La nici șase luni de la punerea lor în funcțiune, cei câțiva zeci de „stâlpi eco” folosiți pentru iluminatul public, dau rateuri.
Aceștia au fost instalați și dați în funcțiune în luna iulie a anului curent, în cadrul mega proiectului de modernizare a Cartierului de Vest.
Stâlpii de iluminat cu eoliană și panou fotovoltaic, pentru că așa se numesc ei, folosesc energia regenerabilă și au funcționat perfect până luna trecută. Din ce în ce mai mulți buhușeni ce locuiesc în zona sau o tranzitează în timpul nopții se plâng că ledurile se sting mult prea devreme și unele nu funcționează deloc.
„Acum, că s-a mărit noaptea iar ziua e mai scurtă probabil că nu se mai încarcă acumulatorii suficient. Pe la 4 dimineața se sting unul câte unul iar la 6, când se duce lumea la serviciu, e bezna.” – ne-a spus un locuitor din zonă.
Economia făcută cu energia electrică este importantă. Totuși, câteva zeci de stâlpi prost gândiți care nu funcționează corespunzător iarna, când noapte este mai lungă iar nevoia de lumină stradală este mai mare, creează un dezavantaj mai mare decât avantajul facturilor electrice mai mici.
Vasile Zaharia, Administratorul Public, dă asigurări că situația se va remedia: „Lucrarea este în garanție și am sesizat deja executantul asupra acestor probleme.”
Pai nu e de mirare. Cine a pus panourile nu a tinut cont decat de pozitia soarelui pe cer. Nu a luat in calcul si faptul ca in fata este si un bloc care impiedica acumularea de energie solara pe timpul zilei.
Deci nu e vinovat soarele ca nu ne mai da din puterea lui ca pe timpul verii ci mintile luminate care au facut proiectul plus cei ce au semnat mai apoi pentru receptie.
Se pare ca pe nici unul nu i-a dus mintea ca un bloc in fata nu are cum sa lumineze.
Nu e insa de mirare. La cum s-au tot facut lucrarile in atat de ”noul si elegantul” Cartier de Vest ….. 🙁