moderate (nu excesive) pot contribui la relaxarea corpului, cresc nivelurile energetice, măresc percepţiile fizice şi stimulează sexualitatea.
– Stresul sau anxietatea îndepărtează sângele din organele sexuale. Încercaţi tehnicile de relaxare, cum sunt yoga, meditaţia şi masajul. Masajul reciproc încetineşte actul sexual şi favorizează comunicarea.
Rubrică realizată de
Dr. Ioan Miron, medic primar de familie si doctor în ştiinţe medicale