HRISTOS A INVIAT

2.791

dr miron ioan

Capitalismul nostru cel de toate zilele nu tine nici de lumina, nici de iertare, nici de toleranta, nici de foame, nici de sete, nici de speranta, nici de iubire crestina, nici de vesnicie, n-are nici cea mai mica legatura cu miracolul Invierii, ci doar cu ateismul „stiintifico-fantastic”, niciodata in criza. Uriasii cu picioare de lut, cu doctorate in materie de agnosticism, care isi traiesc opulenta in „Gradinile suspendate ale Semiramidei”, inchinindu-se, cum spunea Balzac, zeului Mamon, vor avea soarta mielului de Pasti, mai devreme sau mai tirziu. Se vor minca intre ei la mesele neoficiale, pina la disparitia speciei lor. Cind vine vorba de imbuibare, intre lipsa de constiinta si conturile din Cipru, inmormintate in tacere folositoare lor, cei peste 3500 de bogatani romani, mai au un singur dor: sa chefuiasca de Pasti la aceleasi cumetrii de tip mafiot. De unde compasiune pentru popor? E ca si cum ai pune un pix in ghearele unei maimute si i-ai cere sa scrie o poezie. Mintuitorul a indurat si pentru ei chinurile rastignirii si moartea de pe Cruce, dar ei continua sa-si traiasca vietile dupa modelul pagin, facindu-L pe Iisus sa indure din nou Vinerea Sfintelor Patimi.

Mintuitorul in bunatatea Lui e gata sa le ofere iertare, daca se caiesc si o cer, dar gindul lor sta la alte oferte. La praznicul cel mare al Invierii Domnului este binevenita toata suflarea. Romanul traditional, care nu negociaza cu el insusi cind vine vorba despre Dumnezeu, stie sa faca diferenta intre credinta si spectacol si primeste cu post, curatenie, milostenie si rugaciune, Sfintul Pasti. De unde au, de unde nu, de unde au economisit, romanii vopsesc oua, pun de veacuri pe masa o bucata de miel, cozonaci si pasca, nu uita sa daruiasca si celor lipsiti, dar sint un popor mindru pentru ca il au pe Dumnezeu si au credinta in miracolul Nasterii si al Invierii Mintuitorului. Minte cel ce spune ca spiritualitatea romanilor trece mai intii prin burta. Pastele reprezinta pentru romanii de pretutindeni evenimentul fundamental al crestinismului: Invierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, in a treia zi dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare, iar Biserica – cea „una, soborniceasca si apostoleasca” – cel mai de seama fapt istoric al omenirii, zidit pe adevarul istoric si tainic al Invierii lui Iisus Hristos. Sa mergem in miez de noapte in lacasurile Sfintelor Biserici! Slujitorii Domnului ne asteapta cu facliile aprinse pentru a-L vedea pe Iisus stralucind in lumina cea curata a Invierii.

Sa mergem sa luam lumina, astfel ca in noi sa ramana lumina si dragostea lui Iisus. Sa mergem sa cintam impreuna cu Sfintul Damaschin: „Acum toate s-au umplut de lumina, cerul si pamantul si cele de dedesubt. Sa praznuiasca toata faptura, Invierea lui Hristos, intru Care s-a intarit”. Sa mergem cu totii sa ne bucuram triumful milenar, care nu se poate compara cu niciunul din cele prin care trecem de-a lungul vietii noastre. Domnul si Mintuitorul nostru ne va binecuvinta pe toti cu darul sfint al iubirii Sale de oameni, cu dragoste frateasca, cu dorinta de bine si pace launtrica. Daca pentru unii frati ai nostri Sarbatoarea Pastilor ramane, totusi, o sarbatoare fara prea mari semnificatii, este, poate, pentru ca au lasat nelamurite facultatile sufletului, iar spiritul lor nu-l poate simti pe Hristos inviind. Daca inima este angrenata in goana dupa aur si in lupta impotriva oamenilor, nu mai incape in ea nicio bucurie duhovniceasca. Daca pe tronul ratiunii stau viclenii si minciuni, nu se mai pune problema unor ginduri adevarate, realmente rationale. Adevarul gindirii este jertfelnicia: atunci cind vreun om are un gind jertfelnic, sa stie ca se afla in adevar. Daca tot trupul musteste placere, nici vorba de curatie. Asadar, Hristos, prin Biserica Lui, al carei cap este in veac, ne cheama la Inviere, dar nu oricum, ci cu vointa nestramutata de indreptare si cu fapte care sa o demonstreze.

Cu cit mai mare ne va fi bucuria, cu atit se vor intari credinta si nadejdea, bazate pe existenta adevarului ca Hristos a Inviat!

Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.

2 COMENTARII

  1. Stimate Domnule m d.
    Acest articol a fost publicat si in presa americana, in numarul 793 din 8 mai 2013 al ziarului “New York Magazin” care apare in mai multe state americane pentru diaspora romana.
    Si la T V , Radio etc se dau in reluare numeroase emisiuni etc…iar natura reinvie in fiecare primavara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here